Jobbikos hírek
:: 2014. november 21. - 12:44
A Jobbik javaslatára egyszerűsíthetik a külföldi magyarok szavazását

Jelenleg több százezer magyar él és dolgozik gazdasági menekültként külföldön, ők csak a külképviseleteken szavazhatnak, ami sok esetben több száz vagy ezer kilométernyi utat jelent. A Jobbik kezdeményezésére a Magyar Állandó Értekezlet ma úgy döntött, egyszerűbbé teszik számukra a választójog gyakorlását.

Csütörtökön egész napos ülést tartott a magyarországi és külhoni magyar pártokat, valamint az emigrációt tömörítő Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT), ahol délelőtt Orbán Viktor miniszterelnök is beszédett mondott.

A hidegháború küszöbén

Az Alfahír a zárt ajtók mögött tartott tanácskozás szünetében megkereste Vona Gábort, aki elmondta, az ilyen alkalmak arra is jók, hogy megnyugtassák a külhoni szervezeteket, kormányváltás esetén sem kell attól tartaniuk, hogy az anyaország lemond róluk. Mára ugyanis a Jobbik a legerősebb ellenzéki párt, amely prioritásként kezeli az elszakított és elvándorolt magyarok sorsát – tette hozzá.

„Jelenleg az 1989-90-es politikai változások újabb meccse, a status quo felborítása zajlik” – véli Vona, ezért szerinte megjósolhatatlan, hogy milyen hatások érik a magyar közösséget Kárpát-medence szerte. „A hidegháború küszöbén vagyunk, ezért józannak, megfontoltnak kell lennünk, ugyanakkor ki kell állunk az elszakított magyarság jogaiért, különösen most Kárpátalja esetében, ez nem lehet alku tárgya” – fogalmazott a Jobbik elnöke.

Vona Gábor hangsúlyozta, addig nem lehet össznemzeti választásról beszélni, amíg több mint félmillió egzisztenciális okokból elvándorolt embernek megnehezítik a szavazását, ezért ezt a fontos ügyet szeretnék zárónyilatkozatba foglalni.

2015 a külhoni szakképzés éve

A tanácskozás utáni sajtótájékoztatón Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy a MÁÉRT ülése konstruktív keretek között zajlott, annak zárónyilatkozatát egyhangúlag fogadták el. A KDNP-s politikus kiemelte, hogy a 2014-es választás történelmi volt, mivel azon első alkalommal a külhoni magyar állampolgárok is részt vettek.

A MÁÉRT résztvevői továbbá tanúságot tettek arról, hogy amennyiben bármelyik nemzetrészt sérelem éri, az egyetemes magyarság mögötte áll.  Rögzítették azt is, hogy 2015 a szakképzés éve lesz a Kárpát-medencében, amelyhez a kormány 500 millió forinttal járul hozzá.

Semjén Zsolt ezenkívül minden anyagi, politikai és emberi támogatást megígért a kárpátaljai magyarságnak. (Mint ismert, a Jobbik korábban javaslatot tett egy kárpátaljaimagyar-magyar kerekasztal megalakítására, amelyre eddig nem került sor.)

A külföldi magyarok jogát se korlátozzák!

A kormány által hangoztatott össznemzeti parlamentet a Jobbik „csonkának érezte, mivel tavasszal több százezer magyarországi lakcímmel rendelkező, külföldi munkavállalásra kényszerült állampolgár csak a nagykövetségeken szavazhatott – jelentette be Szávay István.

A Jobbik alelnöke ezért sajtótájékoztató keretében üdvözölte, hogy a MÁÉRT támogatta pártjuk kezdeményezését, és a zárónyilatkozatba bekerült, hogy a résztvevők „olyan lépések megtételét kérik, amely egyszerűbbé teszi a választójog gyakorlását a magyarországi lakcímmel rendelkező, de életvitelszerűen külföldön élő szavazópolgárok számára is.”

Szávay megjegyezte, hogy a kormány korábban többször is beszélt úgy konszenzusról, hogy azt nem követték tettek, így volt, hogy a nemzeti radikális párt nem támogatta az aktuális zárónyilatkozatot, most azonban nem így történt, amelyet pozitívumként értékelnek. A képviselő bízik abban, hogy a folyamat itt nem áll meg, és le fogják folytatni a megfelelő vitákat, illetve meg fogják vizsgálni a jogi lehetőségeket a választójogi törvény korrekciójára.

A Jobbik a külföldi magyarok esetében a levélszavazás kiterjesztését és az internetes szavazás bevezetését is megfontolandónak tartja, de más javaslatokra is nyitott – hangsúlyozta Szávay.

B.J.

alfahir.hu

Jobbikos hírek

A több éves hagyományhoz híven a Jobbik IT idén is képviseltette magát
A mostani koncepciótlan és rögtönzésekre épülő politika helyett kiszámíthat
Keveseknek kell bemutatni Kovács Tamást, kétszeres olimpiai bajnok bronzérm

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya