Jobbikos hírek
:: 2013. április 7. - 19:03
Ingyenes nyelvvizsgát biztosítana a Jobbik

Farkas GergelyA Jobbik azt kezdeményezi, hogy az állam vállalja át mindenki számára az első középfokú állami nyelvvizsga vizsgadíját, ezzel is elősegítve a magyar emberek idegennyelvtudásának bővülését - jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Farkas Gergely képviselő.

Európai Uniós szinten utolsók vagyunk a nyelvtudásban, a lakosság kétharmada anyanyelvén kívül semmilyen más nyelven, két nyelven mindössze 13 százalék beszél. Az oktatásban egyre nagyobb a nyelvvizsga-követelmény, így a diploma megszerzésének egyik feltétele is a nyelvvizsga megléte, de felmerült a felsőoktatásba való belépés egyik feltételeként.

A mai világban munkáltatók egyre nagyobb része szintén megkövetel bizonyos nyelvtudást, vagy nyelvvizsgát, miközben az is a nyelvvizsga problémára utal, hogy több tízezer diploma ezért nem kerül kiosztásra, mert nem rendelkeznek ilyen jellegű vizsgával.

Miközben az oktatási rendszer megköveteli a nyelvvizsgát, addig annak megszerzése igen súlyos anyagi ráfordítással jár. Ezért a Jobbik mindenki számára államilag finanszírozná egy C típusú komplex, vagy egy ezzel egyenértékű A és B típusú nyelvvizsga vizsgadíját.

A párt javaslatával a szegényebb, hátrányos helyzetű diákokon segítene, akiknek súlyos teher a több tízezer forintos vizsgadíj. Egy felmérés szerint az emberek 44 százalékát a magas költségek tartották vissza a nyelvtanulástól tavaly. A párt szerint ezzel a javaslattal segítenének a rászorulóknak, ösztönzően hatna a nyelvtanulásra is, ráadásul jó üzenet lehetne az emberek felé, hogy az állam fontosnak tartja a nyelvtanulást - tette hozzá.

Farkas Gergely szerint 6 milliárd forint pluszköltséget jelentene egy évben az ingyenes nyelvvizsga lehetősége. A politikus ezt arra alapozza, hogy a míg a tavalyi évben 116 ezren, előtte pedig 133 ezren tettek középfokú nyelvvizsgát, kisebb növekedéssel számolva körülbelül 200 ezren élnének a lehetőséggel. Átlagosan 30 ezer forintos vizsgadíjjal számolva ez évi hat milliárd forintos kiadást jelenthet a költségvetés számára - tette hozzá.

A politikus felelevenítette a Jobbik korábbi javaslatát, miszerint minden egyetemen, főiskolán, ahol követelmény a diplomához a nyelvvizsga, ott legyen is lehetősé ingyenesen nyelvet tanulni, és ne csak 1-2 félévet, illetve a Magyar Televízióban minél több feliratos filmet vetítsenek, ami kiváló módszer a fiatalok nyelvtudásának fejlesztésére.

A Jobbik ezért hamarosan benyújtja módosító javaslatát a Parlamentben - tette hozzá.

BB - alfahir.hu

 

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya