IT hírek
:: 2014. január 11. - 15:24
Ha a szíved tiszta

A Tiszta Szívvel akció ismét bebizonyította, hogy vannak még olyan fiatalok az országban, akik jó szándékúak, segíteni akarók, akik szívükön viselik a magyarság sorsát, s a jobbért tenni is képesek.

„… Tudod, kisfiam, a világon nagyon sok a csalán, a tövis, a gyom. Mert az emberek sokkal több rosszat cselekszenek, mint jót. És a csalán, a tövis meg a gyom a rossz cselekedetek nyoma ezen a földön.
De láthatod, hogy pillangó is van azért. A sok kicsi pillangó a sok kis jóság hírét hordozza magával. És vannak aztán szép, nagy, tarka szárnyú pillangók: ezek a ritka, nagyon jó cselekedetek. Minél szebb és nagyobb jót teszel, annál szebb, nagyobb és színesebb pillangó száll föl a nyomában.
Igyekezz, kisfiam, hogy amerre jársz, sok pillangó legyen!”

Ezt írta egykor Wass Albert, s jutott eszembe ez a néhány sor most, amikor a Jobbik Ifjúsági Tagozatnak Tiszta Szívvel elnevezésű jótékonysági akciójáról készítek összefoglalót. Mert a december a pillangók hava volt. Minden szürkeség, minden fátyolos köd és ború ellenére az ország egy kicsit színesbe öltözött és apró, pici mosolyokba. Ezeket a színeket nem a bevásárlóközpontok villódzó neonjai festették a légbe, és nem is a felcsicsázott körúti fák ragyogása volt az. Apró, nemzetiszín pillangók szállták meg Szegedet és Makót, Győrt és Komáromot, Gyöngyöst és Budapestet és mégannyi települést még körös-körül az országban, hintve el röptükben örömöt és szeretet.

S bár a Szentírás úgy szól: „Te pedig amikor adományt adsz, ne tudja a bal kezed, mit tesz a jobb, hogy adakozásod titokban történjék!” Mégis ma, amikor egyre fogy a jóság, és egyre nő a szükség, s saját álmaink kergetése közepette hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy mit jelent a közösség és az egység, mint jelent adni és nem csak elvenni, ilyen időkben a nyilvánosság előtt zajló karitatív akcióknak fontos szerepük van abban, hogy emlékeztessenek bennünket mindezekre. A karácsony közeledtével pedig szükség van a jótevőkre. Szükség van rájuk, hogy mosolyt csaljanak az arcokra, s hogy segítsenek egy kicsit szebbé varázsolni az ünnepeket azok számára is, akiknek jóval kevesebb lehetőség jutott. A Tiszta Szívvel karitatív akció a tavalyi évhez hasonlóan idén is ezt volt hivatott képviselni.

A jótékonysági sorozat egyik fontos állomása a második alkalommal megrendezett Jótékonysági Bál volt. A november 30-i esemény jegyeladásai során befolyt összeget a rossz körülmények között élő magyar családok támogatására ajánlotta fel az Ifjúsági Tagozat (IT). Eközben egyre több vidéki szervezet csatlakozott az országos szintű kezdeményezéshez, adományokat gyűjtöttek, ajándékokat adtak át óvodáknak, és ruhákat juttattak el a rászoruló családokhoz.

Szegedtől Szekszárdig

Az Alföld egyik legszebb városában, Szegeden az IT a Mátrix Közhasznú Alapítvány által működtetett Centerke Adományozói Központ részére gyűjtött össze egy teherautónyi ruhát, cipőt, amelyet a tagok saját maguk ajánlottak fel. Az adományokat a Centerke Központ továbbította a rászoruló családoknak, akik itt kiválogathatták a számukra legszükségesebb darabokat, s elvihették őket.

A makói Ifjúsági Tagozat a helyi alapszervezettel közösen rendezett gyűjtést a gyermekek és az idősek számára egyaránt. A játékok és csokoládéangyalkák alkotta csomagokból három óvoda gyermekeinek is jutott, s mind ők, mind az intézmények dolgozói nagy örömmel fogadták a meglepetéseket. Az idősek számára felajánlott ruhaadományok az Óföldeáki Idősek Otthonának lakóit örvendeztették meg, míg a kisméretű ruhadarabok az Ágota Alapítvány csanádpalotai gyermekotthonába kerültek.

Az Ifjúsági Tagozat kiskunhalasi szervezete is bekapcsolódott a jótékonysági akcióba, nekik két helyen sikerült ajándékcsomagokkal megörvendeztetni azokat, akik szűkösebb körülmények között várták a karácsonyt: a Kiskunhalasi Református Egyházközség Fogyatékos Gyermekek Gondozóházában és szintén a Református Egyházközséghez tartozó Benjámin Lakóotthonban. Mindkét helyszín dolgozóit meglepetésként érte a fiatalok felbukkanása, akikhez csatlakozott Szabó Balázs, a Bács-Kiskun megyei IT-elnök, valamint Farkas Gergely, az Ifjúsági Tagozat országos elnöke is. A váratlan betoppanás jókedvet hozott, a gondozottak és az ápolók is egyformán örültek az ajándékoknak.

Kecskeméten december 23-án osztották szét azokat az ajándékcsomagokat, amelyeket ruhaneműkből és készségfejlesztő játékokból állítottak össze a helyi IT-sek. A Wojtyła Barátság Központban megrendezett eseményen több tucat gyermek karácsonyát sikerült boldogabbá varázsolniuk. Az összegyűjtött tartós élelmiszereket és nagyméretű ruhákat a Barátság Központ dolgozóira bízták. Ők jól tudják azt, hogy kiknek van rá a legnagyobb szükségük, s így az adományok biztosan a legjobb helyre kerülnek majd.

A Szőnyi Színes Óvoda kis lurkói és szüleik sem maradhattak ki a karácsony előtti ajándék- és adományosztásból a komáromi IT lelkes tagságának köszönhetően. A kétautónyi adományt, amely játékokat, ruhákat és tartós élelmiszereket tartalmazott, december huszadikán osztották szét az óvodában. A fiatalok csoportról csoportra járva ajándékoztak meg minden gyermeket egy-egy plüssfigurával, amely mellé még szaloncukor is járt. Az egyik csoport olyannyira megörült a nem várt akciónak, hogy egy karácsonyi dalt is elénekeltek hálájuk jeléül. További meglepetésként egy-egy rovásírásos memóriakártyával gazdagodott az óvoda minden csoportja, az óvónők pedig egy gyorstalpaló rovásoktatásban is részesültek, amelyet nagy érdeklődéssel fogadtak. Az élelmiszer- és ruhaadományokat az intézmény dolgozóinál hagyták az IT-sek, hogy ők adhassák majd azokat a leginkább rászoruló gyerekek szüleinek.

A fővárosban az angyalföldi Ifjúsági Tagozat fiataljai a Madarász utcai gyermekkórházban jótékonykodtak. A belgyógyászati és sebészeti osztály kis betegei mind kaptak az IT-sek által készített ajándékcsomagokból, amelyek mellé kifestő járt, valamint a Csodaszarvas regéjét is meghallgathatták az angyalföldiek előadásában.

A gyöngyösi IT rendhagyó módon kapcsolódott be a karitatív akcióba. Hagyományteremtő faállítással készültek, melyre meghívták a város fiatalságát is. Az ifjúsági karácsonyfát a Bugát Pál téren helyezték el, amelyre bárki felaggathatta magával hozott díszeit. Az alkalmat közös énekléssel varázsolták meghittebbé, majd az egybegyűltek átsétáltak a közeli adventi vásárba, ahol egy bögre forró tea vagy egy pohár forralt bor mellett köszöntötték advent harmadik vasárnapját. A gyöngyösi IT tagjai elhatározták, hogy ezentúl minden évben faállítással fognak kedveskedni városuk lakóinak.

Szekszárdon a Hétszínvilág Gyermekotthon lakóinak részére szervezett gyűjtést az Ifjúsági Tagozat, míg a dunaújvárosi IT december 13-án tette ugyanezt a rászoruló családok részére. Továbbá a Magyarok Szövetsége Dunaújvárosi Közössége is hozzájárult a nehéz sorsú családok karácsonyának szebbé tételéhez. A gyűjtést követően egészen szenteste napjáig tudták elvinni a rászorulók a számukra szükséges ruhákat, játékokat. Sok nagycsaládost sikerült így megörvendeztetniük, kicsit boldogabbá téve számukra az ünnepeket.

Szentesen az egyik üzletlánc parkolójában négy hétvégén keresztül várta az adakozó kedvűeket az Ifjúsági Tagozat. A sikeres akciót követően nagy mennyiségű tartós élelmiszert és ruhaadományt sikerült összegyűjteniük, amelyeket az azt megelőző hirdetésre jelentkezve vehettek át a rászorulók. Az IT tudomására jutott egy különösen nehéz helyzetben lévő család esete, akiknek a mindennapi betevő megvásárlása is komoly problémát jelent, s úgy döntöttek, hogy az összegyűlt élelmiszer legnagyobb részét hozzájuk juttatják el. Az átadásra elkísérte őket Bocskay Csaba, a szentesi Jobbik elnöke, valamint Szabó Zoltán önkormányzati képviselő és Dudás Zoltán országgyűlési képviselőjelölt is. Az édesapa otthonukban fogadta az IT-s különítményt, s meghatódva köszönte meg a segítséget. A szentesiek a rengeteg pozitív tapasztalatból kiindulva célul tűzték ki az egész éves karitatív tevékenységet, hogy így segítsenek a rossz körülmények között élő magyar családokon.

Molnár Réka

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya