IT hírek
:: 2013. november 25. - 20:01
A Jobbik IT is fejet hajtott Szentlászló hős védői előtt

22 éve támadta meg és foglalta el a szerb agresszor a pici szlavóniai magyar falut, Szentlászlót. Hős védőire közösen emlékezett a Horvát Tiszta Jogpárt, a HVIM, a Jobbik és a Jobbik IT.

Elsőként koszorút helyeztek el a Kórógyot védő hősök emlékművénél, majd menet indult a faluból a közeli Szentlászlóra. A felvonulók egy óra alatt értek a Szent László királyról elnevezett faluba, amely a délszláv háború és a Jugoszláv Néphadsereg brutalitásának szimbóluma.  Az ünnepi megemlékezés koszorúzással, gyertyagyújtással és általános iskolás diákok versmondásával vette kezdetét. A háborús veterán szövetség elnöke az 1991. november 24-én kezdődött támadást elevenítette fel, kitérve Eduardo Rózsa-Flores bátor helytállására. Hangsúlyozta, Szentlászló átélte a tatár, török, rác pusztítást, és ezer év múltán is ragaszkodik ősei emlékéhez, ápolja hagyományait.

A magyar és horvát nép között megbonthatatlan kötelék van – jelentette Frano Čirko, a HČSP ifjúsági szervezetének elnöke. Mint mondta, a magyarok nagy bátorságról tettek tanúbizonyságot, amikor a falu védelmére keltek. Čirko, aki a Horvát Tiszta Jogpárt zágrábi szervezetét is vezeti, hangsúlyozta, a Szentlászlóért hozott áldozat nem volt hiábavaló, a hősies helytállás példaként szolgál minden hazáját szerető ember számára.

Vona Gábor elmondta, Isten szomszédnak és barátnak rendelte e két népet egymás mellé, akiknek nem csak múltjuk, de jövőjük is közös. „Vagy együtt leszünk szolgák, a nagyhatalmak sakkbábúi, vesztesek, vagy együtt leszünk szabadok, méltók történelmi nagyjainkhoz” – fogalmazott a Jobbik elnöke. Vona szerint határozott nemet kell mondanunk arra a csábításra, hogy felejtsük el a múltat, legyünk egyszerű uniós polgárok, birkák a vágóhíd körül. Mi ugyanis ennél többre születtünk, többet akarunk, mint egy gyáva életet.

Új elnökséget választott a HMIK

A vasárnapi rendezvényen megjelent Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója és Szávay István, a párt Nemzetpolitikai Kabinet elnöke és Takács Krisztián a Jobbik IT alelnöke. Szávay és Takács előző nap részt vettek a Horvátországi Magyarok Ifjúsági Közössége (HMIK) tisztújító közgyűlésén az Eszékhez közeli Várdarócon, ahol a szervezet két évre bizalmat szavazott Molnár Ljubić Mónika elnök asszonynak, valamint elnökségének.

 

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya