IT hírek
:: 2014. szeptember 15. - 08:36
Fiatalos lendülettel

A közelgő önkormányzati választásokon szervezetünk számos tagja is megméretteti magát. Sokan indulnak lakhelyükön képviselőjelöltként vagy szerepelnek előkelő helyeken a kompenzációs listákon. Ám ami minket a legnagyobb büszkeséggel tölt el az nem más, minthogy sok településen az Ifjúsági Tagozat egy-egy tagját kérte fel a helyi alapszervezet a polgármester-jelöltségre. Mindez arról tesz tanúbizonyságot, hogy rengeteg értékes és tehetséges személy van tagjaink között, akik majd a Jobbik utánpótlását adhatják. Két fiatal polgármester-jelöltet, Takács Krisztiánt (Győr) és Nagy Jánost (Karcag) kérdeztük jelöltségről, felelősségről és az ifjúságot érintő problémákról.

Hogyan lesz egy Ifjúsági Tagozatosból polgármester-jelölt?

Nagy János:  Hosszú volt a folyamat, amely idáig vezetett. Legelőször is jelentkeztem a Jobbikba, még a gimnáziumi évek alatt, a 18. születésnapomon. Nem sokkal később a helyi szervezet alelnöke lettem, majd szépen lassan mi, maréknyi karcagi jobbikosok, a második erővé küzdöttük magunkat a településen, s reményeim szerint hamarosan az elsők leszünk. Idén nyáron pedig az a megtiszteltetés ért, hogy a tagság felkért arra, hogy legyek én a Jobbik polgármester-jelöltje.

Takács Krisztián: Hat éve vagyok tagja a Jobbiknak. 2009-ben a párt csornai EP kampányát vezettem, majd egy évre rá, az időközi választáson képviselőjelöltként indultam. 2014-ben szintén megmérettettem magam ugyanebben a szerepkörben, de már nem Csornán, hanem Győrben indultam. Időközben Stummer János barátom hívására csatlakoztam az Ifjúsági Tagozathoz, melynek alelnöke is vagyok. Idén pedig a győri alapszervezet egyhangúan jelölt polgármesternek.

Nagy felelősség. Hogyan élitek meg?

N.J. Több kampányon vagyok túl. 2010-ben már megmérettettem magamat, mint képviselőjelölt, így nagyjából tudtam, hogy mire számíthatok. Persze minden helyzet más volt, s ez a mostanira különösen igaz, hiszen központi szerephez jutottam. Ám fiatal korom ellenére azt bizton állíthatom, hogy megbirkózom a feladattal! Ebben nagy segítségemre van a választópolgárok, a helyi tagság, a családom és barátaim támogatása, biztatása.

T.K. Igyekszem a lehető legjobb tudásom szerint ellátni teendőimet és maximálisan összpontosítani, hiszen egy ilyen feladatot nem lehet félvállról venni. Aki úgy áll hozzá, az nem való hasonló pozícióba. Fontos számomra azzal a tudattal nyugovóra térni esténként, hogy a lehető legtöbbet tettem aznap.  Az eddigi tapasztalataimból merítek erőt, illetve nagyon tudja vinni az embert előre az is, amikor egy-egy standolásnál, ajánlásgyűjtésnél érzi az emberek szeretetét, hallja a biztatásokat, jókívánságokat és látja a reményteli arcokat.

A fiatalok elvándorlása az egész országot érintő, súlyos kérdés. Miként veszitek fel a harcot a jelenség ellen?

N.J. Sajnos így igaz. A karcagi fiatalok jelentős része más nagyvárosokban, vagy külföldön tud csak elhelyezkedni. A folyamat megállításához munkahelyeket kell teremteni. Beszélhet a Fidesz a közmunkaprogramnak köszönhetően szépen kozmetikázott foglalkoztatási statisztikákról, de ez vajmi kevés. Valódi, értéket teremtő, biztos megélhetést garantáló munkahelyekre van szükség.

T.K. Ez még egy olyan nagy és dinamikusan fejlődő városban is mint Győr, hatalmas probléma. Innen is tucatjával vándorolnak el a fiatalok, mondjon bármit is a kormányzati propaganda. Én három fő pontban látom a megoldást a problémára, amelyek a következőek: az első a minőségi munkahelyteremtés, amely magyar tulajdonú cégeknél, magyarországi adófizetést generál és a multiplikátor hatását is hazánkban fejti ki. A második a szakképzés valódi piaci igényekhez történő igazítása. Míg a harmadik egy átfogó otthonteremtési program. Amíg van egy olyan pontja is a felsoroltaknak, amely nem valósul meg, addig nem lesz érdemi változás.

Mit gondoltok, melyek egy jó polgármester ismérvei?

N.J. Nem szeretnék olyan tulajdonságok felsorolásába kezdeni, mint: becsületes, őszinte. Az a fontos, hogy a polgármester legyen a városért, és ne a város a polgármesterért. Ne egy szép és drága autóból integető alak legyen, aki csak pózolni látogat ki a helyi focicsapat meccseire. Székelyföldön jártam a nyáron, ahol megismerkedtem Illyefalva polgármesterével. Számomra ő a példa: a helyiek között éli az életét, s őértük dolgozik nap, mint nap. S ami a legfontosabb: a település javát akarja, nem pedig javakat saját maga számára.

T.K. Úgy gondolom, a legfontosabb tulajdonság a tisztesség. Ha ez hiányzik a politikai szerepvállalóból, akkor lehet ő akármilyen jó szónok, akármilyen jó szakember, emberileg nem alkalmas arra, hogy települést vezessen. Fontos még az alázat, és az, hogy a polgármester ne szakadjon el az emberektől.

 

Molnár Réka

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya