IT hírek
:: 2016. május 20. - 12:58
"El akartam gondolkodtatni a közönséget” – interjú Kormos Katalin énekesnővel

Kormos Katalin a negyedik helyen végzett az I. Nemzeti Ki Mit Tud vetélkedőn. A magyartanár énekesnővel beszélgettünk zenéről, tehetségkutatókról, emberi kötelességről egyaránt. A JaJa csapatával versfeldolgozásokat játszanak, a Roncs Rt. rockbandában is énekel, egyénileg is aktív – ha pedig ez nem volna elég, még gyerekekkel is foglalkozik.

Kezdjük egy rövid bemutatkozással! Honnan jöttél, hány éves vagy, mivel foglalkozol az éneklés mellett?

Kormos Katalin vagyok, de általában Kittinek szólítanak. Egerben születtem, itt is élek már 28 éve. Két éve magyartanárként dolgozom egy általános iskolában, előtte voltam recepciós, biztosítási ügyintéző, színházi statiszta, hakni és esküvői énekes, hostess, pultos…

A zenélés a biztos pont?

A zene jelenleg biztos pont, de nem tudhatom, hogy miként fogom látni az életemet egy vagy két év múlva. Jönnek-mennek a dolgok, aztán lehet, hogy egyszer ennek is vége lesz, nem énekelek, nem tanítok, nem sportolok. Vagy más lesz a sorrend. Biztos csak a halál és az adó.

Mikor volt az első pillanat, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy van hangod és tehetséged a zenéléshez?

Ez még most sem nyilvánvaló, de igazából általános iskolás korom óta foglalkozom zenével, komolyabban a gimnázium után kezdtem el énekelni.

Mi volt az első dal, amit nagyobb közönség előtt énekeltél?

Ha jól emlékszem, egy musical dal volt a Greaseből. Egy olyan duett, ami a filmben benne sincs. A második nagyobb jelentőségű volt, azóta is aktuális, az Elisabethmusical - Az már nem én lennék című dala.

Jársz énektanárhoz?

Már nem, de 6 éven keresztül jártam magánénekre. Itt klasszikus éneket tanultam, a hangképzés alapjait. Utána a népdalok felé fordultam, azt már saját magam oldottam meg, de sok segítséget kaptam, hogy min kell javítanom. Szerencsés vagyok, gyorsan tanulok, és ha nem is minden tökéletes elsőre, másodjára, de tudom javítani magam; általában hallom, ha valami nagyon nem megy, vagy nem nekem való.

Az ének mellett láthattunk gitárral a kezedben. Játszol más hangszeren is?

Igazából gitáron sem nagyon. (nevet) A Nemzeti Ki Mit Tud, az egy kivételes alkalom volt, lassan 3 éve nem álltam színpadon gitárral a kezemben. Volt egy népzenefeldolgozást játszó együttesünk, ott gitáros-énekesként léptem fel, de már egy ideje csak az énekre kell koncentrálnom. Jelenleg egy versfeldolgozást játszó csapatom van, a JaJa, itt már a gitár egy barátom kezébe került át, valamint énekelek egy rock bandában, a Roncs Rt.-ben, ott sem kerül a kezembe. Az iskolában elő szoktam venni egy-egy irodalomórán, amikor József Attila vagy Petőfi verseit tanuljuk, vagy valamilyen műsort készítünk, de ennyi.

Szerepel a céljaid közt, hogy főállású előadóvá válj, vagy hobbiként kíséri végig életed a zene?

Nem szeretnék csak a zenével foglalkozni, nagyon szeretem, de ha csak ez lenne az életemben, félek, hogy belefásulnék, vagy kevés lenne. Szeretek tanítani, szeretem a gyerekeket. Nem tudok megülni egy helyben, mindig kell valami újat tanulnom, most épp aerobik sportoktatónak képzem magam, edzéseket tartok, már megvannak a tervek a következő évekre is. Ha ezek közül egy dolgot kellene kiválasztanom, nagy bajban lennék.

A dalírás is szerepel a repertoárodban?

Nem jellemző. Volt már néhány próbálkozás, de hamvában holt.

Ki a kedvenc előadód vagy zenekarod? Vannak példaképeid?

Rengeteg kedvencem van. Szeretem az önálló énekeseket is, de csak akkor, ha valami megfog a hangjában, nagy kedvencem mostanában Tompos Kátya. Az ő előadásmódja mindenképp példa számomra, de példaképem konkrétan nincs. Elég tág a zenei érdeklődésem, hangulattól függ, hogy mikor mit szeretek igazán. Az Alvin, The Grenma, Lord mindig ott van, de hallgatok Kelemen Kabátban vagy épp Punnany számokat is, Hungaricát vagy Romantikus Erőszakot, ugyanakkor ott a lejátszási listán a Csík, a Palmetta, Palya Bea…

Elég széles körben szörfölsz a stílusok közt! Ha holnap ugyanakkor van Alvin és Punnany koncert, melyikre váltasz jegyet?

Alvinra!

Mennyire van jelen a zene a mindennapjaidban?

Nagyon. Otthon mindig szól valami, a kocsiban, futás közben, edzéseken. Ha semmi nem szól, akkor fütyülök. 

Részt vettél az I. Nemzeti Ki Mit Tud vetélkedőn, ahol rögtön a döntőbe jutottál. Csalódott voltál, hogy nem sikerült győzni?

Egyáltalán nem. Úgy mentem oda, hogy a maximumot szeretném kihozni magamból, ez többé kevésbé sikerült. Nagyon színvonalas produkciókat láttunk, én magam sem tudtam eldönteni, hogy kit tennék első helyre. Nekem a marosvásárhelyi fiúk és a HunKunDance volt a kedvencem, így mögöttük végezi nem volt csalódás, ellenkezőleg!

Elmondásod szerint elvi okokból soha nem jelentkeztél eddig tehetségkutató műsorba. Mik ezek az elvi okok?

Nem szeretem azt, amit csinálnak egy-egy tehetséges előadóból. Kifordítják, átformálják, eladhatóvá teszik, és el is adják őket. Én énekelni szeretnék, átadni egy-egy gondolatot, ami számomra fontos, ami érték, és nem azt, hogy néhány hét múlva a fél ország azon csámcsogjon, hogy kivel mit csinálok, milyen ruhát veszek fel, milyen frizurát, sminket készítettek nekem. Ez nem érték, ez egy üres lufi, elveszik mögüle a lényeg, és bármennyire is lett volna eredendően mondanivalója az illetőnek, kiveszik belőle, elvész a sallangok között, és már senki nem arra figyel.

Mégis jelentkeztél, mert úgy érezted, hogy ezúttal van mondanivalód. Mi volt az? Sikerült ezt átadni a közönségnek?

Nem csak azért jelentkeztem, mert volt mondanivalóm, az is számított hol mondom azt el. Fontos volt számomra, hogy ez egy olyan közösség, ahol valóban az emberre kíváncsiak, ahol nem akarják átformálni, és ahol a hagyományos értékek kapnak szerepet. Nem szeretem a nagy felhajtást, közelebb áll hozzám az egyszerűség. Dalom a Kicsiny Magyarország volt, számomra arról szól, hogy mindig van remény, mindig van hova tovább, legfeljebb nem olyan egyszerű az út, de azon menni kell. Úgy gondolom, ez emberként, magyarként egyaránt kötelességünk.

Mennyi időt vett igénybe felkészülni egy ilyen megmérettetésre?

Mivel használnom kellett a gitárt, viszonylag sokat. Igazából ez nem is olyan, hogy akkor most készülök. Elővettem a gitárt, és játszottam egy pár dalt, ezt többször.

Mi alapján választottad ki a dalokat?

Amikor megláttam a felhívást, akkor két dal jutott eszembe, mind a kettőt felvettük egy barátom házistúdiójában. Az egyik a Cabaret Kis ember című száma, aminek mondanivalójával maximálisan tudok azonosulni, de az annyira sok politikai színezetet kapott az elmúlt években, (szerintem alaptalanul, mert teljesen kifordították az eredeti értékeiből), hogy úgy döntöttem nem ő lesz az élőben előadott. A Kicsiny Magyarország Csizmadia Sándor műve, tőle engedélyt is kértem, hogy eljátszhassam a dalt, szerencsére beleegyezetett, így ez hangzott el a színpadon. Fontos volt, hogy ne csak úgy énekeljek valamit, el akartam gondolkodtatni a közönséget. A zene által ez egyszerűbb, mintha órákig beszélnénk valamiről. A dal a szívet érinti meg, és onnan jut el a tudathoz. 

Otthoni fürdőszobában éneklős típus vagy, vagy vannak, akik segítenek a felkészülésben?

Ez furcsa, mert ha van hely, ahol szinte soha nem énekelek, akkor az pont a fürdőszoba. (nevet)A zenésztársak adják legtöbbször a visszacsatolást, de meghallgatom nagyon szívesen mindenki véleményét. Maximum nem fogadom meg.

Vannak meghívásaid fellépésekre?

Önállóan nem szoktam fellépni, de a zenekarokkal rendszeresen hívnak minket különböző rendezvényekre.

Mennyiben különbözik egy-egy fellépés? Vannak közönség-specifikus dalok?

Minden fellépés más. Más a közönség, a tér, a hangulat, és én is mindig más vagyok. Persze nyilván megvannak azok a dalok, amiket jobban szeretnek, azt érzi az ember, engem is jobban motivál.

Mennyire inspirál a közönség?

Nagyon. Ha csillogó, befogadó szemeket látok, akkor az én szemem is csillogni kezd, ez egy kölcsönhatás. Akkor érzem jól magam, ha ők jól érzik magukat, és úgy gondolom, ez fordítva is így van.

A közönség szórakoztatásakor az előadó karizmája, vagy a dal szerethetősége fontosabb?

Szerintem az előadó személye a dallal egységet kell, hogy alkosson, akkor hiteles. (Bármennyire is elcsépelt szó, de azt hiszem mégis fontos). Ugyanakkor, ha jó az előadó, és érzi a dalt, legyen az bármilyen borzalmas is, ha más nem nagyon szórakoztatóan, de szerethetően elő tudja adni.

Mik a terveid a közeljövőben?

A nyár mindig zsúfoltabb a szabadtéri rendezvények miatt, Egerben és környékén gyakran lesznek koncertjeink mind a két csapattal, emellett nyáron tervezünk minimális stúdiómunkát, készül egy klippünk is. Közben jönnek a vizsgák, az év vége egy ballaggó osztállyal… Minden téren lesz feladat, de nem panaszkodom, ezt szeretem.

Legközelebb hol láthatunk színpadon?

Legközelebb Egerben a Könyvhéten, majd a Bormaratonon és a Kaláka fesztiválon lesz koncertünk a JaJa-val, a Roncs Rt.-vel pedig a siroki motoroson játszunk, ha jól tudom.

 

Németh Márton

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya