Jobbikos hírek
:: 2014. február 15. - 13:02
Hétfőn indul a jelöltállítás!

Hétfőn kezdődik és két hétig tart a jelöltállítási időszak. Az új szabályok szerint nem ajánlószelvényen, hanem ajánlóíven történik az ajánlás.

Mint ismert, a Fidesz átírta a választási rendszert és ennek keretében a jelöltállítást is. Korábban úgynevezett kopogtatócédulákon gyűjtötték a pártok a 750 ajánlást az egyéni jelöltek indításához. A hétfőn kezdődő időszakban egy jelölt indulásához 500 ajánlást kell majd összegyűjteni, de a korábbinál jóval kevesebb idő, mindössze 2 hét alatt.

Az A/4 méretű ajánlóíven szerepel a jelölt és a jelölőszervezet neve, a település neve és az egyéni választókerület száma, az ajánlóív sorszáma és a választási iroda pecsétje. Az ajánlóíven fel kell tüntetni az aláírásgyűjtő nevét és aláírását is. Csak az az ajánlóív érvényes, amely ezeket az adatokat és a választási iroda pecsétjét is tartalmazza.

 

ajanlo2

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A választópolgárnak az ajánláshoz fel kell tüntetnie nevét, személyi azonosítóját, lakcímét és anyja nevét, ezeket az adatokat a választópolgár megbízásából más is feltüntetheti a választópolgár helyett. Az érvényes ajánlásnak azonban elengedhetetlen feltétele, hogy a választópolgár személyesen írja alá az ívet. Egy választópolgár - a korábbi évek gyakorlatától eltérően - több, akár választókerülete összes jelöltjét támogathatja aláírásával, de egy jelöltet csak egy aláírással támogathat.

valasztas

A Jobbik egy külön választási honlappal http://valasztas2014.jobbik.hu/ is készül a választásra és gyűjtési időszakra. Amin megtalálható a nemzeti párt összes egyéni jelöltje, bemutatkozása, elérhetősége és azok a helyszínek, ahol jelölt ajánlóívét alá lehet írni.

Közben már nyomtatják a választási irodák az ajánlóíveket, amelyeken a választók jelölteket ajánlhatnak az áprilisi országgyűlési választásra. A választáson indulni szándékozó pártoknak, jelölteknek az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságnál kell igényelniük az ajánlóíveket. Az igényléseket már korábban is leadhatták a pártok és jelöltként indulni szándékozók, de a választási irodákban csak hétvégétől nyílt meg az informatikai rendszerben a lehetőség, hogy kinyomtathassák az igényelt íveket.

A péntekig benyújtott igények alapján kiadandó ajánlóíveket az országgyűlési egyéni választókerületi irodák hétfő reggel 8 óráig nyomtatják ki, és bélyegzik le. A kinyomtatott ajánlóíveket legkorábban hétfőn munkakezdéskor lehet átadni a pártok, jelöltek számára.

Az ajánlóívekre vonatkozó igényeket február 17-e után is be lehet nyújtani a választási irodákhoz, az irodák ezeket érkezési sorrendben dolgozzák fel, és nyomtatják ki az íveket az informatikai rendszerből.

Az ajánlóíveket a pártnak a választási informatikai rendszerben rögzített törvényes vagy meghatalmazott képviselője, vagy ezektől kapott meghatalmazással rendelkező személy, vagy a párt jelöltjeként indulni szándékozó jogosult átvenni.

Az ívek kiadásáról átvételi elismervényt kell kiállítani, a jelölteknek az aláírásgyűjtést követően minden ajánlóívvel el kell számolniuk. Az egyéni választókerületben indulni szándékozó jelölteknek március 3-áig kell összegyűjteniük az induláshoz szükséges 500 érvényes ajánlást.

 

alfahir.hu

 

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya