IT hírek
:: 2015. március 27. - 15:06
Egy órád a Földért

KAPCSOLJ: Vedd észre, hogy természeti értékeink elvesznek, ha TE nem teszel értük! - olvasható a Föld Órájának nevezett világméretű, önkéntes kezdeményezés plakátjain.

Föld órája

Az elmúlt években rengeteg hazai és külföldi portálon olvashattunk olyan kutatások eredményeiről, amelyek azt igazolják, hogy hamarosan elhasználjuk a Föld nemesfémkészletét, energiahordozóit, csökkenni fog az ivóvízkészlet, a klímaváltozás drasztikus körülményeket ölt, a környezetszennyezés megállíthatatlanná válik, egyszóval: a Föld kimerül.

Ezért is indította el figyelemfelkeltő akcióját 2007-ben a WWF. A kezdeményezés célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a környezetszennyezés és a túlfogyasztás okozta problémákra. A szervezők arra kérik a támogatókat, hogy minden év márciusának utolsó szombatján este világszerte kapcsolják le egy órára a fölösleges elektromos eszközöket.

Az akció fő célja nem az egy óra alatt elért fogyasztáscsökkentés, hanem a figyelemfelhívás a túlzott, és voltaképpen fölösleges energiahasználatra, ami ellen tehetünk az év minden napján.

Segítségképpen összeszedtünk pár olyan hasznos tanácsot, amellyel energiát spórolhatunk:

  • Ügyelj a csöpögő csapokra! Egy, percenként 10-20 cseppet áteresztő vízcsappal egy hét alatt egy kádnyi vizet pocsékolsz.
  • Ha kádban fürdesz, körülbelül 160 liter vizet használsz el. A takarékosabb zuhanyozáshoz már 60 liter víz is elég.
  • Fogmosás közben folyóvíz helyett használj poharat!
  • Mosogatásnál az edények tisztára mosásához ne használj folyóvizet, csak az öblítéshez.
  • Mellőzd a világítást a használaton kívüli helyiségekben!
  • A nagyon hideg téli napokon nem szabad teljesen leállítani a fűtést, mert a nagyon lehűlt helyiségek felfűtése sok időt és energiát vesz igénybe.
  • Párologtass rendszeresen, a párás levegőben egy adott hőmérsékletet melegebbnek érzel.
  • Az elöregedett vagy nem megfelelő szigetelés akár 30 százalékkal is megnövelheti a fűtés költségeit. A hőveszteség jelentős része a nem megfelelő nyílászárókon keresztül távozik.
  • Fedd le edényeket főzés közben, így a hő az edényben marad és sokkal kevesebb energiára lesz szükség a főzéshez.
  • Ha már előre tudja mi lesz az étel, vedd ki előző este a fagyasztóból azt, és tedd a hűtőbe, így is energiát takaríthatsz meg.

A Jobbik Ifjúsági Tagozat támogatja a kezdeményezést és arra buzdítja minden szimpatizánsát, hogy tegyenek hasonlóképp. Fél kilenctől egy óra „sötétséggel” hívjuk fel a figyelmet arra, hogy a jelenlegi folyamatokat tekintve bolygónk nem örökéletű!

Föld órája

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya