Technika
:: 2016. április 26. - 10:07
Csernobil elfeledett hősei
 
Ma 30 éve történt a csernobili atomkatasztrófa. Ennek kapcsán tavalyi cikkünket felelevenítve emlékezünk azokra az embertársainkra, akik életüket adták azért, hogy a lehető legkisebbre csökkentsék a baleset okozta károkat, vagy éppen a történteket elhallgató magyarországi vezetéssel szembeszállva kockáztatták egzisztenciájukat a lakosság sugárterhelésének csökkentéséért.
 
 
Ők:
 
- Azok a tűzoltók, akiket a helyszínre vezényeltek, és fogalmuk sem volt róla, hogy radioaktív füst és törmelék között kell dolgozniuk
 
- Azok a katonák, akiknek megfelelő védőfelszerelés nélkül kellett eltakarítaniuk a romokat, hogy hozzákezdhessenek a reaktor maradványait befedő betonszarkofág megépítéséhez
 
- A csernobili atomerőmű két mérnöke, Valerij Bezpalov és Alekszej Ananenko, valamint Borisz Baranov csernobili munkás, akik ismerték a kockázatokat, de egyszerű búvárfelszereléssel önként alámerültek egy súlyosan szennyezett hűtőmedencébe, hogy annak szelepeit kinyitva megakadályozzák a robbanást, amely Európát még súlyosabban szennyezte volna a radioaktív anyagokkal. A sugárfertőzés miatt két héten belül meghaltak. Testük magas radioaktivitása miatt lehegesztett koporsóban temették el őket.
 
- A budapesti KFKI munkatársai, akik a katasztrófa után titokban egy utcai telefonfülkéből több óvodát, bölcsődét hívtak fel telefonon, figyelmeztetve a pedagógusokat, hogy „olyan erős a nap sugárzása, hogy az veszélyes lehet a gyerekekre”. Az óvodákból terjedt aztán tovább suttogva a figyelmeztetés.
 
- A magyar rádió hírszerkesztője, aki a kommunista vezetés tiltása ellenére a BBC híre alapján bejelentette a katasztrófát 
 
A szocialista országok irányítói a szovjet nyomás miatt a titkolózás mellett döntöttek. Ez nagyon jellemző a kommunista rendszer ideológiájára, amely szerint a Szovjetunió és a kommunista eszme tökéletes és hibátlan.
 
A szennyezett anyaggal közvetlen kapcsolatba kerülő tűzoltók, katonák, mérnökök, munkások nagy része a sugárfertőzés miatt néhány héten belül meghalt. A felsorolás bizonyára nem teljes, emlékezzünk tisztelettel azokra az embertársainkra, akik a katasztrófa elhárításán dolgoztak!
 
National Geographic, Daily News, index.hu, Wikipedia anyagait felhasználva