IT hírek
:: 2016. május 5. - 12:00
„A szavaknak nagy ereje van, nem szabad ezzel visszaélni” – vallja az I. Nemzeti Ki Mit Tud győztese

Megnyerte a Ki Mit Tube vetélkedőt, szerepel a Kismenőkben, a dobogó legfelső fokán végzett az I. Nemzeti Ki Mit Tud megmérettetésen is. Irodalmi országjárást szervez, slammel, szaval, saját elmondása szerint kulturális missziót végez – és még mindig csak 16 éves. Mélyinterjú Bánki Benjámin versmondóval, alkotóval.

 „A vers néma. Adj neki hangot. A vers a könyvben halott. Keltsd életre. Mi a szavalás? A vers föltámasztása papírsírjából.” – írta Kosztolányi Dezső 1928-ban. Te hogyan tudnád összefoglalni, a mai korban mi a szavalás?

Napjainkban, tehát ebben a korban a szavalást felváltotta a versmondás. Utóbbi sokkal letisztultabb, kiegyensúlyozottabb, a vers értelmező, értelmes kommunikálása a közönség felé, ami a berögzült, indokolatlan harsányságot, mint gyerekcipőt leveti és szabadon mászkál mezítláb, akár a taposóaknák között is.

Mi volt az első költemény, amit elszavaltál?

Általános iskolás voltam, alsó tagozatos, amikor először mondtam verset. Petőfi Sándor Magyar vagyok című költeményével mérettettem meg magam a sulis Ki-Mit-Tud keretében. Akkor még feladatként tekintettem az egészre. Most az volna lehetetlen küldetés, ha abba kéne hagynom.

Generációd többségétől meglehetősen messze áll a költészet, nálad mire vezethető vissza a vers szeretete?

16 éves vagyok. Én is ezt tapasztaltam a saját korosztályomnál és pont ezért különböző megnyilvánulásaimmal törekszem arra, hogy ezen változtassak. Az irodalommal való első találkozásom nem tudnám időhöz kötni. Szüleim már kisgyerekkoromban is olvastak nekem, és ahogy megismertem a betűket, már magamnak olvastam. Ha akartam sem történhetett volna másképp.

A fő profilod a szavalás, emellett végzel alkotói munkát is?

Igen, természetesen. Több műfajban is próbálgatom magam. Verseim teltházas felolvasó esteken már bemutatkoztak, a Költőállomás elnevezésű versenyen 1. helyezést értem el, a Magvető kiadó pedig leközölte az egyik költeményemet. Slam poetryvel körülbelül 2 éve foglalkozom, de mivel ez–habár szövegalapú- egy előadói műfaj, ezerszer nagyobb hatást tud kiváltani a közönségből. Egy biztos, a szavaknak nagy ereje van, éppen ezért nem szabad ezzel visszaélni.

Ki a kedvenc költőd? Melyik a kedvenc irodalmi műved?

Mindig az, amit éppen olvasok. Jelenleg az erdélyi magyar költő, Szilágyi Domokos kerített hatalmába, napról napra rádöbbenek, mekkora zseni volt. Ha az általam olvasott művek közül kellene kiemelnem egyet, nagy bajban lennék, mert olyan sok könyvet, kötetet forgattam az utóbbi időkben, hogy igazán nehéz lenne, akárcsak a magyar irodalom nagyjai közül is választanom.

Mivel foglalkozol a versmondás mellett? Hobbi vagy életcél a műfajban való létezés?

Slammelek, írok. A műfaj számomra nem életcél, hanem maga az élet, emellett inkább eszköz, mert ezzel közvetítek gondolatokat. Persze sokszor rájövök, hogy tulajdonképpen az eszköz én magam vagyok, a vers, a gondolat folyik át rajtam. A versmondó csak kiáll a színpadra, van egy elképzelése arról, mi fog történi, de a hangján a mindenség próbál megszólalni, utat tör valami, amit nem lehet előre eltervezni.

Mennyire van jelen a költészet a hétköznapjaidban?

Próbálok minden nap időt szakítani versek olvasására, a sok feladat, fellépés és iskolai kötelezettség ellenére. Ráadásul folyamatosan készülök versmondó versenyekre, mert lényegében azok egész évben vannak, elszórtan, úgyhogy nincs megállás. Ezen kívül írok is, rendszeresen, de rendszertelenül. Van, hogy éjszaka ugrik be valami. Ezeket a valamiket az ágyam melletti kis füzetbe szoktam félálomban beleírni.

Te vagy az I. Nemzeti Ki Mit Tud győztese. Ez volt az első tehetségkutató, amin elindultál?

A második. Tavaly nyáron jelentkeztem a Ki Mit Tube nevű legnagyobb hazai online tehetségkutatóba is, amit több fordulót követően a szakmai zsűri döntése és a közönség szavazatai alapján sikerült megnyernem.

Milyen érzés volt megnyerni ezt a vetélkedőt?

Hihetetlen, mert minden versenytársam valami olyan produkciót hozott magával, amitől leesett az állam, széles  palettája sorakozott fel a tehetségeknek.  Nagyon jól éreztem magam és a végére megnyugodtam, hogy a költészet még mindig él és virul, és ezt nem csak én gondolom így

Mi a véleményed a kereskedelmi csatornákon futó tehetségkutatókról?

Általában egy kaptafára épülnek, gyorsan befuttatják a szereplőket, aztán ejtik őket, és már jön is a következő széria, mert a nézettség és az érdeklődés szinten tartásához folyamatosan új arcokra van szükség. Nemrég volt szerencsém a TV2 Kismenők című tehetségkutatójában is megmutatni magam. Úgy gondolom, ez inkább tehetséggondozás és sokkal különlegesebb a többi hasonló tematikájú műsornál, itt kifejezetten gyerekekre hegyeztek ki mindent, akik -mint ahogy a Kismenők is bebizonyította-, sokszor felnőttebek a felnőtteknél, talpraesettek, vidámak, apró sztárok lélegzetelállító produkciókkal. Ugyan kiestem, de visszahívtak, és továbbra is részt veszek a műsorban, csak nem versenyzőként.

Mennyi időt vesz igénybe egy versenyre való felkészülés, milyen módszereket alkalmazol?

A szabadidőm nagy részét a gyakorlásnak szentelem, amikor tudom, képzem magam, hogy minél jobb legyek. Módszerekről nem igazán tudok beszélni. Felkészítő tanárommal, Szász-Kolumbán Olga tanárnővel bekerültünk egymás mágneses terébe, ismerjük egymás gondolatait. Ennél jobb nincs is.

Mi alapján választod ki a verseket egy versenyre vagy fellépésre?

Vagy én találok rá valamire, vagy nekem ajánlanak valamit. Egy biztos: csak olyat választok, amibe tényleg bele tudok helyezkedni, ami én vagyok. Sokszor furcsa érzés kap el, amikor ráeszmélek, hogy az én érzéseim is, tehát engem is megírtak már réges-rég.

A család és a baráti kör funkcionál tesztközönségként, vagy inkább egyedül gyakorolsz?

Először a családomnak szoktam előadni az új verseket, az új programot. Szerencsére nem elfogultak velem szemben, de mindig csak építő kritikákat kapok. A háttértámogatás óriási lökést ad.

Van olyan előadó, akit példaképnek tartasz?

Példaképem előadás terén kifejezetten nincs, de szeretek eljárni különböző rendezvényekre, hallgatni másokat, profikat. A már nem élő kultikus személyek közül Latinovits Zoltánt tisztelem, aki eredeti hangzásával, egyéniségével és szuggesztivitásával a legmagasabb szintre emelte a versmondás műfaját.

Mennyire függ össze a szavalás a színjátszással? A színészi képességek megléte segít életre kelteni egy verset?

Vannak pontok, ahol találkoznak, és habár úgy tűnhet, a versmondás a színészet előszobája, ez nem egészen van így. Nagyon nehéz dolgok ezek, de egy biztos: a versmondás nem alsóbbrendű, hiszen sokkal kevesebb eszközzel operál, kötöttebb is, kevésbé engedékeny műfaj. Más kvalitásokat igényel mindkettő, nem hiszem, hogy jó színész lennék.

Ambícióid között olvashattuk, hogy népszerűsíteni szeretnéd a magyar nyelvet és irodalmat. Mennyire rossz a helyzet ma? Kihalófélben van a szép magyar irodalom iránti érdeklődés?

Vannak, akik még tartják a frontot, sok fiatal érdeklődik, de sokkal több az olyan, akinek magától nincs igénye, belső indíttatása az irodalommal való találkozásra. Amit tudunk, meg kell tennünk. Jelenleg az ország általános és középiskoláit járom, ahol rendhagyó irodalom órákat tartok. A világ egyik legkülönösebben hangzó, ámde talán legszebb nyelvének játékosságát, sokszínűségét közvetítem, a nyelvi lelemények bemutatása, egyedi rímfaragás jellemez. Kosztolányi, Karinthy és Weöres hangzás- és érzelemvilága köszön vissza alkotásaimban a gyermeki ártatlanságtól a kozmikus végtelen filozófiai mélységéig bezárólag.  Az első tapasztalatok azt mutatják, hogy fogékonyak a kultúrára a fiatalok, csak meg kell találni a hangot velük és megfelelően kell tálalni a szellemi táplálékot.

Intézményi szinten a Magyar Versmondók Egyesülete az egyik olyan szerv, ami igyekszik életben tartani a műfajt. Elegendőek az intézményi keretek, vagy nagyobb volumenű összefogásra lenne szükség a versmondás népszerűsítésért? Mivel lehetne szélesebb közönséget elérni?

A Magyar Versmondók Egyesülete nagyon jól végzi a dolgát és tényleg nemes célt szolgál, hiszen törekvéseik között kiemelt helyen szerepel, hogy a versmondás is kerüljön be a hungaricumok közé. Azt hiszem -a jelenlegi helyzet ellenére-, egyre nagyobb sikereket érnek el és próbálják kitaposni az ösvényt a költészetnek. A korábbi belterjesség után most kezdenek nyitni az új területek felé.  Én is „forradalmár” vagyok: a slam poetry pont arra jó, hogy szélesebb közönség elé vigye az irodalmat, mert közvetlen, vagány és szókimondó.  Ettől függetlenül szerintem kötelessége a többi „írástudónak” is, hogy minden eszközzel segítse ezt a folyamatot.

Minek köszönhető az, hogy a fiatalok többségét szinte teljesen hidegen hagyja az irodalom?

Erre én is szeretnék választ kapni. Szerintem főleg az, hogy felgyorsult a világ. Villanások és pillanatnyi élmények generációja vagyunk. Annyi impulzus ér minket a nap 24 órájában, hogy nehéz kikapcsolni, lelassulni és még nehezebb olvasni, befogadni

Van összefüggés az egyre inkább háttérbe szoruló nemzettudat és az irodalom iránti érdeklődés csökkenése között?

Én a saját fejem után megyek, amibe ezek az értékek beletartoznak. De mindenkinek más az értékrendszere, értékszemlélete, ezeket pedig nem lehet egy egyenesre felfűzni és egyértelmű következtetéseket levonni.

Latinovits szerint verset mondani nemzetépítő feladat. Érzel magadban küldetéstudatot?

Természetesen igen. Azt tapasztaltam, hogy könnyen tudok hatni a fiatalokra, de ezzel próbálok nem visszaélni, hanem egy kulturális misszió keretében az irodalmat közelebb hozni mindenkihez, gondolkodásra sarkallni a korosztályomat és egyébként mindenkit, aki a magyar nyelvet beszéli, akinek a fejében magyar nyelven szólnak a hangok.

Elmondásod szerint pártoktól függetlenül szeretnéd népszerűsíteni ezt a műfajt, mégis az egyik párt ifjúsági tagozata által szervezett vetélkedőt használtad platformként. Nem tartod ezt ellentmondásosnak?

Nem, egyáltalán nem. Próbálom mindenhol megmutatni magam, ugyanazt az üzenetet szállítom mindenhova. Egy olyan tehetségkutatón voltam, ahol a hagyományok őrzésén is nagy hangsúly volt. Ebben nem látok kivetnivalót, sőt, arra buzdítok minden szervezetet, közösséget, hogy kapcsolódjon be az értékmentésbe és az értékteremtésbe.

Milyen gyakran hívnak fellépni?

Egyfolytában. Ehhez az is hozzásegít, hogy idén indítottam el a fent említett irodalmi országjárásomat, ami azt jelenti, hogy különböző iskolákba viszem a diákok elé a programomat: saját verseimet, slameket, illetve klasszikusok alkotásait tolmácsolom a diákoknak, a tankönyvekben nem olvasható érdekességekkel fűszerezve az előadást.

Vannak rajongóid? Be lehet vágódni a hölgyeknél szavalással?

Igen és igen. Ennek ellenére ezt az egészet nem az én sikeremnek könyvelem el. Nem én nyertem, hanem az irodalom. A végén mindig a vers győz.

Mennyiben különbözik egy-egy fellépés? Vannak közönség/helyszín-specifikus versek?

Természetesen. Általában a korosztálynak megfelelő szövegeket válogatok. Például, ha diákokkal akarom megszerettetni az irodalmat, nem a legszomorúbb, leglehangolóbb verseket adom elő.

Mennyire nehéz életre kelteni egy művet, éreztetni a közönséggel, hogy te jelen vagy abban a költeményben, amit hallanak tőled?

Ezt nem lehet tanulni. Vagy érzel egy művet, vagy nem. Ha nem, mondani sem szabad. Azzal csak visszaveted a jelentőségét, zsenialitását.

Mennyire inspirál a közönség?

Az a típus vagyok, aki függ a hallgatóságától. A közönség nagyon meghatározza a fellépéseimet. Ha látom, hogy az előttem ülők/állók veszik a lapot, én is sokkal jobban érzem magam és ez visszaköszön az előadásmódomban is.

Mik a terveid a közeljövőben?

Az irodalmi országjárás véghezvitele és alkotás, alkotás, alkotás. Nyáron több, tematikus táborban is lehet majd velem találkozni, ahol a kreatív írástól kezdve a színházcsinálásig mindent ki lehet majd próbálni. Szeretnék újdonságokkal előrukkolni. Erre, azt hiszem, már nem kell sokat várni.

Legközelebb hol hallhatunk szavalni?

Na, ez az, amit magam sem tudok. Mindig annyi program van betervezve és annyi jön hirtelen, hogy abban sem vagyok teljesen biztos, holnap hol leszek. De az interneten is elérhetőek műveim, előadásaim, és ha valakit érdekelnek a legfrissebb információk rólam, azok a csatornámon illetve hivatalos oldalamon tájékozódhatnak. Valami mindig készül.
 

Németh Márton

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya