IT hírek
:: 2019. augusztus 9. - 14:46
Karvai Sándor előadása az IT táborban

A Jobbik IT Nyári Táborában a Nowaste nevű műanyagmentes zöld mozgalmat követően Karvai Sándor, a “Vak Motoros” motiváló előadását hallgattuk meg, aki a következő bölcsességgel kezdte beszámolóját: “Egy életem van, ami fogalmam sincs meddig tart majd, de szeretném a lehető legtöbbet kihozni belőle.”

Karvai Sándor születése óta vak, ami őt cseppet sem keseríti el, sőt előszeretettel viccelődik a témában: “Száz szeme van, mégsem lát, mi az? 50 vak.” – nevettette meg közösségünket. Sándor többszörös Guiness-rekorder, jelenleg rádiós műsorvezető a Megaphone FM-en. Mikor ez szóba került, közölte: nem nagyon akarják a médiában elfogadni, hogy az ember dolgozhasson vakon. Ő viszont egy harcos típus, így hát sikerült ezt elérnie. Vakon mondja, hogy a legcsodálatosabb dolog az, hogy élhetünk. Korábban a Juventus Rádiónál tevékenykedett, mint reggeli műsorvezető. 

Régen a nehéz sorú embereket eldugták, szégyellték, és az ő világukat szeretné kicsit közelebb hozni hozzánk. Sokat küzdött azért, hogy a gyógyszerek neve Braille-írással fel legyen tüntetve csomagolásukon. Némi interaktivitással izgalmasabbá tette előadását, ugyanis volt lehetőség kipróbálni, milyen az élet vakon, egyesek éltek is a lehetőséggel: 2 vállalkozó szellemű IT-s tesztelte bekötött szemmel a fehér bot használatát. Ezt követően bemutatták, hogyan lehet szakszerűen segítséget nyújtani az utcán egy vak személynek. 

Szó volt arról is, milyen technológiai eszközök állnak rendelkezésre, melyek megkönnyithetik számukra a kommunikációt. Megismerkedhettünk a Braille-írással is, tagozatunk szlogenjét - Miénk a jövő! -  mind megkaptunk papíron. 

Karvai úr felesége, Anita arról is beszélt, hogy ő látássérültként született, a bal szemére lát kb 40%-os mértékben. Meséltek utazási tapasztalataikról: a Mátrában, a Kékes-tetőnél kaptak ingyenes segítséget, viszont Keszthelyen a Festetics-kastélynál ugyan ingyenes volt számukra a belépés, de a tárlatvezetés ára 10eFt lett volna. 

Az “élménybeszámolót” követően ki lehetett próbálni, milyen vakon kancsóból pohárba vizet tölteni, valamint hogyan lehet pénzt számolni. Végül két kisfilmet láthattunk arról, Sándor hogyan döntött Guiness-rekordokat: Borsi Gergő hatszoros magyar autóverseny bajnoknak kitartó segítségével egy 650ccm-es Hondával körbement a Hungaroringen, valamint Balatonszepezden, a 71-es úton egy Nissan Leaf elektromos autóval is levezetett másfél km-t, mellyel újabb rekordot állított fel.Megjegyezte, hiányzik neki a vezetés igazi élménye. Nagy álma volt továbbá eljutni a Plitvicei tavakhoz, melyet sikerült is megvalósítania. A következő idézettel búcsúzott:

“A virágot a napfény bontja ki, az emberi lelket a szeretet.”

Nagy öröm volt számunkra, hogy egy ilyen tiszta lelkű, életvidám személlyel találkozhattunk táborunkban. 

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya