IT hírek
:: 2013. október 3. - 17:54
„Így lettünk mi megátkozott nemzedék…”

Kalapács József - Jobbik Ifjúsági TagozatA budapesti Jobbik IT a nyári szünetet követően, 2013. szeptember 26-án 19:00 órai kezdéssel ismét érdekes előadással jelentkezett, a Jobbik XI. kerületi irodájában. A vendég egy évtizedek óta elismert művész Kalapács József volt, a magyar metalzene egyik koronázott királya, aki számos együttesben énekel(t) és hosszú ideje színházban is játszik. Az énekest telt ház fogadta.

A közel kétórás esemény elején megtudhattuk, hogy az 1980-as évek időszakát, amikor a szocializmus rendszere már a végnapjait élte a fiatalok hogyan élték meg. Kalapács József szerint a rendszer már a halálán volt, nem volt probléma azzal, hogy zenekarával (Pokolgép) elkezdett zenélni, bár a szövegeken általában finomítani kellett. Az akkori országos Ki Mit Tud? versenyen elindultak,  véleménye szerint ez egy színvonalas verseny volt akkoriban. Ellentétben a mai, kereskedelmi adók által sugárzott, egy kaptafára épülő tehetségkutatókkal, melyek a nézettségre összpontosítanak a szakmaiság helyett. Mindezek ellenére, amikor ideje engedi, szívesen megnézi ezeket a műsorokat (hiszen akadnak szerinte az indulók között igazi tehetségek is), arra a kérdésre viszont, hogy elvállalna-e egy ilyen, kereskedelmi tévében látható eseményen való zsűrizést, nem tudott választ adni, viszont nem ítéli el azokat, akik ezt megteszik.

A beszélgetés egyik legérdekesebb része akkor következett, amikor a fiatalság ’80-as évekbeli és a mai helyzetéről esett szó. Kerek-perec kimondta, hogy noha a ’80-as évek sem volt az álomidőszak (nemhiába született meg ekkor az Ítélet helyett című dal), de a jelen időszak szinte már kilátástalan a fiatalok számára. Nagy a szakadék a különböző társadalmi rétegek között, a fiatalok körében (is) nagyon nagy a munkanélküliségi arány, emellett a biztonságérzet is jelentősen csökkent. Szerinte a mai ifjúság ugyanúgy egy megátkozott nemzedék, mint az övék volt. Ennek ellenére optimista, bár nem elbizakodott a jövőt illetően.

A rendszerváltást sok más fiatalhoz hasonlóan várta, de szerinte nagyon kevés ígéret valósult meg az akkoriakból. A zenész úgy vélte, hogy munkával, kitartással, egymásért való kiállással el lehet indulni a felemelkedés útján, a párthovatartozás ebben az esetben nem számít. Jelentős mondata, hogy a magyar emberek egymásra vannak utalva, így együtt kell kilábalniuk a rosszból.

Természetesen az összetartozás és a nemzeti gondolatok is bőven szolgáltattak témát a beszélgetés során. A rockzenész természetesnek véli a nemzetben gondolkodást. E kapcsán beszélt talán legjobban sikerült, de mindenképpen a leggyorsabban elkészült lemezéről, a Mitoszról, mely éppen a nemzeti kérdésekről,  az igaz történelemről, a magyarság hagyományairól szól és amit a következőképpen jellemzett: „heavy metal lemez hősi énekekkel”.

A beszélgetés végéhez közeledve a családról szólva kifejtette, hogy a gyerekek számára a megfelelő értékrend átadása a legfontosabb, amellett, hogy egy biztonságos, szerető és jó otthont kell megteremteni. Ezt saját, személyes történettel alá is támasztotta.

A beszélgetés vége Kalapács József egyéb művészeti tevékenységeiről szólt, hiszen régóta szerepel nagysikerű színházi darabokban. Természetesen az is szóba került, hogy mi a véleménye az „új” István, a királyról. Erre elgondolkodtató választ adott, leszögezte, hogy neki az eredeti darab mindig a kedvence marad, függetlenül a feldolgozásoktól. Véleménye szerint, amik nem tetszenek, azok ellen úgy lehet tiltakozni, hogy nem foglalkozunk velük.

Kalapács József - Jobbik IT

A beszélgetés után a közönség néhány dalt is meghallgathatott vendégünk sokszínű életművéből (Omen, Pokolgép, Kalapács és egyéb számok is elhangzottak), közben pedig – az eddigi rendezvényeinkhez hasonlóan – zsíros kenyeret és teát is fogyaszthatott.

Ezzel – a nyugodtan mondhatjuk nagysikerű - eseménnyel szeretnénk hagyományt teremteni. Célunk, hogy a zenei és művészeti élet ismert és elismert alakjai közül minél többnek megismerjük a véleményét hasonló kérdésekben.

 

Mindhalálig Rock ’n’ Roll!

Miénk a Jövő!  

Jobbikos hírek

A több éves hagyományhoz híven a Jobbik IT idén is képviseltette magát
A mostani koncepciótlan és rögtönzésekre épülő politika helyett kiszámíthat
Keveseknek kell bemutatni Kovács Tamást, kétszeres olimpiai bajnok bronzérm

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya