Jobbikos hírek
:: 2013. január 10. - 16:37
Losonczy Pál: A romkocsma bezárások margójára

Mi a helyzet a romkocsmák körül?Akik régóta ismernek, azok tudják, hogy az elsők között voltam, akik társaimmal rock klubokat üzemeltettünk Budapesten. Talán emiatt is lehet, hogy a főváros belső kerületeiben egyre inkább elharapódzó csendrendelettel kapcsolatos vitában mindkét fél problémáját, érveit megértem. A lakókét is és a klub-tulajdonosokét is.

Az évek alatt 8 klubunk volt a városban, amiből hármat lakossági panaszok miatt kellett bezárni. Az, hogy lakossági kérelmek alapján záratták be a klubokat, a 80-as, 90-es évekre volt a legjellemzőbb. Én azt hittem, azzal, hogy Budapest belekerült Európa vérkeringésébe, ezek a dolgok nem lesznek ennyire törvényszerűek manapság. Budapestnek mindig is színfoltjai voltak a városra jellemző érdekes szórakozóhelyek, melyek a turisták által nagyon kedveltek. Ezeknek a stílusa az évek alatt sokat változott, jelenleg pedig már a romkocsmák viszik a prímet. De hogyan is alakultak ezek ki, és miért szaporodnak jelenleg is gomba módra?

A 2000-es évek elejétől az V., a VI. és a VII. kerület vezetői – de leginkább Verók-Fürst-Hunvald hármas – a kerületek anyagi helyzetére hivatkozva elkezdték az önkormányzati tulajdonban lévő bérházak igencsak „érdekes” privatizációját. Ezekben az években 50 és 150 millió forintért, plusz apró ajándékok ellenében – melyeket bőröndben kaptak – hozzá lehetett jutni egész házakhoz, épületekhez. Ezeket strómanokon és offshore cégeken keresztül javarészt izraeli, spanyol, ál-spanyol, ír és ál-ír befektetők vásárolták meg és juttatták el a bőröndöket az apró ajándékokkal az eladókhoz. Vajon mik lehettek ezek az apró ajándékok, amik a bőröndben lapultak? Egész biztos, hogy volt benne kókuszgolyó, szilveszteri szerencsepénz, egy liter tojáslikőr a nagymuternek, vagy Jaguár-, Bentley-, Rolls-Royce- és kisrepülőgép-makettek. (2006-ban egyébként feljelentést tettem nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt az Andrássy út 47. ilyesfajta privatizációjával kapcsolatban, ami miatt jelenleg is 13 volt képviselő van vád alá helyezve.)

Losonczy PálDe térjünk vissza a romkocsmák kialakulásához. Mint ahogy az előbb írtam, rengeteg ilyen épület került át külföldi befektetők tulajdonába, akiknek persze meg voltak a terveik, hogy mit fognak kezdeni ezekkel a házakkal. De bejött a vis major helyzet, a válság! A leleményes klub-tulajdonosok megkeresték a már szinte teljes pusztulás alatt álló házak gazdáit és a Szimpla Kert elindította ezen recycling (romkocsmák) folyamatos terjeszkedését leginkább a Belső-Erzsébetvárosban, Terézváros egyes részein és a belváros magára hagyott épületeiben.

A fapados légitársaságok megjelenése után egyre több külföldi fiatal választotta úticéljául a magyar fővárost, és az internetes portálokon kuriózumként írtak a budapesti klubéletről. Egyre híresebbek lettek ezek a szórakozóhelyek egész Európa-szerte. Majd a Malév tönkretétele után még több fapados járat indult Budapest felé, akik nem a luxus szállodákat és éttermeket, hanem az olcsó hosteleket és szórakozóhelyeket kereső turistákkal árasztották el a magyar fővárost. Ha beütjük Budapest nevét bármelyik keresőbe, a Sziget-Fesztivál és a gyógyfürdők után a legtöbb találatot a romkocsmák adják. Külföldi utazási irodák a hétvégi utakat már romkocsma-túrákkal együtt adják. Ezek pedig a kerületek turisztikai bevételéhez jelentősen hozzájárulnak.

Mivel a fapados gépekkel nem hercegek, grófok és lordok érkeznek, akik bizony nem bambit és tejet isznak, óhatatlanul problémákat okoznak a romkocsmák környékén lakó embereknek. A megoldás persze adott, és nagyon egyszerűnek tűnik: hozzunk olyan törvényt, ami tiltja a kocsmák éjfél utáni nyitva tartását. És persze – mondják ők – majd mi, mint törvényalkotók meghatározzuk, hogy melyik kocsma maradhat nyitva és melyiknek kell bezárnia. Látszik, hogy ezeket a törvényeket egy olyan ember jegyzi a nevével, aki az egyetem óta kizárólag politikával foglalkozik, teljesen izolálva a környezettől, aki soha életében nem fordult meg ezeken a részeken. Aki társaival együtt egy dohányzás-elleni törvényt úgy hoz meg, hogy az európai gyakorlattal ellentétben csak a klubok előtt, az utcán lehet dohányozni (Németországban, Belgiumban, Angliában már van elszeparált hely a dohányzóknak a szórakozóhelyen belül). Ezzel azt okozták, hogy a kocsmák, szórakozóhelyek előtt töltik az időt az ott tartózkodók, ezáltal még jobban zavarva a környéken élőket. De említhetnénk a trafik-törvényt is, amelyiknél átgondolatlanabb, amatőrebb húzást csak dilettáns, hozzá nem értők hozhatnak.

Fel kellene fogni, hogy van más megoldás is arra, hogy a lakók és a klub-tulajdonosok is elégedettek legyenek! Megoldás, ami Olaszország nagyvárosaiban, Franciaországban, Angliában is jól működik: a csendőrség létrehozása, akik folyamatos járőrszolgálatot tartanak az érintett területeken, és a klub-tulajdonosok, valamint az önkormányzat közösen fizeti őket. Nem igaz, hogy rögtön drasztikus módszerek, a bezáratás a legjobb megoldás, amivel vállalkozókat és Budapest turistaforgalmát teszik tönkre. (Ezek a klub-tulajdonosok egyébként havonta több millió forintért bérlik a helységeket.)

Mi a rend pártján állunk! Fontos számunkra ugyanúgy a lakók nyugalma, és az is, hogy a rosszul meghozott döntések ne menjenek a város arculatának, turisztikai vonzerejének rovására. Ezért javaslatot teszünk a turisztikai csendőrség felállítására, akiknek a romkocsmák, szórakozóhelyek körüli rend védelme lenne a kiemelt feladatuk.

Losonczy Pál

A szerző a Jobbik fővárosi frakcióvezetője, az írás megtalálható a képviselő Facebook-oldalán.

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya