IT hírek
:: 2014. június 11. - 13:52
Azt szeretném elérni, hogy fogalom legyen a Jobbik IT neve

Ha ellenfeleink tudnák, hogy mennyi értékes fiatal van az IT-ben, akkor bizony nagy kétségbeesés fogná el őket – nyilatkozta lapunknak Farkas Gergely, aki kicsivel több, mint egy éve tölti be az elnöki posztot a Jobbik Ifjúsági Tagozat élén. Az IT vezetőjét az elmúlt időszakban szerzett tapasztalatairól, élményeiről, a szervezet sikereiről és az IT jövőjéről kérdeztünk.

– Nagyjából egy évvel ezelőtt választottatok elnökséget a szervezet élére. Miért volt erre szükség, és miben hozott ez változást?

– Az elnökség megválasztása tulajdonképpen teljesen természetes része volt a Jobbik IT fejlődésének. A tavalyi év elejére a szervezet fejlettsége elérte azt a szintet, amikor már elvárható volt, hogy ne a Jobbik Országos Elnöksége által kinevezett fiatalok vezessék a szervezetet, hanem a Jobbik IT tagsága maga válassza meg vezetőit. Belső szervezési és szervezetirányítási szempontból nagyon sok változást eredményezett az új struktúra felállása, de ami ennél érdekesebb, az az, hogy kifelé miben változott az IT. Remélem, hogy mindenki a nagyobb aktivitást, a több saját kezdeményezést és az országos hálózatunk erősödését érzékelte, mert ezek objektíven is kimutathatóak: közel száz új tagozat jött létre egy év alatt, még több új és színvonalas programmal álltunk elő, emellett megjelentek új kiadványaink, és számos pályázatot is kiírtunk. Egyszóval nagyobb fordulatszámra kapcsoltunk.

– Milyen érzés vezetni egy közösséget?

– Nagyon megtisztelő, ugyanakkor súlyos teher is ilyen felelősségteljes posztot betölteni. Mondom ezt azért, mert tudom nagyon jól, hogy személyem által egy több ezres közösségről formálhatnak véleményt egyesek, ami lehet pozitív is, de akár egyetlen hibám sokak munkáját teheti tönkre. Mégis, az elnöki pozíció engem nem leblokkol, hanem éppen ellenkezőleg: inspirál. Folyamatosan új és új dolgokra, újabb ötletek megvalósítására törekszem, és hála Istennek, ebben a közösségben végig is lehet vinni az ötleteket, mert rengeteg értékes ember vesz körül, és minden támogatást megkapunk a Jobbiktól is. Az elnöki pozíció tehát bizonyos értelemben teher, sokszor pillanatok alatt kell fontos döntéseket hozni. Másrészről viszont olyan büszkeség, amit semmire sem cserélnék el. Fantasztikus érzés egy ilyen értékes, aktív, tisztességes és hazaszerető közösséget vezetni. Az elmúlt egy évben számtalan olyan élmény ért az IT-nek köszönhetően, amelyek közül egy is elég lenne ahhoz, hogy hosszú időre erőt és lelkesedést adjon a további munkához.

– Ki tudnál emelni ezek közül néhányat?

– Nehéz, mert szerencsére oly sok volt. Örök élmény marad számomra például, hogy láthattam a nyári táborunkban a szemem előtt kialakuló barátságokat, amelyek azóta is tartanak, vagy azt az érzést, amikor a Ki mit tud?-on egy-egy nagyon tehetséges tagtársam szívhez szóló produkciót adott elő. Azt sem fogom elfelejteni, ahogy figyeltem egy Takaró Mihály-előadáson az előadón átszellemülten csüngő IT-seket, és éreztem, hogy elgondolkodnak a hallottakon. Azt a sokszor átélt pillanatot is említhetném, amikor megcsillan a tenni akarás, az elszántság tüze az IT-sek szemében. Ide sorolnám azoknak a rászoruló gyermekeknek az örömét, akiket a tagtársaim ajándékoztak meg, vagy azt az összetartozást, amit az IT-induló közös éneklése alkalmával éreztünk nagyon sokan több rendezvényünkön is. Olyan dolog is történt, ami nagyon megható volt: véletlenül megtudtam, hogy egy IT-s pár karácsonyra elhívott magához egy másik IT-tagot, akiről tudták, hogy sanyarú családi helyzete miatt egyedül kellett volna töltenie a kollégiumban a Szentestét.

– Magánemberként mi jelenti számodra a legnagyobb kihívást?

– Hogy magamnak megfeleljek. Elég maximalista hajlammal vagyok megáldva, és még ha a munkában tudom is a szintet tartani, sajnos nagyon sok munkán kívüli, számomra fontos tevékenységre nem jut elég időm. Például nagyon szeretném képezni magam, rengeteg minden érdekel a történelemtől kezdve a filozófián át a létszemléleti kérdésekig, de érzem a lemaradásom a komolyzene, a filmek, a táncok terén és számos más területen is. Szeretném magamat az általam kívánatosnak tartott szintre hozni, csak az a problémám, hogy ha néha kicsivel több szabadidőm van, akkor rögtön kitalálok valamit, amit még meg lehet valósítani, vagy amit tökéletesíteni lehet az IT még jobb működésének érdekében. Így tehát nehéz lesz.

– Mindig is irányító típus voltál?

– Erről majd megkérdezem az ovis társaimat. Egyébként, szerintem nem, általános vagy középiskolában is inkább visszahúzódó voltam. Aztán a Jobbikban való munkálkodásommal olyan kihívások elé állított az élet, ami ezt megváltoztatta. Hisz hiába voltam kezdetben csak egy 5 fős Keceli Szervezet elnöke, ott már nekem kellett irányítanom a dolgokat, utat mutatni, összefogni a csapatot. Ezután pedig egyre nagyobb kihívások értek, amit egy percig sem sajnálok, mert vallom, hogy az elsőre nehéznek tűnő feladatok tudják előbbre vinni az embert, fejleszteni a képességeit.

– Hogyan értékelnéd az IT elmúlt egy évét?

– Fejlődéssel teli egy év volt, amely nagyon jó alapja lehet a következő évek még nagyobb sikereinek. Mi ugye egy nagyon fiatal – hároméves – szervezet vagyunk, ahol sok esetben még csak az alapok lerakása történik meg. Egy országos, több ezer főt számláló szervezetben ugyanis nem néhány hónap alatt alakul ki a végleges struktúra, a végleges tevékenységi kör vagy azon emberek köre, akik meghatározói egy közösségnek. Ezekben a kérdésekben azonban nagyon sokat léptünk előre az elmúlt egy évben. Sokszor elgondolkodom azon, hogy ha ellenfeleink tudnák, hogy mennyi értékes fiatal van az IT-ben, akkor bizony nagy kétségbeesés fogná el őket.

– Az utóbbi időben megugrott a szervezeti alakulások száma, mi a siker titka?

– Van egy belső titok, mégpedig a tagtoborzási módszerünk, de külső tényezők is közrejátszottak a felfutásban. Anélkül, hogy belemennék a részletekbe, a tagtoborzásunk lényege a kezdeményezőkészség. Nem arra várunk, hogy minket keressenek meg a fiatalok – persze vannak ilyenek is szép számban szerencsére –, hanem mi keressük meg azokat, akikről úgy gondoljuk, hogy nyitottak lennének a Jobbik IT-ben való tevékenykedésre. A külső tényező alatt pedig elsősorban a választási kampány által okozott felhajtást, a politikai aktivizálódást értem. Nagyon sok fiatal most, a választási kampányban kezdett el komolyabban foglalkozni a közélettel, és ennek hatására kapcsolódott be a munkánkba.

– Milyen terveid vannak a jövőre nézve az Ifjúsági Tagozattal?

– Ez nem is lehet kérdéses, Magyarország legnagyobb és legaktívabb politikai ifjúsági szervezetét szeretném majd átadni az utódomnak. Bár egyesek szerint aktivitásban már most is elsők vagyunk, de papíron taglétszámban még nem, már amennyire komolyan lehet venni a Fidelitas csak papíron létező tagjait. Szeretném elérni, hogy egy fogalom legyen a Jobbik IT neve, amelynek kapcsán az embereknek a hazaszerető, közéletileg aktív, értelmes fiatalok jutnak eszükbe, egy olyan szervezet, amelyről tudják, hogy ez egy összetartó, egymást segítő, bajtársias közösség is. Egy olyan szervezet, amelynél egy szülő tudja, hogy jó helyen van a gyereke.

 

Molnár Réka

 

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya