IT hírek
:: 2015. március 12. - 08:37
Gyöngyösön is a székely autonómia mellett
Közel száz érdeklődő vett részt a székelyek önrendelkezési törekvései mellett kiálló keddi szimpátiatüntetésen Gyöngyösön. A Jobbik helyi szervezete és Ifjúsági Tagozata által szervezett megmozduláson felszólalt Szávay István, a Jobbik alelnöke, valamint Bús Árpád Zsolt és Kovács Zoltán helyi önkormányzati képviselők.
 
Az elmúlt évek során az autonómiaküzdelmek legfontosabb napjává vált március 10-e, a Székely Szabadság Napja, mely napon immár két éve tízezrek mozdulnak meg a Székelyföld önrendelkezéséért nemcsak a Kárpát-medencében, hanem világszerte is. Az e megmozdulások tavalyi és tavalyelőtti központjának számító Marosvásárhelyen azonban Dorin Florea polgármester idénre, illetve 2016-ra és 2017-re is betiltotta az autonómiatüntetést.
 
 
Az autonómia melletti kiállás súlypontja a marosvásárhelyi polgármester jogsértő tiltása következtében így Sepsiszentgyörgyre és Gyergyószentmiklósra, valamint más székelyföldi településekre tevődött át. Marosvásárhelyen, az 1854-ben Habsburg-ellenes szervezkedés miatt kivégzett székely vértanúk emlékművénél gyűltek össze néhány százan. 
A székelyföldi megmozdulásokhoz csatlakozva idén tizennyolc település szervezett szimpátiatüntetést, köztük Gyöngyös is, ahol a Jobbik Alapszervezete és Ifjúsági Tagozata hívására közel százan vettek részt a rendezvényen.
 
 
A ma élő székelyek számára ez a nap nemcsak a közös emlékezés napja, hanem az összetartozásé, a tudatos, közös és határozott fellépésé is a nemzeti önrendelkezés jegyében. A közös nemzeti ügy mellett a mai magyarországi politikai pártok közül a Jobbik Magyarországért Mozgalom áll ki egyedül következetesen és határozottan. 
 
A gyöngyösi megmozdulásra – melyet jelentős sajtófigyelem övezett – a szervezők egy harminc méter hosszú székely zászlót készítettek, mely az esemény fő szimbólumává vált. A szimpátiatüntetés kezdeteként a magyar és székely himnuszok eléneklése után Reményik Sándor Eredj, ha tudsz című verse hangzott el. Ezt követően a székely származású Bús Árpád Zsolt, helyi önkormányzati képviselő, a Jobbik Gyöngyösi IT elnöke lépett a mikrofonhoz, aki történelmi áttekintést adott a Székely Szabadság Napjáról.
 
 
A szintén külhoni származású Kovács Zoltán jobbikos önkormányzati képviselő, aki Beregszász szülöttje, felszólalásában az autonómia törekvések jogi alapjait vázolta fel, felsorolta az Európában létező és jól működő autonómiákat. 
 
A Jobbik helyi képviselői mellett felszólalt Szávay István országgyűlési képviselő, a Jobbik alelnöke is, aki beszédében megköszönte a helyi Jobbiknak és Jobbik IT-nek a szervezést és kiemelten fontosnak nevezte azt, hogy bár Gyöngyös nem Székelyföld, az ott lakók mégis magukénak érzik a székely autonómiaküzdelmet és kiállnak a Székelyföld önrendelkezése mellett. A román hatóságok által a tavalyi, marosvásárhelyi autonómiatüntetésen való részvétele miatt kitiltott Szávay rámutatott,
"a harsogó propaganda ellenére sem hisszük, hogy az erdélyi magyarok problémái a román állam belügyei lennének, és azt sem hisszük, hogy az Európai Unió majd meg fogja oldani a kisebbségi kérdést Közép-Európában".
A jobbikos képviselő hozzátette, megbukott a ciklusokon átívelő magyar hajbókoló külpolitika és a képmutató mosolydiplomácia, ezért
"megalkuvás nélkül, világosan ki kell fejezni, hogy mit várunk egy olyan országtól, amelyiket elvileg stratégiai partnerünknek tekintünk". 
A szimpátiatüntetés során a résztvevők Gyöngyös belvárosában vonultak végig az óriás székely lobogóval. A menetből „Autonómiát Székelyföldnek! Önrendelkezést Székelyföldnek!” skandálás hallatszott, és többször felhangzott a székely nemzeti ima. A járókelők szimpátiával fogadták a nem mindennapi menetet és közben többen csatlakoztak vagy kinyilvánították egyetértésüket a rendezvény céljával. 
 
A Gyöngyösön és még tizenhét városban megjelent szimpatizánsok azt üzenték Székelyföldnek, hogy
"velük vagyunk, támogatjuk törekvésüket, és küzdelmükhöz erőt, egészséget és kitartást kívánunk! Autonómiát Székelyföldnek, szabadságot a székely népnek!"

alfahir.hu

 

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya