IT hírek
:: 2012. július 26. - 22:25
Közlemény: Ettől még nem maradnak itthon a fiatalok!

A Jobbik örömmel konstatálja, hogy a kormány az elmúlt hetek ötleteléseivel legalább már azt bizonyítja, hogy érzékeli a pályakezdő fiatalok munkanélküliségének problémáját és azt, hogy a helyzet sürgős beavatkozást igényel. Czomba Sándor legújabb – 3500 fiatalnak négy hónapra munkalehetőséget biztosító – bejelentése is ez irányba hat, de számos kérdést és aggályt vet fel.<--break->

Az elmúlt időszakban a Start-kártya program bizonyította, hogy a fix időre járó kedvezmények csak rövid időre segítik a fiatalok álláshoz jutását. A munkaadói gyakorlat ugyanis az, hogy a kedvezményre jogosító időszak után rögtön kirúgják a fiatalokat, majd felveszik helyettük a következőt – a választék ugyanis sajnos nagy, jelen esetben 58 ezer fiatal keres állást. Éppen ezért a Jobbik a Start-kártyánál és a most bejelentett „Első munkahely garancia” című programnál is azt javasolja, hogy a foglalkoztatás hosszabb irányába ható fokozatos kedvezménycsökkentés folytatólagos foglalkoztatási kötelezettséggel párosulva valósuljon meg.

A meghirdetett programnak további hiányossága, hogy a legtöbb munkáltató minimum kétéves, nem pedig négyhónapos gyakorlati tapasztalattal keres dolgozót. Így kérdéses, hogy a fiatalok mennyivel lesznek előrébb egy ilyen rövid idejű foglalkoztatással. A Jobbik egyértelműen kimondaná, hogy kizárólag a pályakezdő fiatal szakképzettségének megfelelő munkakör betöltése esetén járjon a támogatás. Ugyanis ez az alapvető feltétele annak, hogy ne pedig csak négyhónapnyi árurakodásra vagy más, szakmai gyakorlatot nem igénylő munkára használják őt a munkaadók, hanem valóban gyakorlati időt jelentsen számára ez az időszak, így később segíthesse elhelyezkedését.

A Jobbik eddig is számos javaslatot tett a fiatalok munkalehetőségeinek javítása érdekében. Ezért bátran ajánljuk a Fidesz számára, hogy ha a színjátéknak tekinthető Nemzeti Konzultációnál hangoztatja a vélemények kikérésének fontosságát, akkor ebben a fontos kérdésben is kérje ki az érdemi ötletekkel rendelkező pártok véleményét is!

Bertha Szilvia és Farkas Gergely, a Jobbik országgyűlési képviselői

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya