IT hírek
:: 2014. szeptember 23. - 08:51
A fiatalságnak meg kell mutatnia igazi erejét

Ha a fiatalok tömegének a választási aktivitása csak az átlagos szintet elérné, már akkor sem lehetne megtenni azt, hogy a kampányokban szinte szó sincs a mi problémáinkról – nyilatkozta a Hazai Pályának Farkas Gergely, a Jobbik Ifjúsági Tagozat elnöke. A nemzeti párt fiataljainak vezetője lapunknak beszélt a nyári tevékenységükről és az önkormányzati kampányban vállalt szerepükről is.

Tanulj, bulizz, szavazz! hármas jelszóval indított kampányt a Jobbik Ifjúsági Tagozata. Mi a célja ennek?

– Az önkormányzati választásokra időzítettük ezt a kampányt, ebből a szempontból a hármas jelszó utolsó szava a lényege ennek a szlogennek, ugyanis a többi természetes velejárója a fiatalságnak. Sajnos a közéleti aktivitás, így a választásokon való részvétel nem az, pedig nagyon fontos lenne, hogy minél több fiatallal sikerüljön elhitetnünk, hogy akkor fognak nagyobb figyelmet kapni ennek a generációnak a problémái, ha kiállnak magukért, ennek pedig egy apró, de nagyon fontos eleme, hogy részt kell vennünk a választásokon. Régóta mondom, hogy a fiatalságnak meg kell mutatnia végre az igazi erejét, hogy például a jelenlegi kormány se tudja figyelmen kívül hagyni őket. Ne feledjük, körülbelül 1,5 millió 14 és 29 év közötti fiatal él ebben az országban! Ha enne a hatalmas tömegnek a választási aktivitása csak az átlagos szintet elérné, már akkor sem lehetne megtenni azt, hogy a kampányokban szinte szó sincs a mi problémáinkról.

Mik ezek a problémák?

– Hosszan lehet sajnos sorolni: az oktatásbeli káosz, a fiatalok magas munkanélkülisége, a pályakezdő bérek alacsony szintje, a lakásvásárlás lehetőségének hiánya, a fiatalok diákhitel általi eladósítása, és még sajnos lenne egynéhány. Mindezekből következik az elvándorlás hatalmas mértéke. Merthogy az előbb felsorolt konkrét problémák és az ehhez társuló állandó bizonytalanság, a tervezhető jövő hiánya az, ami több százezer fiatalt már külföldre űzött. A legnagyobb baj, hogy a kormány nem méri fel ennek a súlyát, pedig nem tartana sokból belátni, hogy az elvándorlás ilyen szintje nem csak az érintett fiatalok és családjaik személyes problémája, hanem az egész nemzet jövője szempontjából lehet ennek tragikus következménye. Elég csak a demográfiai tényezőkre, a nyugdíjrendszer fenntarthatatlanságára gondolni, de az is vészjósló, ha az ország értelmiségének komoly hányada külföldre vándorol.

Mit tud tenni ebben a helyzetben a Jobbik?

– Ellenzékből egyelőre csak annyit, hogy folyamatosan napirenden tartjuk a témát. Ebben az IT elnökeként nekem is személyesen nagy felelősségem van, hisz a Parlamentben hétről hétre a kormány orra alá lehet dörgölni a semmittevést. Emellett pedig a fent említett problémák megoldására a szakmai javaslataink hangsúlyozása és bemutatása szükséges, amit eddig is folyamatosan megtettünk, de több, ezekkel foglalkozó kampány tervben van a jövőre nézve is.

Milyen egyéb munkákat végzett az elmúlt időszakban a Jobbik Ifjúsági Tagozat?

– A nyáron se lógattuk a lábunkat. A sok helyi és megyei rendezvény mellett két komoly országos rendezvényünk is volt, mondhatni, már hagyományosan. Az egyik egy országos sportnap, foci-, strandröplabda-bajnoksággal, főzőversennyel, a másik pedig a nyári táborunk, aminek keretében 150-en mentünk idén Erdélybe. Akik részt vettek a nyári táborunkban, úgy érzem, újabb motivációt kaptak a munkához, rengeteg élménnyel, kalanddal, értékes tudással és új barátságokkal tértünk haza. Emellett most is van egy közös lengyel–magyar pályázatunk, egy fotópályázatunk, a Karitatív Munkacsoportunk pedig országos plüssgyűjtést hirdetett rászoruló gyerekeknek. Emellett több nyári fesztiválon is jelen voltunk, nem túlzás, hogy sok ezer fiatalhoz elérve. Ez ugye azért fontos, mert a Jobbik IT egyfajta katalizátora a fiatalok nemzeti ébredésének, így minden ilyen alkalmat ki kell használnunk, hogy ezt terjesszük és népszerűsítsük.

Hogyan veszitek ki a részeteket a mostani kampányból?

– A kampány minden részéből kivesszük a részünket, ki segítőként, ki akár jelöltként. Merthogy nagy örömünkre és büszkeségünkre az Ifjúság Tagozat rengeteg tagja méretteti meg magát a saját településén nemcsak képviselőjelöltként, hanem akár polgármesterjelöltként is. Mindez alátámasztja az általam is sokat hangoztatott tényt, hogy nagyon értékes fiatalok vannak ebben a közösségben, akik a párt utánpótlását jelentik. Ha pedig ilyen komoly utánpótlásunk van, akkor nagyon optimistán nézhetünk a jövőbe.

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya