IT hírek
:: 2018. október 29. - 17:57
Értelmiségi utánpótlás nélkül nincs erős nemzet, nincs modern Magyarország!

A Jobbik aggodalmait erősíti az a friss közvéleménykutatási adat, amely szerint a 14-25 évesek egyre nagyobb része, immár 43 százaléka szeretne a magyar helyett külföldi felsőoktatásban tanulni. A Jobbik szerint önmagában a külföldi tanulás támogatandó, mindaddig, amíg ez egy önkéntes döntés. Hazánkban azonban a növekvő arány sokkal inkább kényszerből adódik, amely a kormány eddigi és tervezett intézkedéseinek tudható be.

A diákokkal együtt nyugtalanító jeleit látjuk annak, hogy a kormányzati felsőoktatás-politika egyre inkább az Orbán Viktor által már 2012-ben emlegetett „önfenntartó felsőoktatás” megvalósításán dolgozik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a sikeres egyetemi felvételi feltételéül megszabott nyelvvizsga-kötelezettség, valamint az államilag támogatott férőhelyek radikális csökkentése következtében az egyetemi diploma egyre intenzívebb tendenciával a tehetős családból származó fiatalok, azaz a gazdagok kiváltáságává válik. A kormány pedig segítségként csak az eladósodást jelentő diákhitelt ajánlja, ellenben a valódi segítséget jelentő tanulmányi ösztöndíjat 11 éve nem emelik. Ennek a folyamatnak már most jól látható jelei mutatkoznak meg az alapítványi formára épülő „Corvinus-modell” kiterjesztési szándékában és a diplomások társadalmon belül betöltött számarányának csökkenésében.  

A Jobbik határozottan ellenzi, hogy a felsőoktatás egy szűk társadalmi réteg, a gazdagok kiváltsága legyen! Nem tűrjük, hogy továbbtanulás előtt álló tehetséges fiataljaink tömegei hagyják el az országot, pusztán azért, mert a kormány nem képes kiszámítható és élhető körülményeket biztosítani számukra a magyar felsőoktatásban.  Mi olyan oktatáspolitikát képviselünk, amely a magyar fiatalokat a szakmai és intellektuális kiteljesedéshez hozzásegítve itthon tartja, hogy egzisztenciálisan és emberileg egyaránt megbecsülve, közösen dolgozhassunk nemzetünk felemelésén!

Farkas Gergely, a Jobbik frakcióvezető-helyettese és Dr. Brenner Koloman, a Jobbik országgyűlési képviselője

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya