:: 2015. július 3. - 14:16
Kemenárné Kincses Mária: Magyarország egyik legsúlyosabb problémája a népességcsökkenés

Fiatal édesanyák, kismamák mesélték el lapunknak történetüket a gyermekvállalás örömeiről. Szavaikból kiderült, hogy az anyává válás szépségeit semmi nem múlhatja felül, a fiatal nők arról számoltak be, hogy ha még váratlanul, nem éppen ideális körülmények közé érkezik a baba, akkor is mindenféleképpen megéri vállalni, hiszen mindent meg lehet oldani. A megkérdezettek úgy vélik, sok fiatal azért nem mer gyermeket vállalni, mert féltik a karrierjüket, úgy érzik, nem állnak készen a családalapításra. Azonban – mint mondták – a gyermektől többek között felelősséget lehet tanulni, ami később nagyon jól hasznosítható a munkahelyen. A fiatal édesanyák tapasztalata szerint a babavárással járó anyagi problémák is megoldhatók, hiszen ha valakiről kiderül, hogy babát vár, a környezete is összefog és segíti a leendő szülőket.

– A gyermek áldás elnevezésű kampányával szeretné hangsúlyozni a család mint a nemzet alappillérének fontosságát a Jobbik Ifjúsági Tagozat, célunk, hogy megmutassuk a fiatalon való anyává és apává válás szépségét, ezáltal ösztönözve a húszas éveikben járókat is a gyermekvállalásra. Magyarországon a népességfogyás óriási probléma, amivel foglalkoznunk kell, és nekünk, fiataloknak felelősségteljesen részt kell vállalnunk nemzetünk építésében. Elsődlegesen szeretnénk elérni, hogy a korosztályunk között az általunk vallott értékrendet népszerűvé tegyük, ezért a hasonló kampányaink mellett – mint például a határon túli magyarság megsegítése érdekében indított vagy környezetvédelmi akciónk – indítjuk el a családalapítás fontosságára felhívó akciónkat – mondta el lapunknak Lengyelné Varga Kitti, a Jobbik Ifjúsági Tagozat alelnöke.

Először a Jobbik IT-s és környezetükben lévő fiatal anyukák történeteikkel rámutatnak, hogy különböző élethelyzetektől és körülményektől függetlenül a gyermekvállalás áldás, és valódi értelmet ad az életnek. A sorozat következő részeként az apukák is nyilatkoznak az átélt élményekről. Ezt követően egyéb internetes felületeken jelennek meg kampányukkal, illetve egy kiadvánnyal is készülnek.

Kemenárné Kincses Mária: Magyarország egyik legsúlyosabb problémája a népességcsökkenés

Mária 26, férje 37 éves, tavaly házasodtak össze, és már rögtön az esküvő után szerettek volna babát. Alig kellett 3-4 hónapot várniuk, máris örömhírrel szolgálhattak környezetük számára. Marcsi úgy véli, kismamának lenni a legtermészetesebb állapot.

– Az elején pár hét picit nehezebb volt az émelygés miatt, de azóta semmiben nem akadályoz, ugyanúgy tudunk menni kirándulni, vagy találkozhatunk a barátainkkal. Szerencsére nagyon jól viselem, de lehet, hogy az is hozzájárul ehhez, hogy még fiatal vagyok, így a szervezetemnek is könnyebb – mondta el Kincses Marcsi, aki arról számolt be, hogy a környezetében is sokan vágnak bele fiatalon a családalapításba.

Kincses Mária tisztában van vele, hogy a tendencia azt mutatja, a gyermekvállalás időszaka kitolódik. – Ez az elanyagiasodott világ is tehet arról, hogy a nők először lakást, autót szeretnének. Régen nem így volt, sok idős embertől azt halljuk, hogy egy szobában éltek és mégis meg tudták oldani. A mai világban átalakult az értékrend. Ráadásul nagyon jellemző, hogy sokan elkezdenek számolni, ha szóba kerül a gyerekvállalás. Van kiadás, de nem óriási összeg – osztotta meg tapasztalatait a kismama.

Marcsi saját tapasztalata alapján úgy gondolja, ha valakiről kiderül, hogy állapotos, akkor a környezetéből folyamatosan érkeznek az ajándékok, így a szülőknek sokszor alig kell vásárolniuk valamit a kis jövevénynek. – Nagyon megrémíti az embereket, hogy a gyermekvállalás micsoda összegbe kerül, és tartanak attól is, ha megszületik a baba, akkor sehova nem tud majd elmenni, csak a pelenkázás marad. Persze, az első pár hónapban ez van, de aztán látom, hogy babával is ugyanúgy lehet programokat szervezni – jegyezte meg Marcsi.

A kismama fontosnak tartja, hogy részt vegyen a kampányban, mert úgy véli Magyarországon az egyik legsúlyosabb kérdés a népességcsökkenés.

 

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya