IT hírek
:: 2015. február 19. - 07:54
IT-s fiatalok az önkormányzatokban - Interjúsorozat 7.

Október 12-én lezajlottak a helyhatósági választások, amelynek eredményeképpen több, mint 20 IT-s fiatal került be országszerte a helyi önkormányzatokba, akikre nagyon büszkék vagyunk. A Barikád hetilap IT mellékletében októberben indítottuk el interjúsorozatunkat, melynek célja hogy bemutassa a megválasztott képviselők gondolatait, terveit, céljait a jövőre vonatkozólag. Hetedik alkalommal Zeitler Ádámot kérdeztük.

Melyik településen indultál képviselőjelöltként és mik voltak programod főbb pontjai?

Szülővárosomban, Makón indultam képviselőjelöltként és végül listáról kerültem be a testületbe. Az országgyűlési választások előtt kidolgoztunk egy harmincoldalas programot, amelyet Návay Lajos-tervnek neveztünk el. Ennek a legfontosabb eleme és alapvetése az volt, hogy meg kell állítanunk a fiatalok elvándorlását a városunkból. A probléma megoldását több különböző terület összehangolt fejlesztésével kívántuk kezelni. A munkahelyteremtésből kiindulva a mezőgazdaságra, ezen belül a hagymatermesztés újraindítására koncentráltunk. A fiatalok lakhatási problémáinak kezelésére az önkormányzati ingatlanokat alakítottuk volna át helyi vállalkozók bevonásával.  A Návay-tervben egy sor aktuális problémára adtunk választ, nem csak az egész várost érintve, hanem lebontva helyi választókerületi szintre is. A programunk minőségét jelzi, hogy annak jórészét a helyi Fidesz is átvette és beépítette a saját programjába. 

Hogyan tudod képviselni a helyi fiatalságot a közgyűlésben? Melyek a korosztály jellemző problémái?

Nem egyszerű dolog legfiatalabb képviselőként a közgyűlésben ülni, ráadásul egyedüli jobbikosként. Az első ülésen szóvá is tették, hogy bizonyára túl fiatal és tapasztalatlan vagyok ahhoz, hogy az adott ügyben állást foglaljak. Minden ilyen esetben meg kell védenie magát az embernek. Válaszul elmondtam, hogy ha engem a korom miatt nem vesznek komolyan, akkor valószínűleg a korosztályomat sem veszik, és ilyen hozzáállással nehéz lesz a fiatalokat Makón tartani. Városomban is hasonló a helyzet, mint az ország többi részén. A fiatalokat nehéz megszólítani, jelentős részük nem érdeklődik a politika iránt még annak ellenére sem, hogy a saját bőrükön érzik, hogy nincs munkahely, nem tudják elkezdeni az életüket, nem tudnak hol családot alapítani. Ezt a komplex problémát – meggyőződésem szerint – csak egy Jobbik-kormány tudja megoldani. 

Mit gondolsz, milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie, hogyan dolgozik egy jó képviselő?

Nem könnyű megválaszolni ezt a kérdést. Egy jó képviselő mindenekelőtt nyitott az emberekkel szemben. Sokan küzdenek rengeteg problémával és képviselőként különböző ügyekkel fordulnak hozzám. Egy jó képviselő törődik az emberekkel, megpróbál megoldást keresni a problémáikra, még ha ez nem is könnyű. Emellett felkészültnek kell lennie. Át kell látnia az önkormányzat és a képviselő-testület munkáját. Ez egy tanulási folyamat, jómagam is ebben a fázisban tartok. Másrészt a Jobbik képviselőire kiemelt felelősség hárul. Minden egyes felszólalásnál ügyelnünk kell arra, hogy ne legyünk támadhatóak, mert mind a baloldalról, mind a Fidesz részéről azt várják, hogy hibázzunk. 

Írd le a jövőbeni települést, amelyért dolgozol. Mik azok a legfontosabb lépések, amelyeket meg kell tenned azért, hogy megvalósuljon?

Ahhoz, hogy Makó fiatalos, lendületes és fejlődő város legyen, több fontos lépést kell megtennünk. Jobbikosként azt mondom, hogy 2018-tól Jobbik kormányra és egy általunk vezetett makói önkormányzatra lesz szükség. Egyelőre nehéznek tűnik, hogy a két dolog megvalósuljon, de a munkát megkezdtük. Választókerületi szervezőként a győzelemért dolgozom a Csongrád megyei 04-es választókerületben. Nem egyszerű a feladat, hiszen a Fidesz részéről Lázár János az ellenfél. Makót tekintve folytatnunk kell az építkezést, amelyet 2013 őszén kezdtünk meg. Felállítottunk egy csoportot, amely elkezdte a 2018-as és 2019-es helyi program kidolgozását, és folyamatosan keressük a jövőbeni helyi képviselőjelölteket, képezzük is őket. Mindent megteszünk azért, hogy az álmaink valóra váljanak és az ország és Makó is elinduljon a szebb jövő felé.

Van példaképed?

Korábban volt, de csalódtam benne. Úgy gondolom, hogy jobb, ha az ember a saját útját járja és nem egy mintát akar követni. Természetesen igyekszem példát venni másokról, de ezt komplex módon teszem, nem csak egy adott személyről. 

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya