IT hírek
:: 2015. július 27. - 13:48
A Fidesz felelőssége a hallgatói létszám zuhanása

A Jobbik gratulál minden egyes felsőoktatási intézménybe felvételt nyert hallgatónak, aki a tegnap kihirdetett ponthatárok alapján szeptembertől az általa megjelölt egyetemen, főiskolán kezdheti meg a tanulmányait.

Ugyanakkor a felsőoktatási jelentkezések kapcsán nem szabad szó nélkül elmenni amellett a tény mellett, hogy míg idén 105 ezer diák próbált bejutni a felsőoktatásba, addig néhány éve ez a szám még 140 ezernél is több volt, de arról sem, hogy a nemrég megjelent Aktív Fiatalok kutatás kimutatta, hogy magyar oktatási rendszer nem biztosítja a társadalmi mobilitást. A felsőoktatásba jelentkező hallgatók számának ilyen drasztikus csökkenése egyértelműen a kormány hirtelen és átgondolatlanul meghozott döntéseinek és a rendszerből tízmilliárdokat kivonó politikájának következménye. A társadalmi mobilitással kapcsolatos aggasztó kutatás pedig bizonyíték arra, hogy a KLIK nem tudja betölteni célját.

A Jobbik mindezen problémák orvoslására a felsőoktatásban az állami férőhelyek számának növelését, a tanulmányi és szociális ösztöndíjak emelését javasolja, hogy ne a diákhitel révén eladósodás legyen az egyetlen perspektívája egy szegényebb családból érkező fiatalnak. Az állami és a költségtérítéses képzések közötti átsorolások ésszerűbbé tételével, az első ingyenes nyelvvizsga bevezetésével és a társadalmi egyenlőtlenségeket kiegyenlítő, megreformált KLIK-kel pedig komoly lépéseket lehetne tenni a társadalmi mobilitás előmozdítása érdekében.

Farkas Gergely, a Jobbik frakcióvezető-helyettese, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának tagja

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya