IT hírek
:: 2014. november 10. - 12:15
Egyedül a Jobbik képviseli következetesen a fiatalokat

A balatonfüredi Infotér Konferencia kerekasztal-beszélgetésén ütköztették álláspontjaikat három párt ifjúsági szervezetének képviselői többek között az elvándorlás és a felsőoktatás témakörében. A fidelitaszos, Jobbik IT-s és „Ifjú Demokrata” résztvevők a különböző témákban igencsak eltérő álláspontot képviseltek, emellett a hitelesség kérdésében is komoly különbségek mutatkoztak. (A kép forrása: mandiner.hu)

A beszélgetésből kiderült, hogy Szarvas Koppány Bendegúz szerint Gyurcsányék idején arany élete volt a fiataloknak, valamint azt is megtudhattuk a Fidelitas képviselőjétől, hogy nincs különösebb baj az elvándorlással, hiszen bő 100 évvel ezelőtt is hasonló folyamatok zajlottak le a Monarchia idején.

A vita a balatonfüredi Informatika a Társadalomért elnevezésű, Seszták Miklós miniszter, számos államtitkár és vállalatvezető részvételével rendezett nagyszabású konferencia keretében zajlott Az Y generáció politikusai címmel. A kerekasztal-beszélgetésen a Fidelitas ügyvezető alelnöke, Böröcz László, a Gyurcsány-féle Ifjú Demokratáktól Szarvas Koppány Bendegúz, a Jobbik Ifjúsági Tagozat részéről pedig Farkas Gergely elnök vett részt.

A beszélgetés résztvevőinek összetétele azért érdekes, mert az idei évben jó néhány ifjúságpolitikai kerekasztal-beszélgetés szerveződött, azonban szinte mindegyik csonka maradt valamelyik politikai erő távolmaradása miatt. Leginkább a kormánypártok ifjúsági szervezetei nem érezték szükségét, hogy szóba álljanak az ellenzékkel. Emellett egészen eddig a Demokratikus Koalíció sem volt hajlandó egy asztalhoz ülni jobbikosokkal, Szarvas Koppány Bendegúz rendre bohócot csinált magából, hogy a viták kezdetén a Jobbik lenácizása után levonult a színpadról, de Vadai Ágnes még néhány hete is úgy nyilatkozott, hogy a Jobbik részvétele miatt nem támogatják a NAV-vizsgálóbizottság felállását. Az elvek melletti kiállás azonban eddig tartott részükről.

Az első kérdésnél, a felsőoktatás témakörében mindhárom politikus hiányolta a fiatalok egyetemi-közéleti aktivitását. Egyetértettek abban, hogy a politikai ifjúsági szervezeteknek lehetővé kellene tenni, hogy jelen legyenek a felsőoktatási intézményekben. Mikor a Fidelitas ügyvezetője azt hangsúlyozta, hogy ők ebben a kérdésben mennyire következetesek, akkor válaszul Farkas Gergely elmondta, hogy ha valóban támogatná ezt a nyitást a Fidelitas, akkor 4 és fél év Fidesz-kormányzás alatt már régen megvalósíthatták volna. Illetve, ha tényleg támogatják, és így sem sikerült, akkor abból az látszik, hogy mennyire nem ér semmit a szavuk a Kormánynál. A jobbikos képviselő szerint első lépésként társadalmi vitát kellene kezdeményezni a témában.

Böröcz László többszöri kérdés után sem adott választ arra, hogy a Fidesz és a Fidelitas bővítené vagy csökkentené-e az állami férőhelyek számát, Szarvas Koppány pedig továbbra is bevezetné a szocialisták által megálmodott, általa mérsékeltnek nevezett tandíjat. Egyedül Farkas Gergely foglalt állást egyértelműen az államilag támogatott férőhelyek számának növelése mellett, hiszen képzett ifjúság nélkül elképzelhetetlen az ország fejlődése és erre a területre befektetésként kell tekinteni, mely meg fog térülni az országnak.

Böröcz kormánypárti politikusként nem látja sötéten a magyar fiatalok jövőjét: szerinte az Osztrák-Magyar Monarchia idején is sokan távoztak az országból, és az elvándorlók előbb-utóbb úgyis hazajönnek. Szarvas-Koppány szerint a jelenlegi helyzetről kizárólag az Orbán-kormány tehet, a szocialista kormányok idején pedig kiszámíthatóság és tervezhetőség jellemezte a fiatalok életét. Megmosolyogtató volt hallani, ahogy az „ifjú demokrata” a vita pillanatnyi hangulatához igazodva hol követendő példaként hozta fel Gyurcsány Ferencet, mint szövetséges szervezet vezetőjét, mikor pedig érdeke épp úgy kívánta, elhatárolódott tőle, mondván a DK és az ő ifjúsági szervezetük különálló szervezet. A másik két állásponttal szemben a jobbikos Farkas Gergely szerint mind a jelenlegi kormánypártokat, mind a baloldalt súlyos felelősség terheli a kivándorlásért, valamint azt is bizonyították már, hogy képtelenek hazacsalogatni a magyar fiatalokat. Erre csak egy új, hiteles politikai erő lenne képes, mint amilyen a Jobbik.

A Jobbik IT elnöke felmérésekre hivatkozva elmondta, hogy a fiatalok elsősorban a kiszámíthatatlanság, a bizonytalan jövő miatt hagyják el az országot, az anyagi gondok csak ezután következnek. Véleménye szerint ennek a válságnak sem a sokszorosan bukott baloldal, sem a kormánypártok nem tudnak véget vetni, velük szemben egyedül a kezdetek óta ugyanazt képviselő Jobbik volt képes megőrizni a hitelességét.

Összességében örömtelinek mondható a vita létrejötte, mert talán a gyakoribb ilyen alkalmak elősegítenék a fiatalok közéleti aktivitásának növelését is, mely pártpolitikán felül álló, közös érdeke hazánknak. 

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya