IT hírek
:: 2015. február 19. - 14:29
Kalocsán a Kitörés hőseire emlékeztek

Éppen 70 évvel ezelőtt – 1945. február 11.-én – vette kezdetét a magyar és szövetséges katonák kitörése a Budai Várból. II. világháború végén Budapestet és ezzel egész Nyugat-Európát a sokszoros túlerőben lévő bolsevik Vörös hadsereggel szemben mindegy 40-45000 fő védte, két és fél hónapon keresztül.

Mikor az ellátmányukat felélték, az utolsó töltényeiket is betöltötték választhattak a kapituláció és a harc nélküli lemészárlásuk, jobb esetben a szibéri munkatáborok között. A megadás helyett a támadást választották és kitörtek a Várból. Esküjükhöz híven az utolsó lélegzetig és a végső odaadásig kockáztatták életüket. Egyenlőtlen harc volt, amit többszörös túlerő ellen kellett megvívniuk és ez annál magasabbra emeli példamutató vitézségüket. A 40-45000 fős kitörő védőseregből csak 700-an jutottak át az ostromgyűrűn és érték el a 60 km-re lévő Szomor települést. A budapesti katonák egy része hazajutott, a többiek hősi halált haltak (12000-15000 fő), vagy fogságba estek. A győztes szovjetek tömegesen erőszakolták meg és fosztották ki az ostrom alatt elgyötört, védtelen lakosságot. A hadikórházakban a járóképtelen sebesülteket brutális kegyetlenséggel gyilkolták le.

A Jobbik Kalocsai Ifjúsági Tagozata úgy gondolta, hogy ezen hőstett méltatlanul elfeledett és helye van a megemlékezéseink között. Magasabbra kell értékelnünk a Kitörés hőseinek a kultúra- és néppusztító bolsevizmus elleni hajthatatlan ellenállását, amit minden idők egyik legnagyobb városharcában vívtak. Ezért az elmúlt vasárnap – jelképesen – 19.45.-kor, a Szentháromság téren lévő Hősök emlékműnél gyertyagyújtással tisztelegtek a Kitörés hősi halottai emlékének. Ezen kezdeményezésüket ezentúl minden évben megtartják.

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya