IT hírek
:: 2014. május 3. - 13:37
Ifjú tehetségek estéje

Április 26-án, szombaton, Budapesten került megrendezésre a nemzeti érzelmű fiatalok számára szervezett Ki mit tud?, ahol a Jobbik Ifjúsági Tagozat fiataljai mutathatták meg tehetségüket. AZ ország minden részéből érkeztek a fellépők, ki szavalattal, ki énekkel, ki néptánc előadással készült az estére. A zsűriben helyet foglalt Szebeni Szilvia, a Romantikus Erőszak énekesnője, Vári-Kovács Péter színművész és Losonczy Pál marketingszakember, zenész.

Attól a pillanattól kezdve, ahogy az első fellépő, Burányi Árpád teljes átéléssel szavalni kezdte Wass Albert Adjátok vissza a hegyeimet című művének egy részletét, a közönség némává vált, s ez a figyelem és ámulat végigkísérte az estét. Voltak, kik az általuk írt verssel léptek színpadra: Guzmics Dávid és Suhánszki Erzsébet egy-egy saját ihletésű, megható művét adta elő Pesti srácok és Magyarnak lenni címmel. Aztán jött Kovács Valentína, aki olyan átéléssel és olyan érzékenységgel bontotta ki Juhász Gyula Trianon című versét, amelyre nem sokan képesek, csak azok, kikben ott rejtőzik a színészi tehetség. S hogy Wass Albertet mekkora tiszteletben és megbecsülésben tartja a nemzeti érzelmű fiatalság, jól bizonyítja, hogy a versenyzők közül többen is őt választották: Vajda Gergely A láthatatlan lobogót hozta magával az alkalomra, s a szinkronszínészetben járatos IT-s által nagyszerű előadásban lehetett része a közönségnek.

A szavalatok mellett a zenei műsorszámokból sem volt hiány. Bomlász Elizabeth Bálint Natália – Ez a hazánk című dalával készült. Előadását gitárral kísérte, mely azért is kiemelkedő, mert saját maga írta át a számot erre a hangszerre. A méltán népszerű István, a királyból ketten is készültek részletekkel. Tamás Róbert szinte berobbant a színpadra Koppány dalával, míg Kincses Tünde, kunbajai IT-s az édesapjával együtt lépett fel, ők három dalt adtak elő. A fiatal lány tiszta, Sebestyén Mártáéhoz rendkívüli módon hasonlító hangja nagy hatással volt a zsűrire és a közönségre egyaránt, mintha csak az eredeti rockoperából állt volna előttünk a Koppány lányát megformáló művésznő. Egyedi István, óbudai IT-tag Demjén Ferenctől a Honfoglalás című rockoperából énekelte el egy dalt gitárral. A talán a legnagyobb tapsot kiváltó produkció Papp Benjáminé volt, aki autodidakta módon tanult meg gitározni, de egy tipikusan olyan saját zeneszámmal érkezett, ami már első hallásra „slágergyanús”, ráadásul a szövege is nagyon elgondolkodtató. A szóló fellépők mellett eljött a 77 Zenekar is, - melyet Szalay Szabolcs, dunakeszi IT elnök vezet-, hogy a húrok közé csapva a nyári fesztiválok hangulatát idézze fel néhány perc erejéig a rendezvényteremben.

Hogy a zenén és a prózán kívül még mennyi mindenben tehetségesek fiataljaink, arra a zsonglőr és a néptánc előadás volt a legjobb példa. Makkai Andrea és testvére, Makkai Attila szatmári verbunkkal, lassú és friss csárdással készült, produkciójuk bizonyára sok mindenkinek meghozta a kedvét ahhoz, hogy a későbbiekben egy-egy tánclépést elsajátítson majd. Az est legnagyobb ámulatát kiváltó műsorszám, Sziráki Péter zsonglőrmutatványa zárta az estét, aki különböző, hazánkat megelevenítő képekkel és hangulatos zenei aláfestéssel tette emlékezetessé az először labdák, majd tüzes buzogányok segítségével végzett mutatványait.

A Ki mit tud végeredménye a következőképpen alakult: különdíjat kapott Burány Árpád, közönségdíjat Sziráki Péter. Három első helyezett lett, ők: Makkai Andrea és Makkai Attila, Papp Benjámin és Kovács Valentína. Nekik és a többi résztvevőnek is gratulálunk a színvonalas produkcióhoz!

Egy ilyen rendezvényen óhatatlanul felmerül az az ember gondolataiban, hogy vajon milyen arccal ülne közöttünk egy baloldali megmondóember, aki teli szájjal fasisztázza a jobbikos fiatalokat. Miként reagálna arra, amikor látja, hogy mennyi tehetséges, értékes, tiszta szívű, hazaszerető fiatal van a nemzeti oldalon, akik óriási tartalékot jelentenek a hazának? Ugyanakkor nekünk nem ezekkel a senkiházi bértollnokokkal kell foglalkoznunk, hanem azon fiatalokkal, akik most is eljöttek erre a Ki mit tud?-ra, rájuk kell büszkének lennünk, akik voltak elég bátrak ahhoz, hogy színpadra álljanak előttünk, akik hozzájárultak és hozzájárulnak hagyományaink, kultúránk ápolásához és fenntartásához olyan időkben, amikor egyszerűen nem divat hazaszerető, nemzeti érzelmű magyar fiatalnak lenni. Ezért köszönjük nekik ezt az estét.

Molnár Réka

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya