IT hírek
:: 2013. december 17. - 16:32
Egy modernkori tűzvarázsló – Sziráki Péter

A Jobbik Ifjúsági Tagozata az előző hetekben elindította interjúsorozatát, melyben olyan tehetséges fiatalokat szeretne bemutatni, akikről példát vehetünk, akik küzdenek a céljaikért és követendő magatartást tanúsítanak mindennapjaikban. Amennyiben ismer vagy van a közelében olyan nemzeti érzelmű fiatal, aki tehetséges valamiben vagy elért eredményei példamutatóak lehetnek a fiatalok számára, az a jobbikit@jobbik.hu címre írjon.

Azok közé az emberek közé tartozom, akiket a tűzzsonglőrködés mindig is elvarázsolt. Megismertem egy fiatalt, aki az öt elem egyikével úgy tud bánni, hogy ámulatba ejti a közönséget. Mostani interjúm során sikerült közelebbi képet kapnom erről a világról és a benne otthonosan mozgó Sziráki Péterről.

Mesélj Magadról egy kicsit.

Sz. P.: A Semmelweis Egyetemen tanulok mentőtisztnek. Az angyalföldi Jobbik Ifjúsági Tagozatának egyik alapító tagja vagyok. A középiskolában kezdtem keresni azt a politikai irányt, ami legközelebb áll hozzám és a Jobbik ideológiájával találtam egyezést. Idén pedig sikerült megkapnom a Jobbik által meghirdetett gyakornoki posztok egyikét. Dr. Gyenes Géza és Dr. Kiss Sándor mellett dolgozhattam az egészségügyi bizottságban.

Akkor vágjunk is a közepébe. Hogyan kezdődött a zsonglőrködés iránti szenvedélyed? Mi volt a katalizátor?

Sz. P.: 2007-ben az egyik barátom behozott az iskolába egy úgynevezett virágbotot. Szerelem volt első látásra, le sem tudtam tenni. Állandóan gyakoroltam, még az utcán is és szélesíteni akartam a tudásomat. Elkezdtem labdával is zsonglőrködni és megtanultam a tüzes virágbot forgatását is.

Apropó, ha még az utcán is gyakoroltál, kerültél már vicces helyzetbe zsonglőrködés közben?

Sz. P.: Volt, hogy a buszmegállóban gyakoroltam és egy járókelő annyira elámult a produkción, hogy el is esett a járdán séta közben. 

Vicces, amikor az emberek találgatnak, hogy vajon tépőzárral, ragasztóval vagy zsinórral oldom-e meg a bot mozgatását, de olyan is előfordult, amikor teljes komolysággal állította valaki, hogy mágus vagyok vagy, hogy egy erőteret hozok létre a bot mozgatásához.

Milyen veszélyei vannak a tűzzsonglőrködésnek? Mire kell figyelni?

Sz. P.: A gyakorlás során néha előfordul, hogy nehéz tárgyakkal dolgozik a zsonglőr, ez hosszú távon a csukló izületekre károsan is hathat. Petróleumba kell mártani a bot végét, ami egy speciális kevlár anyagból van, így nem ég el. Viszont nagyon kell figyelni, hogy az ismételt mártásnál a bot végét le kell hűteni, nehogy berobbanjon az egész üveg petróleum. Az már mellékes, hogy a kezemen nincs szőr.

Hogyan definiálnád ezt a kötődést a zsonglőrködéshez?

Sz. P.: Exhibicionista ember vagyok, jól esik az elismerés és a gratuláció. Nagyon látványos a tűzzsonglőrködés, a gyerekek ámulnak, a felnőttek pedig elismerően néznek egy-egy fellépésem után. Emellett pedig sok pozitívuma is van, ugyanis szellemi fittséget ad, fejleszti a térlátást, a koncentrációt, ügyességet és a reflexet. A műsorszám végén pedig nagyon jól tud esni az őszinte mosoly az emberek arcán és a taps.

Hogyan tudod összhangba hozni a tanulást, magánéletet és a zsonglőrködést?

Sz. P.: Most sehogy. Sajnos kevesebb idő jut a zsonglőrködésre, de foglalkozok még vele. Fellépések előtt viszont mindig felkészülök és jól átismétlem a tanultakat.

Mit üzennél a fiataloknak?

Sz. P.: Sajnos úgy látom, hogy rájuk sokkal jobban hatott a média, céltalanabbak, nem tudják mit kezdjenek magukkal. Meg kellene, hogy találják azt, amit igazán szeretnek és úgy élni az életet, hogy ha visszanéznek, akkor vállalni tudják majd a tetteiket. A zsonglőrködést csak ajánlani tudom mindenkinek, mert kevés anyagi ráfordítással jár. Youtube videókról is lehet tanulni trükköket és még fejleszti is az ember képességeit. Emellett nagyon fontosnak tartom a tanulást.

Mik a terveid a jövőre nézve?

Sz. P.: A youtube videómegosztón régebben már csináltam egy oktató videót, ezt szeretném majd a jövőben kibővíteni több anyaggal. Szeretnék létrehozni egy egyesületet is, ahol oktathatnám a zsonglőrködést. A nagy álom pedig az égő ostorral való zsonglőrködés elsajátítása. Körülbelül 5 ember lehet a világon, akik ezt művelik. Speciális kevlár anyagból kell elkészíteni az ostort, ami körülbelül 60.000 forintba kerül, ám a látvány kárpótolna. A zsonglőrködés véleményem szerint méltatlanul el van hallgatva Magyarországon, pedig ha jól műveli valaki, akkor nagy élményt jelent a nézőknek.

Köszönöm az interjút

Sz. P.: Én is köszönöm.

Péter hobbija sokakat ámulatba ejt és a tüzes ostoros mutatványa is nagyon látványos lenne, ám megtudtam tőle, hogy jelen pillanatban nincs anyagi kerete legyártatni a speciális eszközt. Ha esetleg valaki tudna segíteni vagy tud olyat, aki ezt finanszírozná, az kérem jelezze szándékát! Ha létrejöhetne a produkció, akkor az egyedülálló lenne az országban!

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya