IT hírek
:: 2013. április 18. - 08:57
Azerbajdzsánban járt a Jobbik IT

Március 19-től 25-ig volt szerencsém részt venni az ún. Novruz Ifjúsági Fesztiválon Azerbajdzsán fővárosában Bakuban, melyen életre szóló élményeket, hasznos tapasztalatokat és új barátokat szereztem.

Mi az a novruz? A modern perzsa naptár március 21-én a napéjegyenlőség napján kezdődik, ami nagy ünnep Belső-Ázsiában és a Kaukázusban is. Ilyenkor az életet, a tavaszt köszöntik. Általában egy hétig tart az ünneplés, amely magától értetődően a 21-i hét. Korábban fontos vallási jellege volt, ma azonban leginkább a kulturális jelentőségét kell hangsúlyozni.

Hogyan kerültem én oda? A szervezők között helyi ifjúsági szervezetek, és nemzetköziek is voltak (pl. AEGEE). Az egész Novruz- Nemzetközi Ifjúsági Fesztivál rendezvénynek az anyagi támogatását azonban az azeri Ifjúsági és Sportminisztériumnak köszönhettük. A vendégek száma kb. 40 volt, akik számos országból érkeztek: Magyarország (összesen 5-en), Grúzia, Moldova, Törökország, Palesztin Hatóság, Izrael, Ausztria, Belgium, Hollandia, Bulgária, Macedónia és Oroszország. Mindenki a saját nemzetét és ifjúsági szervezetét képviselte. Én az Azerbajdzsáni-Magyar Ifjúsági Egyesület és a Jobbik IT esetében tettem ugyanezt. Elvileg bármilyen szervezet tagjai részt vehettek, viszont a szervezők a meghívót csak bizonyos egyesületek részére juttatták el. Pontosan ezért megtiszteltetés, hogy a Jobbikkal is felvették a kapcsolatot.

Milyen programokon vettem részt? Természetesen több napot is eltöltöttünk azzal, hogy Baku jó részét megcsodálhassuk. Nem túlzó szándékkal használom a „csodálkozni” szót, ugyanis hihetetlen mértékű pompa és gazdaság fogadott minket a fővárosban. Felfoghatatlan mértékű fejlődés ment végbe az utóbbi bő 15 évben melynek eredményei felhőkarcolók, új gazdag lakónegyedek, gyönyörű parkok és patyolat tiszta, rendezett város. Láthattuk a Bakutól nem messze található Gobusztánt, amely nemzeti park UNESCO világörökségének része. Elvittek a kaukázusi Sheki városába is, ami azért volt fontos, mert láthattuk a vidéki Azerbajdzsánt is, ami általában nem adatik meg az országba látogatóknak.

Az utazás során igyekeztem Magyarországot, a kultúránkat és természetesen a Jobbik IT-t jobban megismertetni az azeri szervezőinkkel. Rendkívül érdeklődőek és nyitottak voltak a beszélgetésre, sőt a hasonló történelmi tapasztalataink miatt megértőek voltak velünk szemben. A határon túli magyarságról és az elcsatolt területekről is sok szó esett, mellyel kapcsolatban szintén empátiát tanúsítottak. Különösen nagy sikernek érzem, hogy a többi EU-ból érkező fiatal szemében tudtam javítani a Jobbik megítélését. Mindezen információkat egyébként egy „Kulturális est” alkalmával, ahol a saját országainkat kellet bemutatni, egy rögtönzött történelemóra során a többi országból érkezővel is megosztottuk. Ugyanezen az esten egyébként magyar népdalokat is énekeltünk és csárdásoztunk is mellé.

Milyenek a személyes benyomásaim? Azerbajdzsán hihetetlenül gazdag, leginkább persze a főváros. A helyiek, akikkel sikerült akár röviden is elbeszélgetnem, nagyon örültek a külföldi vendégeknek és hihetetlen optimizmus sugárzott belőlük. Némi szándékosságot véltem felfedezni abban, hogy az azeri-örmény konfliktusról kevés szó esett, pedig kicsit leegyszerűsítve a két ország kapcsolata kissé olyan, mint Magyarországé és Romániáé az 1920-as, 30-as években. Roppantul érzékeny téma ez számukra.

Minket, magyarokat különösen kedveltek, és jelezték, hogy a jövőben is keresik a lehetőséget, a személyes és szervezeti kapcsolatok fejlesztésére. Szomorúan tapasztaltam azonban, hogy rendkívül keveset tudnak is népünkről, hazánkról (a CEU iránt érdeklődött a legtöbb helyi, mikor Magyarországról beszélgettünk). Hogy ezen a helyzeten változtassunk, úgy vélem, minden lehetőségünk és képességünk megvan. Főleg ha egy olyan ifjúsági tagozatról van szó, mely elvi okokból támogatja az azeri-magyar kapcsolatok erősítését.


Vigóczki Máté
Jobbik Ifjúsági Tagozat

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya