IT hírek
:: 2017. február 20. - 09:31
25 órán át (ismét) Wass Alberté volt a Kárpát-medence

Nemes hagyomány folytatódott február harmadik hétvégéjén, ugyanis idén 10. alkalommal került meredezésre a Wass Albert 25 órás felolvasó maraton, mely nem csak a kis hazánkban megrendezett akció, hanem kontinenseken átívelő kultúrmisszió is egyben.  

A Hegedűs Gergely András által életre hívott akció során 25 órán át több száz felolvasó és előadó több ezer verssel, írással és gondolattal emlékezett meg az erdélyi íróórásról.

A határokat eltüntető akció résztvevőit szerencsére még felsorolni is nehéz, de egyben felemelő érzés is: a tengerentúli magyarokat képviselő New York és Los Angeles, a délvidéki Zenta, a kárpátaljai Ungvár, a felvidéki Csetény, Naszvad és Érsekújvár, Erdélyországból, az Író hazájából Máramarossziget, Belső-Magyarországról pedig Kiskunfélegyháza, Szeged, Nyírbátor, Kecskemét, Cegléd, Sárospatak, Jászfényszaru, Harsány, Üllő, Buda két helyszínnel, Kőbánya, Csány, Rákoscsaba, Szabadszállás, Dunaújváros és Székesfehérvár egymást kiegészítve, Encs, Dombóvár, Debrecen, Szalafő, Kecel, Sátoraljaújhely, Gyöngyös, Pápa, Pilisszentkereszt, Nagykanizsa, Hódmezővásárhely, Tapolca, Törökszentmiklós, Ostoros és Andornaktálya közös helyszínnel, Pécs, Hajdúszoboszló, Pécsvárad, Veszprém, Dunavecse, Pécs-Vasas és Pécs-Somogy közös helyszínnel, Eger, Kalocsa, Ballószög, Baja, Ráckeresztúr, Kispest, Bódvaszilas, Lakitelek, Kisgyőr, Karcag, Pilisvörösvár, Miskolc, Tápiószecső, Csorna és Püspökladány.

  

A Jobbik Ifjúsági Tagozata évek óta részt vesz ebben a nemes kezdeményezésben, és ez nem volt másképp idén sem. Vagy önálló estet szerveztek a jobbikos fiatalok (pl. Kecelen vagy Gyöngyösön), vagy felolvasóként illetve szervezőként vettek részt a misszióban.

E sorok írója Budapesten, a II. kerületben vett részt a maratonon, ahol a budai jobbikos alapszervezetek és Ifjúsági Tagozatok fogtak össze egy rendezvény erejéig. Itt több újdonsággal készültek a szervezők. Amellett hogy olyan neves színészek, mint Dörner György vagy Gregor Bernadett is részt vett az emlékesten, az internet segítségével országos bejelentkezés is volt Skypon át a többi helyszínnel, ezáltal digitálisan összekötve országszerte a többi eseményt is.

 

Sajnos Wass Albert személye még mindig nem kapta meg méltó helyét a mai magyar irodalmi és kulturális életben. Kárpát-medence szerte üldözik az író nevével fémjelzett intézményeket, arról nem is beszélve, hogy Budapesten még mindig nem lehet szobra az ország legolvasottabb írójának.

Ezen segíthetnek az ilyen kezdeményezések, mint a 25 órás Wass Albert felolvasó maraton. Az Ifjúsági Tagozat a jövőben is részt fog venni az ilyen és ehhez hasonló megemlékezéseken, hiszen Wass Albert és a többi elfeledett erdélyi író elementáris üzenettel bír a mai ifjúság számára, melyekkel könnyebb eligazodunk értékvesztett világunkban. 

 

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya