IT hírek
diákmunka, :: 2012. augusztus 29. - 20:37
A Jobbik fellép a diákmunkások kihasználása ellen és jogsegélyszolgálatot indít a Jobbik IT-vel

Jogsegélyszolgálatot indít a Jobbik a diákmunkában kihasznált fiatalok számára - jelentette be Farkas Gergely, a Jobbik országgyűlési képviselője. A politikus szerint számos helyen kihasználják a diákmunkásokat, elmaradnak a bérek, juttatások.

A nemzeti radikális párt képviselője elmondta: kétszázezerre tehető évente a diákmunkában foglalkoztatottak száma, de senki sem foglalkozik a számos panasszal, visszaéléssel.

Farkas Gergely szerint sokaknak ez az egyetlen lehetőség a költségeik fedezésére, vagy családjuk támogatására, így egyéb választásuk nem akad.

A kormány a diákhitelt tartja megoldásnak a pénzügyi gondokra, de ez cinikus és nevetséges hozzáállás - szögezte le a Jobbik politikusa. Úgy látja, a hitel nem lehet alternatíva, viszont a diákokat foglalkoztató helyeken sok a visszaélés, szabálytalanság, ezért fontos megvizsgálni a helyzetet. Példaként Farkas Gergely a rendszertelen munkaidőt, kevés pihenőidőt, elmaradozó fizetést és juttatásokat hozta fel. Kiemelte: az iskolaszövetkezetek is sok pénzt “nyúlnak le” a panaszok szerint, így szükséges volna ezen szervezetek alapos kivizsgálása is.

A Jobbik szerint ez nem pénz, hanem szándék kérdése. A honatya bejelentette, hogy a Jobbik Ifjúsági Tagozat gondozásában jogsegélyszolgálat indul, mivel a fiatalok nagy része teljesen tájékozatlan jogi terepen, így könnyen át lehet őket ejteni. Elmondta, hogy szorgalmazzák az iskolai kereteken belüli jogi tájékoztatást is, hogy a diákok felkészültebbek legyenek a munkavállalás megkezdésekor. A párt szeretné, ha szigorítanák a munkakötési rendet is: például legyen kötelező feltüntetni a szerződésen a munkabér pontos összegét és a munkarendet is. 

A Jobbik szórólapos kampányt is indít, azokat a nyári fesztiválokon, rendezvényeken fogják terjeszteni. Szeretnék elérni azt is, hogy a tanulók vállaljanak szakmájukba vágó, érdemi munkát is, ne csak árufeltöltés vagy szórólapozás legyen a diákmunka. Továbbá ingyenes anonim panaszbejelentőt is indítottak a Jobbik IT weboldalán, amit aztán a Jobbik szakértői megvizsgálnak, és adott esetben képviselői úton továbbítanak a kormányhivatalok felé.

A Jobbik IT diákmunkával kapcsolatos panaszbejelentője a www.jobbikit.hu/diakmunkapanasz címen érhető el.

 

Kapcsolódó cikkek:
Az iskolaszövetkezetek a diákmunkáról 2. rész
Az iskolaszövetkezetek a diákmunkáról 1. rész
Diák vagyok nem rabszolga!
Farkas Gergely a diákmunka körüli visszaélésekről és a kormány semmittevéséről
Mire figyeljünk, ha diákmunkát vállalunk? 3. rész
Mire figyeljünk, ha diákmunkát vállalunk? 2. rész
Mire figyeljünk, ha diákmunkát vállalunk? 1. rész

 

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya