Jobbikos hírek
:: 2016. augusztus 11. - 13:53
Lesz vitanap a külföldön élő százezrek szavazati jogáról

A külföldön dolgozó, de magyarországi lakcímmel rendelkező honfitársaink levélben történő szavazása ügyében komoly áttörést ért el a Jobbik, sikerül végre egy rendkívüli parlamenti vitanapot összehívni. Belpolitikai szempontból is értékes a siker, hiszen a szocialisták alig egy hete kihátráltak a kezdeményezés mögül, azonban az erőviszonyokat érzékelve most mégis az ellenzéki felhívás mellé álltak.

Szávay István, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnöke közleményben reagált arra, hogy szerda délután a szocialisták jelezték, korábbi elutasító álláspontjukat megváltoztatva mégis támogatják a nemzeti néppárt kezdeményezését, így bizonyosan össze fog gyűlni a szükséges 40 aláírás. Az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását 2016. augusztus 22-ére javasolja a legerősebb ellenzéki párt.

Egyúttal a Jobbik felszólítja a kormánypártokat, hogy vegyenek részt az ülésen és támogassák a külföldön élő magyarokat sújtó választójogi diszkrimináció megszüntetését. Ennek hiányában a közelgő kvótareferendumnak nemcsak az érvényessége válhat kérdésessé, hanem a törvényessége is megkérdőjeleződhet.

"Ennek felelősségét innentől kezdve pedig egyedül a Fidesz–KDNP viseli"- hangsúlyozza közleményében Szávay István.

Az országgyűlési képviselő emlékeztetett: pártja már három évvel ezelőtt javasolta a külföldön élő, magyarországi lakcímmel rendelkező állampolgárok választásokon való részvételének megkönnyítését.

"Számos felszólalás és interpelláció mellett két határozati javaslatot is benyújtottunk az Országgyűlésnek, valamint kezdeményezésünkre a Magyar Állandó Értekezlet 2014-es és 2015-ös, egyhangúlag elfogadott zárónyilatkozatai is sürgették a kérdés rendezését"- írta.

Ennek megfelelően a nemzeti néppárt képviselői által összehívott hétfői ötpárti egyeztetésre a levélben szavazás lehetőségének kiterjesztését célzó, a választási eljárásról szóló törvény átfogó módosítását tartalmazó törvényjavaslattal érkeztek.

Beigazolódtak az előzetes számítások

Szávayék javaslatát azonban – eddigi álláspontjához következetesen – csak az LMP támogatta, a Fidesz és a KDNP ezúttal is elutasította, hogy több százezer, jelenleg csak a külképviseleteken voksolni tudó magyar ember számára megkönnyítsük a választásokon való részvételt. Az MSZP pedig botrányos módon távol maradt az egyeztetéstől, nohakorábban maguk is kiálltak a vonatkozó szabályozás megváltoztatása érdekében.

"A Jobbik ezt követően benyújtotta saját törvényjavaslatát, amelyhez megkezdtük a támogató aláírások összegyűjtését, az íveket minden frakciónak, illetve a független képviselőknek is megküldtük. Miután szerda délután a szocialisták jelezték, hogy korábbi elutasító álláspontjukat megváltoztatva mégis támogatják kezdeményezésünket, így bizonyosan össze fog gyűlni a szükséges 40 aláírás"- olvasható Szávay István közleményében.

Most már csak arra van szükség, hogy a kormánypártok országgyűlési képviselői komolyan vegyék feladatukat, és ne gátolják a parlamenti munkát.

 

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya