IT hírek
:: 2018. január 4. - 09:24
"Dear Government" - "Tolmácsot kérek!" - S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y

Sokatmondó és elszomorító lenyomata az Orbán-kormány nyelvoktatási stratégiájának az Oktatási Hivatal legfrissebb kimutatása, miszerint tavaly 26 ezerrel kevesebben próbálkoztak nyelvvizsgát szerezni, mint 2016-ban. Ez a drasztikus csökkenés annak az idegennyelv oktatásnak a kudarca, amelyet évtizedek óta elavultság jellemez. Ennek következményeként nyelvtudási szinten Európa sereghajtói maradtunk, érdemi előrelépés nem történt, ráadásul vészjósló, hogy 10 év alatt a nyelvvizsgázók száma 174 ezerről 108 ezerre csökkent. 

A Jobbik számára az idegennyelv minőségi oktatása kulcsfontosságú kérdés, hiszen a valódi nyelvtudásnak kiemelt jelentősége van mind az egyéni boldogulás, mind pedig nemzeti, vagyis az ország versenyképességének szempontjából. Felháborító, hogy a Fidesz érdemi intézkedések helyett csak a Jobbik sokéves javaslatát, az ingyenes nyelvvizsga lehetőséget hozta meg.          

A Jobbik évek óta átfogó, radikális nyelvoktatási reformot sürget. Elképzelésünk alapján nem az óraszámok mértékén kellene elsősorban változtatni, hanem a módszertanon: a köznevelésben kiscsoportos és beszédcentrikus nyelvtanulási környezetet kellene teremteni, a felsőoktatásban pedig biztosítanánk az ingyenes nyelvoktatást a diplomához feltételként megadott nyelvvizsga szintjéig. Emellett a hallgatók ösztönzése érdekében az idegennyelven meghirdetett kurzusok számát növelnénk és továbbra is támogatjuk a televíziókban vetített filmek feliratozását, mivel ez kimutatható módon segíti a nyelvtanulást.            

Farkas Gergely, országgyűlési képviselő

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya