IT hírek
:: 2014. december 3. - 12:11
Kamaszfejjel 56-ban

Milyen érzés lehetett kamasz fejjel átélni az 1956. október 23-ai eseményeket? Erről tartott rendhagyó élménybeszámolót Murányi Levente, a Jobbik egykori országgyűlési képviselője november 28-án Balassagyarmaton. A teltházas előadáson részt vevők hiteles forrásból ismerhették meg a forradalom minden dicső pillanatát és a szabadságharc hősies küzdelmét. A forradalmi hangulat megidézését teljessé tette egy eredeti fegyverekből, katonai felszerelésekből és korabeli eszközökből berendezett kiállítás. A Jobbik Ifjúsági Tagozatának balassagyarmati tagjai régi magyar szokás szerint, egy üveg vörösborral, frissen sütött kenyérrel és sóval köszönték meg a felejthetetlen estét.

Murányi Levente fiatalkori tapasztalatairól és a mai ifjúságnak szánt tanácsairól Veres Zsófia, a Jobbik IT helyi elnöke készített interjút:

Ön igen fiatalon került az események sűrűjébe, kérem elevenítse fel az első napok élményeit.

Amint azt a „Kamaszfejjel 56-ban” című könyvemben is megírtam, teljesen felkészületlenül és váratlanul találtam magam 1956. október 23-án délután fél ötkor a forradalmi események forgatagában. A Magyar Rádió Bródy Sándor utcai épülete előtt gyülekező tömegben én is ott voltam. Sokad magammal vettem ott fegyvert a kézbe és mentem a rádió őrségét adó gyilkos kék ÁVO-sok ellen.

Pongrácz Gergely szerint a forradalmat megnyertük, de a hősies küzdelem ellenére, a szabadságharcot elveszítettük. Ön is járt a híres Corvin-közben, itt milyen eseményekben vett részt, milyen emlékek kötik a szabadságharchoz?

Két alkalommal voltam jelen a Corvin-közben. Először október 24. után, majd november 4-én hajnaltól az újabb szovjet támadást követően. A Corvin mozihoz vezető utca József körúti sarkán a 82. szám negyedik emeletén, a körútra néző ablakokból dobáltuk a benzines üvegeket a T-34-ekre, majd lőttük a benzinnel áztatott felületüket azért, hogy begyújtsuk őket. A lángra lobbant tank személyzete menekülni próbált a kibújó nyílásokon, de sok ablakból lőfegyverek tüze zúdult rájuk. Esélyük a menekülésre nagyon csekély volt.

A Kádári megtorlások Önt és bajtársait is utolérték. Koncepciós perek áldozatai lettek. Hogyan zajlottak le ezek a gyalázatos események?

Tizenkét társammal együtt egy napon kerültünk a Gyorskocsi utcai börtön ötödik emeleti celláiba. Ez volt a Katona Politikai Osztály zárkáinak a sora. Kilenc hónapi nyomozás tortúrája után vádat emeltek ellenünk, majd ítéletet hirdettek. Az első, másod és ötödrendű vádlottak halálbüntetést, én hatodrendűként három és fél évet kaptam. A két fiatalkorú, a hetedrendű barátom és én, az új politikai koncepció szerint megtévesztettek lettünk anélkül, hogy erről tudtunk volna. Sajnos a három halálos ítéletet '58 február végén végrehajtották bajtársainkon. Erről csak jóval később értesültem amikor azt is megtudtam, hogy egy negyedik halottunk is van, akit ismeretlen körülmények között nagy valószínűséggel agyonvertek. 

Bár a vérrel szentelt szabadságharcunkat a világ elárulta, ennek ellenére Önök olyan eseményeket indítottak el, melyek a mai napig hatnak. Egykori országgyűlési képviselőként, ismert közszereplőként, mit tehet '56 örökségének ápolásáért, céljainak megvalósításért?

Az úgynevezett szabad világ és az Amerikai Egyesült Államok 1956-57-ben ismét elárulta a magyar nemzeti érdekeket. Ezen ma már nem csodálkozunk, Trianon után ez szinte természetes. Azokat a hatásokat, amelyeket ennek ellenére sikerült elérnünk, azokat is agyonhallgatják vagy legalább is igyekeznek azt tenni. '56 hatása azonban ma már, illetve az úgynevezett rendszerváltás óta világosan látható. A Szovjet hatolom 56-os sérülését bizonyítottan nem volt képes kiheverni és az, hogy a forradalom utáni időkben nem hazudhatott ódákat a világszabadságért vívott harcairól végül a 1990-es bukásához vezetett. Ma, mint az „56-os Pesti srácok” intézet igazgatója azt tartom a legfontosabbnak, hogy az emberek minél nagyobb létszámban megismerhessék a forradalom igazságát, aminek következtében büszkék lehetnek nemzetük fiaira, akik tönkretették a kommunizmust.

Ön '56-os forradalmár és szabadságharcosként mit üzen a mai ifjúság számára?

Óvakodjanak a liberális beállítottságú emberektől, mert ők még a kommunistáktól is aljasabbak. Ők azok, akiket a rendszerváltást eláruló szabadkőműves irányítottságú politikusok hagytak kommunistából liberálissá transzformálódni. Ha fiataljaink képessé válnak a liberálisnak álcázott hazaárulás felismerésére, akkor igényelni fogják az ellenük való harcot is. Ezért nagyon fontos az ifjak felvilágosítása.

 

 

Veres Zsófia 

 

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya