IT hírek
diákhitel, :: 2012. november 28. - 16:33
Diákhitel - de milyen áron? - Valóban a legkedvezőbb lehetőség?

Diákhitel szórólap

Már a főiskolákon/egyetemeken is megkezdődött az őszi félév. A regisztrációs hét után sokan feladták a diákhitelt igénylő papírt. A kölcsönnel kapcsolatban a fiatalok többségében számos kérdés felmerül - vajon jól döntenek, ha felveszik? Tudják, hogy mit is vállalnak? Lehet-e az eladósodás veszélyével számolni? A következő sorokban ezekre a felvetésekre keresünk választ.

A legjobb megoldás?

Bejutottunk egy felsőoktatási intézménybe, ráadásul államilag támogatott képzésre. Egy kiadással kevesebb, már csak jól kell teljesíteni, és a továbbiakban is biztos a helyünk. Egy kis pénz azonban mindig jól jön. De nem mindenki tud iskola mellett munkát vállalni, és szülői támogatásra is csak kevesen számíthatnak. Muszáj tehát választani. Diákmunka és „pápá" ösztöndíj, vagy diákmunka és tanulás, akkor viszont "agyő" társasági élet. Van egy harmadik megoldás: a diákhitel. Ilyenkor még mindenki ezt találja a legkedvezőbb lehetőségnek, mivel dolgozni nem kell mellette, és tanulásra, kikapcsolódásra is marad idő. Aztán a diákévek hamar elröpülnek, utána pedig a törlesztést már korántsem fogjuk a legjobb megoldásnak találni.

Van, amikor rákényszerülünk

Mielőtt döntünk a diákhitel igényléséről, mérlegelni kell, hogy valóban nélkülözhetetlen-e számunkra. Ugyanis a kölcsön elsődleges célja, hogy esélyt teremtsen minden fiatalnak a felsőoktatásban való részvételre - anyagi lehetőségeitől függetlenül. „Szakértői becslések szerint egy átlagos magyar egyetemista, illetve főiskolás több mint 70 ezer forintot költ el havonta." - olvashatjuk a Diákhitel Központ Zrt. weboldalán. - Ez pedig még csak nem is a költségtérítéses hallgatókra vonatkozik. Tény, hogy vannak, akiknek a kölcsön marad a végső esélyük.

Botond most harmadéves a BME műszaki menedzser szakán, 4 szemeszteren keresztül igényelte a hitelt, és tisztában van a kockázatokkal:

- Az első félévben nem akartam dolgozni, pénz azonban kellett. Szerencsére államilag finanszírozott képzésre vettek fel, így a hitelt a megélhetésre költhettem. Csak azért éltem a kölcsön lehetőségével, mert a családom anyagi helyzete megengedi, hogy a későbbiekben ne kelljen aggódnom a visszafizetés miatt. Ez a hitel az egyik legkedvezőbb, mivel forint alapú, és „csak" 10% körüli a THM. Ami ellene szólhat, hogy a felvett összeg a tanulmányi évek alatt kamatozik, és csak később kezdjük el visszafizetni, ami miatt adósságcsapda alakulhat ki.

Egyszerűen csak visszafizetjük?

Ahhoz, hogy valaki diákhitelt igényelhessen, mindössze pár feltételnek kell megfelelni: legyen az illető 40 év alatti, magyar állampolgár, de még az is jogosult az igénybevételre, aki rendelkezik bevándorlási vagy letelepedési engedéllyel. A kölcsön felvételéhez továbbá érvényes hallgatói jogviszony, bejelentett lakcím is kell. Választhatunk, mekkora összegre van szükségünk, azt is eldönthetjük, hogy egyszerre vagy havonta folyósítsák számlánkra a pénzt. A Diákhitel Központ Zrt. tájékoztatása szerint, a kölcsönt mindenki anyagi lehetőségeihez mérten fizeti vissza, miután befejezte tanulmányait. A törlesztő részlet megállapításánál kizárólag a személyes jövedelmekhez igazodnak. Azonban ezzel kapcsolatban is hallhatunk negatív tapasztalatokról. Akik már beleestek a csapdába, tudják, milyen hátulütőkkel számolhatunk, ha vissza kell fizetniük a kölcsönt.

- A diákhitel egy ördögi kör - fogalmazza meg véleményét a már dolgozó Csilla. - Amikor felvettem, még nem volt ilyen magas a kamat. Jó bulinak tűnt, hogy a tanulmányaim mellett viszonylag jól élhetek. Amikor az utolsó évben jeleztem a központnak, hogy tovább nem kérem, akkor is utalták, vissza már nem küldhettem. Elmentem még egy főiskolára, akkor is be akarták szedni tőlem a törlesztési összeget. Többszöri levelezés után értették csak meg, hogy ismét iskolába járok, így nem kell fizetnem. Többször módosították egyoldalúan a szerződésemet. A férjemmel ketten csaknem 35 ezer forintot fizetünk havonta.

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya