Jobbikos hírek
:: 2013. február 12. - 16:41
Benyújtotta a Becsület napjáról szóló határozati javaslatát a Jobbik

Novák Előd, a Jobbik képviselője országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be ma a kitörés napjának, február 11-ének emléknappá nyilvánítása érdekében. Az Országgyűlés hivatala által a honatya kérésére készített háttéranyagot a szokással ellentétben nem hozták nyilvánosságra, de ezt most megtette a Jobbik politikusa.

Az Országgyűlés az 1945-ös budai kitörés emlékére, mártír hőseink becsületből, hűségből, kitartásból, önfeláldozásból és hazaszeretetből való példamutatásának elismeréséül február 11-ét a Becsület napjává nyilvánítja - áll a javaslat első pontjában, majd így folytatódik: Az Országgyűlés felkéri a Kormányt, az önkormányzatokat, az oktatási intézményeket, a civil szervezeteket és a hazafiakat, hogy a Becsület napjáról minden évben méltó keretek között emlékezzenek meg. Az Országgyűlés felkéri az Európai Uniót, hogy a Becsület napján emlékezzen meg arról a magyar-német áldozathozatalról, melynek köszönhetően a szovjetek nem tudták egész Európát megszállni.

A jobbikos képviselő így indokol: Az 1945. február 11-i kitörés – ahogy korábban, a Jobbik megjelenése előtt pl. a trianoni békediktátum is – sajnos nem kapja meg az illő tiszteletet, állami szintű megemlékezések sincsenek. A javaslat változtatna a helyzeten, bár nincs kétség afelől, hogy az indítványt az Országgyűlés ebben a ciklusban napirendre sem fogja tűzni, sőt még tárgysorozatba sem veszi. (A Trianon-megemlékezések állami szintre emelése után egyelőre talán reálisabb célunk a pozsonyi csata és a Rongyos Gárda hivatalos megítélésének méltó kialakítása.)

Novák Előd kérésére az Országgyűlési Könyvtár Képviselői Információs Szolgálata által készített, 69 oldalas háttéranyag – mely az indokolás részét képezi – így legalább megjelenhet a parlament.hu nyilvános oldalain, ha már a korábbi javaslat ellenére még a képviselők sem kaphatták meg beszédírási háttéranyagként a szokásos körlevélrendszerben, ahogy azt pl. különböző holokauszt-emléknapok kapcsán teszi az Országgyűlés hivatala.

A kitörésről összeállított 69 oldalas gyűjtemény (harcjelentések, tanulmányok, könyvrészletek, visszaemlékezések, szépirodalom stb.) ide kattintva érhető el.

alfahir.hu

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya