IT hírek
:: 2015. augusztus 12. - 16:19
„Bepereltem Bukarestet”

Szávay István, a Jobbik alelnöke Romániából való kitiltásáról, a magyar és román nyelv fontosságáról, valamint az erdélyi magyarság kitörési lehetőségeiről.

- Idén márciusban járt le egyéves kitiltásod Románia területéről. Jártál azóta Erdélyben?

- Egészen pontosan március 15-én járt le a kitiltásom, amit azért kaptam, mert több tízezer honfitársammal együtt tüntettem a székely autonómia mellett a marosvásárhelyi felvonuláson.  Mihelyst lejárt a tilalom, azonnal autóba ültem, és egészen Csíkig utaztam.

- Mi dolgod volt arra?

- Végiglátogattam a Partiumban és Székelyföldön működő jobbikos csoportjainkat, szám szerint nyolcat. Részt vettem a csíksomlyói búcsún is, melyet tavaly nagy szívfájdalommal kellett kihagynom. Ami a jogtalan kitiltásomat illeti: Menyhárt Gabriella kiváló erdélyi magyar jogvédő segítségével 20 ezer euróra pereltem be a román államot, és a strasbourgi emberi jogi bíróságig visszük az ügyet. Az ugyanis nem csak nekem szólt: Bukarest célja az egész autonómiáért küzdő magyarság megfélemlítése, elrettentése.

- Az autonómián túl miben látja a Jobbik a kitörési pontot az erdélyi magyarság számára?

- A szülőföldön gyarapodásban, amelynek két fontos feltétele van: az oktatás és a gazdaság. Anyanyelvű oktatás nélkül nincs magyar identitás, ha pedig nincs egységes, Kárpát-medencei foglalkoztatási és fejlesztési terv, akkor hiába ismeri valaki a magyarság páratlan történelmét és kultúráját, munkahely híján ugyanúgy elmegy Londonba mosogatni, mint a román srác a szomszédból. Minden erdélyi fiatal egy személyben is felelős az egész elszakított magyar közösség jövőjéért azzal, hogy itt vállal gyermeket, akit utána magyar iskolába is járat. De meg kell tanulni az államnyelvet is, mert csak így lehet érvényesülni. Persze a román mint idegen nyelv megfelelő oktatása Bukarest feladata lenne, nem Budapesté, mint ahogy arra nemrég Szász Jenő kamuintézete vállalkozott. Ami pedig a magyarországi nemzetpolitikát illeti: fontos lenne, hogy alapvető kérdésekben egyezségre jussunk, és ne pártpolitikai szempontok érvényesüljenek, hanem a nemzeti érdek. Sajnos jelenleg nem rajtunk múlik, hogy nem ez történik.

Végezetül: melyik EMI-s programot várod a legjobban?

- Az egész rendezvényt nagyon várom! Fantasztikus érzés egy liberális világvárosból kiszakadva olyan emberekkel több napot eltölteni, akik ugyanúgy gondolkoznak és éreznek a magyarságról, mint én.

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya