IT hírek
:: 2015. június 26. - 22:19
Ismét a török kormánypárt vendégei voltunk

Hasonlóan hazánkéhoz, a török politika elmúlt másfél éve is a választásokról szólt. A tavalyi helyhatósági, majd elnöki választás után 2015. június hetedikén a török polgárok a parlamenti választások okán járulhattak az urnákhoz. Az ország életében kiemelkedően fontos szerepet játszó eseményre – hasonlóan az elnökválasztáshoz – a Jobbik és az Ifjúsági Tagozat ismét meghívást kapott a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AK Parti) fiataljaitól.

A Jobbik képviseletében Bernáth Georgina, a Jobbik külügyi kabinetének hivatalvezető-helyettese, az Ifjúsági Tagozattól pedig az IT Külügyi Kabinetének vezetője, Szalay Szabolcs utazott Isztambulba.

A tíz napos program során nem csak a fogadó párt ifjúsági tagozatával volt módunk még jobban megismerkedni, de a világ 30 különböző országából érkezett fiatal politikusokkal és akadémikusokkal is sok hasznos beszélgetésben volt részünk.

Vendéglátóink ismét igen sűrű programot állítottak össze számunkra, melyben nem csak elméleti előadások, de az utcai kampányban való részvétel is helyet kapott. Az első napokban az ismerkedés jegyében az AK Parti isztambuli székházának konferenciatermében mindenki bemutatta saját országát és szervezetét, török részről pedig az AK Parti isztambuli tisztségviselői, valamint nem-kormányzati szervezetek és olyan rangos lapok, mint a Daily Sabah munkatársai tartottak számunkra előadásokat. Tavalyi programunkhoz hasonlóan idén is meglátogattuk a SETA politikai és gazdasági kutatóintézetét, ahol a török belpolitikáról és az elmúlt évek gazdasági fejlődéséről hallgattunk előadást.

Noha a prezentációk is igen érdekesek és hasznosak voltak, a program talán legizgalmasabb részét az utcai kampány adta. Szerencsére idén ebbe a tavalyinál nagyobb mértékben volt lehetőségünk bekapcsolódni. Még első nap Isztambul Esenyurt kerületében pár méterről hallgathattuk Ahmet Davutoğlu miniszterelnök beszédét egy választási nagygyűlésen.

Később abban a szerencsében részesültünk, hogy az isztambuli ifjúsági tagozat egyik kerületi elnökével egy kampánymeneten vehettünk részt. A kampánymenet ebben a formájában egy hazánkban ismeretlen műfaj, ami azt takarja, hogy a párt hívei felvonulásszerűen, zászlókat lengetve és az őket kísérő buszokból szóló kampánydalokat énekelve járják be kerületük utcáit és próbálják meggyőzni az ablakban integető polgárokat, csatlakozzanak a több száz fős felvonuláshoz.

A választások napján izgatottan vártuk az eredményt a párt isztambuli székházában. A 2002 óta kormányzó AK Parti idén is megnyerte a választásokat, a szavazatok 40 százalékát megkapva, azonban ezzel önálló többséget győzelmük dacára sem szereztek, így az este második fele a koalíció esélyeinek latolgatásával telt.

A tíz napos választási megfigyelői program ismét nagy élmény volt, melynek során nemcsak Törökországban, de más országokból is nagyon sok új barátot szerezhettünk és sok régi ismerőssel találkozhattunk újra Indonéziától Bosznia-Hercegovináig, Nagy-Britanniától Szudánig. Reméljük, az AK Parti Ifjúsági Tagozatával a továbbiakban egyre szorosabbá válik majd együttműködésünk, melynek szilárd alapjait immár kétségkívül sikerült leraknunk.

 

Szalay Szabolcs

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya