IT hírek
:: 2013. augusztus 29. - 19:52
Közlemény: Újabb elhibázott integrációs kísérlet a kormány részéről

Újabb kettős mérce az oktatásban - Jobbik Ifjúsági TagozatA Jobbik IT helytelennek és diszkriminatívnak tartja a kormány által most kiírt új ösztöndíjprogram feltételeit, noha az Útravaló-MACIKA elnevezésű pályázat célja önmagában támogatandó. Jelen esetben a hátrányos helyzetű diákok segítése sajnos ismét a kettős mércén alapul, mert a jelentkezési arányoktól függetlenül a nyerteseknek legalább fele – elfogadhatatlan módon – csak cigány származású diák lehet.

A Jobbik Ifjúsági Tagozat szerint ezzel a kitétellel megint a többségi társadalmat diszkriminálják, hiszen számtalan nehéz anyagi körülmények között élő tehetséges, nem cigány diák van, akik az 50 százalékos kvóta miatt kisebb eséllyel kerülhetnek be az ösztöndíjprogramba.

A Jobbik már régóta szorgalmazza: ne az etnikum, hanem a valódi rászorultság és a tehetség legyen az ilyen pályázatoknak a feltétele. Az is tény, hogy önmagában egy pénzügyi segély nem fog kiemelni senkit a hátrányos helyzetéből. Az ehhez hasonló ösztöndíjak helyett inkább ingyenes tanfolyamokat, felvételi és nyelvvizsga-előkészítőket kell indítani a rászorulóknak, amelyek pénz helyett használható tudást nyújtanak a résztvevőknek. Javasoljuk, hogy az ösztöndíjak tanulmányi eredmény alapján járjanak motiváló célzattal, ne pedig származás alapján. Igazságtalan az is, hogy míg a legtöbb ügyben (például bűncselekmények esetén) rasszizmust kiállt a megélhetési rettegő kórus, ha származást is közölnek a hatóságok, addig a támogatások esetében természetesnek veszik, hogy ez alapján különböztessenek meg fiatalokat.

Szomorúan kell megállapítani, hogy ez a pályázat tökéletesen beleillik az elmúlt 23 év teljesen elhibázott, liberális integrációs politikájába. Az ilyen és ehhez hasonló ostoba és dilettáns programok nem szolgálják a cigányság integrációját, helyette tovább élezik a társadalmi feszültségeket.

Takács Krisztián, a Jobbik Ifjúsági Tagozat alelnöke

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya