IT hírek
:: 2016. április 20. - 11:33
„Engem mindig az motivált, hogy jobb legyek saját magamnál” – interjú az év erőemelőjével

Farkas Ádám még csak 23 éves, de jelen pillanatban 8 országos rekordot tudhat magáénak, 2015-ben az év erőemelőjének választották, ötször győzött a junior magyar bajnokságon, háromszor szerzett ezüstérmet a felnőttek között, de kétszer a junior Európa-bajnokság dobogójának második fokára is felállhatott. Saját bevallása szerint büszke magyarságára, és hatalmas megtiszteltetésként éli meg, amikor nemzetközi versenyen a hazáját képviselheti.

Kezdjük egy rövid bemutatkozással! Honnan jöttél, hány éves vagy, mivel foglalkozol a sport mellett?

Farkas Ádám vagyok, 23 éves. Egy Csongrád megyei kis faluban élek, Eperjesen.
A sport mellet három műszakban CNC gépkezelőként dolgozom egy autó alkatrész gyártó cégnél.


Erőemelő vagy. Mit kell tudnunk laikusként erről a sportágról? Milyen megmérettetések vannak egy-egy versenyen, milyen kategóriákban lehet indulni?

Az erőemelés három versenygyakorlatból áll. Guggolás, fekve nyomás és felhúzás. Minden gyakorlatból három kísérlet van, és a legjobb kísérletet számítják az összetett eredményhez. Két féle erőemelés létezik, az úgy nevezett RAW/klasszikus erőemelés, ahol semmi segédeszközt nem lehet használni az erőemelő övön és egy RAW térdgumin kívül, és vannak speciális erőemelő ruhás versenyek, ahol speciális alátámasztó ruhákat és térdbandázst is lehet használni, amik miatt jóval nagyobb súlyokat lehet megmozgatni.

Mióta foglalkozol erőemeléssel?

Hat éve járok edzőterembe, de eleinte csak a saját magam szórakoztatására kezdtem el, nem is terveztem, hogy én valaha versenyezni fogok.

Mikor kezdtél versenyszerűen sportolni? Volt valamilyen személyes inspirációd vagy példaképed, hogy komolyabban is belevágtál?

Két évvel ezelőtt felkerestem az Orosházi Toldi SE vezetőségét - Musztafa Imrét, hogy szeretnék egy kicsit komolyabban foglalkozni az erőemeléssel. Látott bennem fantáziát, és leigazolt a Toldi csapatába. Azóta van igazolásom a Magyar Erőemelő Szövetségnél, azóta hivatalosan is erőemelő vagyok. Nagyon sok erőemelőre felnézek, de kimondott példaképem sosem volt. Engem inkább az motivált mindig is hogy jobb legyek saját magamnál.

2013-ban volt egy vízválasztónak mondható erőemelő versenyed a szentesi Jobbik szervezésében, miért tekinthető ez mérföldkőnek?

Már előtte is indultam több kisebb versenyen, de kimondott erőemelő versenyen még nem, és ez a szentesi Jobbik által szervezett verseny volt az első erőemelő versenyem. Igazán ezen a versenyen tetszett meg az erőemelés.

Hol és hogyan készülsz fel a versenyekre? Szponzorál valamelyik edzőterem, vagy táplálékkiegészítő vállalat, vagy mindent önállóan kell megoldanod?

Jelenleg két edzőteremben edzek, Orosházán a Toldi csapat edzőtermében, vagy Szentesen az egyik barátom edzőtermében. Az Orosházi Toldi SE biztosítja a versenyeimet, a nevezési díjakat, az utazást, a szállást ők fizetik, ami nagyon nagy segítség. 2016-ban támogat a BioTech USA egész évben, ami szintén nagyon nagy segítség.

Mennyi időt és anyagi ráfordítást igényel egy-egy felkészülés?

Hetente négyszer edzek, naponta körülbelül három órákat, most új edzésmódszert próbálok ki épp, 12 hetes edzésterv. Sosem számoltam még, hogy mennyit költök versenyfelkészülésre, de ilyenkor az étrendre is oda kell figyelni, ami nem olcsó.

Miből áll egy ilyen étrend?

Ez nagyon változó. Attól függ, hogy épp milyen súlycsoportban kell indulnom. Volt olyan, hogy híznom kellett, de volt olyan is, hogy fogyasztottam.

Egyedül készülsz a megmérettetésekre, vagy edző segítségével?

Egyedül készülök jelenleg, de azért mennem kell Orosházára Musztafa Imre mesteredzőhöz, hogy az esetleges hibákat ki tudjuk küszöbölni. Az edzéstervet, amivel most készülök, az egyik legnagyobb ellenfelemtől Pánisz Lászlótól kaptam. Jóval rutinosabb, tapasztaltabb versenyző, mint én, és nagyon becsülöm, hogy segít annak ellenére, hogy ellenfelek vagyunk. Nem hinném, hogy a többi sportban ez jellemző lenne.

Nem tartozik a legnépszerűbb sportágak közé az erőemelés. Ha valaki a te utad szeretné követni, mit kell tennie? Léteznek sportegyesületek ahol elkezdheti űzni ezt, vagy az első lépéseket egyedül kell megtenni?

Persze, nagyon sok sportegyesület van a Magyar Erőemelő Szövetségnél. Szerintem, ha valaki komolyan szeretne erőemeléssel foglalkozni, akkor egy ilyen sportegyesületet keressen fel. Szerintem nem árt, ha már úgy megy oda sportolni, hogy megvannak az alapok, de edzők segítségével sokkal jobban tud fejlődni. Nekem sajnos eleinte nem nagyon volt segítségem, mindent magamtól kellet megtapasztalnom, kicsit bánom is, hogy nem kerestem fel hamarabb az Orosházi Toldit.

Kiváló eredmények állnak mögötted, 2015-ben téged választottak az év erőemelőjének, a junior Európa-bajnokságon kétszer is felállhattál a dobogó második fokára. Mi a következő cél?

Igen, tavaly indultam a klasszikus és a speciális ruhás erőemelő Junior Európa Bajnokságon is, és mind a két versenyen sikerült összetett ezüstöt szereznem. Nagyon jó érzés volt a nemzetközi dobogóra felállni, és az égbe felmutatni a nemzeti színű zászlót. Idéntől juniorként már nem indulhatok, csak felnőtt versenyeken. Szeretnék az öt junior Magyar Bajnoki címem mellé felnőtt Magyar Bajnoki címet is szerezni. Idáig is indultam felnőtt Magyar Bajnokságokon, de még junior korúként, három felnőtt erőemelő Magyar Bajnoki ezüstöt már szereztem, de nyernem még nem sikerült. Idén nem lesz nemzetközi versenyem, de pár éven belül magamra szeretném venni ismét a címeres melegítőt, és fel szeretnék készülni egy felnőtt nemzetközi versenyre, amin szeretnék dobogóra állni. 

Legközelebb mikor és hol szurkolhatunk neked?

Következő versenyem május 1-én, Tabon lesz, a RAW Felnőtt Erőemelő Magyar Bajnokság.

 

Németh Márton

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya