Jobbikos hírek
:: 2016. május 26. - 11:37
A MÁV-ot zavarják az utasok, elvették a diákok utazási kedvezményét

A Jobbik arra kéri a kormányt, hogy ne lehessen felfüggeszteni az iskoláscsoportok múzeumlátogatáshoz kötött díjmentes utazási lehetőségét - mondta keddi sajtótájékoztatóján Sneider Tamás, a párt alelnöke.

Sneider bírálta, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az OperaKaland elnevezésű kulturális program mintegy 21 ezer résztvevője miatt

május 4. és 13. között szüneteltette a csoportoknak járó kedvezményt. 

Portálunk korábban beszámolt róla: a kormány indoklása szerint azért kellett az osztálykirándulások időszakában felfüggeszteni a programon részt vevő diákoknak járó, díjmentes utazási kedvezményt, mert ilyenkor túl sokan vennék azt igénybe. 

Fónagy János államtitkár akkor úgy fogalmazott: 

"Az osztálykirándulások csúcsidőszakával, ezért jelentős kapacitásbeli problémák adódhatnak a társaságok eszközparkjában. Ezért a MÁV-Start Zrt. engedélyt kért és kapott a díjmentes utazási kedvezmények szüneteltetéséhez."

Mindez azt jelenti, hogy a MÁV-ot zavarja a sok utas, akikkel csak a gond van, ezért ahelyett, hogy a kapacitásproblémákat próbálná megoldani, inkább szól a kormánynak, hogy szüntesse meg az utazási kedvezményt - a kormány pedig meg is teszi ezt.

Sneider sajtótájékoztatóján elmondta: nevetségesnek tartja, hogy ez problémát okozhat a MÁV-nak.

A politikus kifejtette, hogy noha a diákok 50 százalékos utazási kedvezménye érvényben maradt az adott időszakra, a kísérő felnőttek nem élhettek a lehetőséggel. Hozzátette: az iskoláscsoportok utazásai többnyire májusra esnek, hetente 100 ezrek utaznának.

A Jobbik alelnöke felszólította az NFM-et és a MÁV-ot, hogy legközelebb oldja meg a problémát.

MAGYARÁZKODIK A MÁV, DE UGYANAZT MONDJÁK

A cég az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz, melyből kiderül, hogy a többi kedvezményt nem vonták meg, csak azt, amiről a fentiekben szó esett.

"A MÁV-START Zrt. az egyénileg és csoportosan utazó gyermekeknek, tanulóknak, felsőoktatási hallgatóknak rendkívül kiterjedt kedvezményrendszert működtet. Ennek a kedvezményrendszernek minden eleme ún. szociálpolitikai kedvezmény, melynek célja, hogy a közlekedéspolitikai vagy más szempontból fontos utazások részesüljenek árengedményben. A szociálpolitikai kedvezmények szinte mindegyikét jogszabály – a 85/2007 (IV.25) Kormányrendelet – írja elő. A jogszabály érvényességét nem lehet felfüggeszteni, a benne szereplő összes kedvezmény, így a 14 év alatti gyermek kedvezménye, a tanulók, hallgatók egyéni és csoportos utazási kedvezményei az év minden napján korlátozás nélkül igénybe vehetők – még az OperaKaland idején is így volt!

Az Országház látogatásához és az OperaKaland rendezvényhez nem az említett kormányrendelet, hanem kormányhatározat írja elő a kedvezményt. A két kedvezmény egyaránt célhoz kötött, az elnevezésükben feltüntetett intézményhez, rendezvényhez kapcsolódik. Járulékos hatásuk, hogy az osztálykirándulásokat e két kedvezményre fűzik fel, hogy az utazási költségeken takarékoskodni tudjanak az osztályok. A kormányhatározat előírásából kiderül, hogy a MÁV-START Zrt-nek nem feladata ingyenes osztálykirándulások lebonyolítása. Ez a két kedvezmény tehát célhoz kötött, és a kormányhatározat eredeti célkitűzéseinek megfelelően a vasúttársaságnak joga és kötelezettsége arra figyelni, hogy a kedvezményben azok részesüljenek, akik erre jogosultak. A tanulók jogszabályban biztosított kedvezményei – mint fentebb is írjuk – korlátozás nélkül hozzáférhetők.

A vasúttársaság egyébként korábban felhívta a figyelmet az OperaKaland rendezvény idejére (május 4. és 6., május 10. és 13., október 4 és 20. között),  az iskolás csoportoknak adott 90 százalékos vasúti kedvezményről szóló, sajtónak is kiadott közleményében arra, hogy „ az OperaKaland rendezvénysorozat ideje alatt a múzeumlátogatásokhoz egyébként kapcsolódó díjmentes vasúti utazási lehetőséget nem lehet igénybe venni.”

Forrás: alfahir.hu

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya