IT hírek
:: 2016. október 15. - 18:36
Interjú Varga Dániellel, Csepreg újdonsült önkormányzati-képviselőjével

Szeptember 25-én időközi önkormányzati választást tartottak a Vas megyei Csepregen, ahol bejutott a testületbe Varga Dániel a Jobbik Ifjúsági Tagozatának országos alelnöke is. Dánielt a kampányról, terveiről és IT-s tevékenységéről kérdeztük.

Csepregen a korábbi testület feloszlása miatt írtak ki időközi választást. Milyen volt a kampány? Te mire próbáltad helyezni a fő hangsúlyt?

A kampányt magát nagyon izgalmasnak találtam, mivel a csepregi képviselő testület erősen megosztott volt, éles viszály alakult ki a fideszes polgármester és csapata, valamint a városban csak „oszlató négyek”-nek nevezett képviselők között, mely sokesetben a másik oldal lejáratására éleződött ki. Ezt látva én pozitív, program- és értékközpontú kampány mellett határoztam el magam, így az itt élőkkel együttműködve, az általam megtapasztalt helyi problémákat figyelembe véve, kidolgoztam „Garancia a változásra!” nevű programomat, melynek sikerességét az is bizonyítja, hogy a helyi polgárok bizalmat szavaztak nekem és elképzeléseimnek. A szavazáson való részvétel rendkívül magas volt, a 2664 szavazásra jogosult közül 1582-en vettek részt. Jómagam 549 voksot kaptam, ami 2014-hez képest a Jobbikra leadott szavazatok duplája.

A testületbe rajtad kívül még öten kerültek be, akik ugyan függetlenként indultak, de erős fideszes hátszelük volt, ami az újraválasztott polgármesterről is elmondható. Mire lehetsz így képes az önkormányzati munka során? Mik lesznek az első javaslataid?

Vélhetően a fideszesek csak taktikai megfontolásból indultak függetlenként a választáson, a korábban megbuktatott polgármester erős mozgósítást folytatott, ez is indokolhatja azt, hogy egy fő kivételével mind a hat emberét sikerült behoznia a testületbe és hatalmas fölénnyel nyerte meg a választást. A kampányban ígéretet tettem arra, hogy ami Csepreg érdeke azt támogatni fogom, minden mást azonban igyekszek meggátolni, ezt várom el a testület többi tagjától is.  Első javaslataim között van Csepreg Szervezeti Működési Szabályzatának módosítása és Csepreg város turisztikai fellendítése, aminek érdekében kezdeményezni fogom a múzeum mielőbbi újranyitását, valamint a külföldi tulajdonban álló Bene-hegyi tó hasznosításáról szóló tárgyalások újraindítását.

Milyen programmal kampányoltál?

Programom az alábbi hat alappillére épült:

„1. Élővizeink kihasználása, környezetvédelem” - Itt a már említett tárgyalások újraindításán túl, szeretném elérni, hogy a Répce folyót a város hatékonyabban hasznosítsa és a talajerózió problémáira megoldást találjunk.

„2. Turisztikai fejlesztések, kultúra és szórakozás” - úgy gondolom ki kell használnunk a közeli Bük-fürdő adta lehetőségeket és olyan előadásokat, koncerteket kell szerveznünk, ami átcsábítja a szomszédban nyaraló turistát.

„3. Jobb közbiztonságot!” - Az elmúlt időszakban egyre több autót törtek fel a városban, ezért célul tűztem ki, hogy a már meglévő térfigyelő-kamerarendszert kibővítsük. 

„4. Kis város, határtalan lehetőségek” - Szeretném, ha Csepreg új testvérvárosi kapcsolatokat építene ki minél több az elcsatolt területeinken található magyar településsel.

„5. Figyeljünk oda az idősekre!” -  Szeretném, ha kiépülne a helyi idősek körében egy segélyhívó rendszer és minden 70 éven felüli egyedül élő polgár kapna egy csipogót, amely segítségével probléma esetén azonnal segítséget tud kérni.

„6. Több figyelmet a helyi polgároknak!” nevet kapta. Úgy láttam ugyanis, hogy a városvezetés a csepregieket nem megfelelő mértékben vonta be a helyi döntéshozatalba, ezt orvosolva rendszeres fogadóórákat fogok tartani a városba. Az első fogadóórámat egyébként október végére már be is van ütemezve.

Jelenleg a Jobbik Ifjúsági Tagozatának országos alelnöke vagy. Mesélj egy kicsit az IT-s tevékenységedről! Hogyan jutottál el idáig?

2009-ben vezetésemmel alakult meg Csepregen az ország egyik első „kalóz” ifjúsági tagozata, majd ez a szervezet 2011-től az országos IT felállásával hivatalos tagozattá vált. Már a kezdetektől segítettem az IT Nyugat-magyarországi terjeszkedését, és 2013-tól a Vas megyei IT elnökeként tevékenykedtem egészen 2015-ig, amikor is a kongresszus országos alelnökké választott. Ettől az évtől vezetem a szervezet kulturális kabinetjét is, ahol színvonalas rendezvényekkel, pályázatokkal igyekszünk közelebb hozni a magyar történelmet, irodalmat és néphagyományainkat a fiatalsághoz.

Mik a jövőben a terveid az IT-n belül és kívül? Politikai területen kívánsz maradni?

Rengeteg kulturális rendezvény szervezését kezdeményeztem vagy segítettem megvalósítani az IT-n belül, erre a területre a továbbiakban is nagy hangsúlyt kívánok fektetni, akár a határainkon túl is, hiszen másfél éve már Szávay István országgyűlési képviselő munkáját is segítem, így erre a területre is rálátásom van.Szeretnék a jövőben is politikai területen tevékenykedni. Képviselőként mindent meg fogok tenni azért, hogy szülővárosomban, Csepregen jobb legyen élni, és hogy a környéken nyaraló turisták ne csak átutazzanak rajtunk!

Idén fejeztem be alapszakos tanulmányaimat az ELTE BTK történelem szakán, jövőre szeretném elkezdeni mester szakos tanulmányaimat is. A politika mellett ugyanis már-már megszállottan érdekel a XIX-XX. századi magyar történelem, azon belül is az egyes kitüntetések története. A kitüntetésekkel kapcsolatban, nem csak kutatásokat folytatok, hanem gyűjtöm is őket. Azt gondolom, hogy ma Magyarországon egy fiatalnak több lábon kell állnia és felelősen kell megterveznie jövőjét, hogyha egy kapu bezárul, akkor legyen hova tovább lépni.

Köszönjük, hogy időt szakítottál ránk!

Völgyi Péter

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya