IT hírek
diákmunka, :: 2012. november 7. - 00:00
Diák vagyok nem rabszolga!

A Jobbik Magyarországért Mozgalom és a Jobbik Ifjúsági Tagozat nemrég hirdette meg akcióját diákmunka-visszaélések ellen.

Ma több ezer diák kényszerül arra, hogy iskola mellett munkát vállaljon.<--break->Gimnazisták és egyetemisták nap, mint nap állják meg helyüket az oktatásban és munkahelyen egyaránt.

Miután a felsőoktatásban csökkent az államilag támogatott helyek száma, így mostanában még többen érdeklődnek a munkaadóknál. A tandíj kifizetése a legtöbb családnak nagy terhet jelentene, két lehetőség marad: vagy diákhitelt vesznek fel ezzel hosszú évekre eladósítva magukat vagy dolgozni kezdenek. Nem ritka az sem hogy ha valaki azért vállal munkát hogy a családja ki tudja fizetni a számlákat.

A friss munkakeresőknek a legkézenfekvőbb lehetőség felkeresni a diákmunka-szövetkezeteket. Aki itt keres munkát, gyakran abba a téves hitben van, hogy nem érheti semmi baj, mert nem közvetlenül a munkaadónak, hanem a diákszövetkezetnek dolgozik. Azonban a gyakorlat mást mutat. A szövetkezetek szinte csak minimálbérért foglalkoztatják a diákokat, gyakran rossz munkakörülmények között. A munkák általában kimerülnek az árufeltöltésben egy multinál vagy gyorséttermi kiszolgálásban. Azaz a magyar diákok munkája nem Magyarországnak hoz hasznot, hanem külföldi multinacionális vállalatoknak.

A Jobbikhoz több megkeresés is érkezett miszerint a szövetkezet nem tartották be a szerződésben leírtakat vagy alpontokra hivatkozva nem fizették ki a diákokat. Sok panasz volt a rossz munkakörülményekről is. Nem ritka az sem, hogy hiányzik a munkavédelmi oktatás vagy hogy nincs megfelelő munkaruházat. Éppen ezért a Jobbik és a Jobbik Ifjúsági Tagozat elindított egy kezdeményezést a panaszok mögötti háttér felderítésére. Központi honlapunkon megtalálható egy felület(http://jobbikit.hu/diakmunkapanasz), amelyen a sértettek megírhatják ha visszaélésnek lettek áldozatai. Amennyiben megvan rá a lehetőség, meg tudjuk tenni a kellő jogi lépéseket.

A Jobbik és az IT sürgeti, hogy iskolán belül legyen meg a megfelelő tájékoztatás a munkavállalásról, a jogi kérdésekről, valamint diákok megfelelő jogi tájékoztatást kapjanak. Szeretnénk, ha szigorítanák a munkakötési rendet is: például legyen kötelező feltüntetni a szerződésen a munkabér pontos összegét és a munkarendet is.

 

Tóth Máté

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya