Jobbikos hírek
:: 2012. július 26. - 22:45
A Jobbik elítéli a kettős mércét az igazságszolgáltatásban

A Jobbik az elmúlt időszakban többször hangsúlyozta, hogy szeretné, ha megszűnne a kettős mérce, legfőképpen az igazságszolgáltatásban. Az elmúlt időszakban mi több, kettős mércére utaló jelet találtunk mind az ügyészség, mind a bíróság ténykedésében: így ugyanazon tényállás alapján a holokauszttagadás tekintetében már kimondtak egy ítéletet,

miközben pontosan ezen törvényi paragrafus alapján elinduló Biszku Béla ügyben immár féléve nem történik semmi - mondta el mai sajtótájékoztatóján Szilágyi György.<--break->

A Jobbik politikusa a kettős mércére utalva további példaként a Csatáry-ügyet és a magyar ügyészség hirtelen jött szorgalmát is említette, amely esetben ugyanúgy emberiesség elleni bűntettről van szó. Ezzel szemben mégsem tudunk arról semmit, hogy az ügyészség megtette-e a szükséges intézkedéseket, vagy egyáltalán kihallgatta-e Biszku Bélát - tette hozzá Szilágyi.


A Biszku-ügy kapcsán új fejleményt is említett a politikus: Mint emlékezetes, Biszku Béla korábban azt állította, nem tudott és nem gyakorolt nyomást Mansfeld Péter perében, addig Mátsik György - a Mansfeld-per ügyésze - ennek ellenkezőjét állítja. Az 1958-as letartóztatási jegyzőkönyvet négy embernek kellett megküldeni, első helyen Biszku Bélának. A képviselő szerint eközben fennáll a tanúk, vagy tettestársak befolyásolása, ezért kérjük az Ügyészséget, hogy kezdeményezzék Biszku Béla letartóztatását - tette hozzá. Egyben azt is kérjük az ügyészségtől, hogy hivatalból járjon el, és indítsa el az eljárást Mátsik Györggyel szemben. Amennyiben ez nem történik meg, akkor a Jobbik fogja megtenni azt - mondta a Jobbik országgyűlési képviselője. Hozzátette: véleményünk szerint nem szabad hagyni, hogy a még életben lévő bűnösök összebeszéljenek, és egy teljesen más, nem a tényeken alapuló dolgokat tárjanak a nyilvánosság elé.

Zsidó vagy magyar áldozat? Nem mindegy az ügyészségnek?

Apáti István szerint érdekes ellentétek figyelhetőek meg a zsidóság, vagy a magyarok sérelmére elkövetett háborús bűntettek nyomozása között. Nem először fordul elő hazánkban, hogy életük végén járó, 90 fölötti embereket zaklatnak, hurcolnak meg, akár úgyis, hogy első fokon felmentik őket, ráadásul bizonyos "nácivadász" szervezetek tovább hangsúlyozzák a nyilvánvaló tényekkel, az ügyészség, vagy bíróság által megállapított tényállással szemben megállapított bűnösségüket - tette hozzá a képviselő.

Szerinte látható, hogy ilyen esetben hihetetlen aktív a magyar igazságszolgáltatás. A képviselő szerint vérlázító és felháborító, hogy külföldről osztogatnak parancsot Magyarország köztársasági elnökének: gyakoroljon nyomást a magyar ügyészségre és bíróságra, hogy mindenféle ködös bizonyíték alapján helyezzenek házi őrizetbe 97 éves idős embereket, és rendeljenek el ellene büntetőeljárást.

A képviselő hangsúlyozta, a Jobbik álláspontja szerint mindenféle politikai, vallási, faji hovatartozástól függetlenül vállalja mindenki a tetteit. Nem arról van szó, hogy büntetlenséget követelünk a náci háborús bűnösöknek, mi csak korrekt büntetőeljárást várunk, és azt, hogy valós nyomozati lépéseket tegyenek Biszku Béla ellen - tette hozzá Apáti.

A különböző ügyészi szervek között úgy járnak a papírok mint a flippergépben a golyó, semmi sem történik. Vajon arra vár az ügyészség, vagy a bíróság, hogy az anyatermészet oldja meg ezt a problémát - tette fel a kérdést a képviselő. Ha Csatáry Lászlót felelősségre lehet vonni, akkor Biszku Bélát ugyanezen törvények és paragrafusok alapján is felelősségre lehet vonni.


 

A képviselő emlékeztetett a Jobbik egy korábbi feljelentésére, amit a második világháború során a szerb partizánok által a magyar lakosság sérelmére elkövetett háborús bűntettek miatt tettek. Sem 80, sem 90, szem 100 év körüli háború bűnösöket nem látunk megnevezve. Ha magyar emberek pusztán származásuk miatt halnak meg, akkor az sem az ügyészség, sem a bíróság ingerküszöbét nem éri el - véli a politikus.

Egységes mércét követelünk, emberélet és emberélet között semmilyen szempontból nem lehet különbséget tenni. Azt tartjuk nácinak, fasisztának, rasszistának, kirekesztőnek, ha valaki áldozat és áldozat között faji, származási alapon tesz különbséget, illetőleg aszerint aktiválja az igazságszolgáltatást, hogy éppen zsidó, vagy magyar származású áldozatról van szó. A Jobbik megalakulása óta - többek között - ez ellen is küzd - zárta sajtótájékoztatóját Apáti István.

BB - barikad.hu

 

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya