IT hírek
:: 2013. december 14. - 20:56
"Már az egészen fiatal generáció számára is értékként jelenik meg a hazaszeretet és a hagyományőrzés"

Varga KittiA törekvések ellenére is, mint például az értéksemlegesség propagálása, már az egészen fiatal generáció számára is értékként jelenik meg a hazaszeretet és a hagyományőrzés. Hosszú távon ez a szemlélet az, ami biztosíthatja a magyar nemzet túlélését – mondta lapunknak Varga Kitti, a Jobbik Ifjúsági Tagozat alelnöke.

– Optimista ember vagy?

– Igen, természetesen.

– Arra gondolok, hogy aki egy politikai párt ifjúsági szervezetében szerepet vállal, az vélhetően azért teszi, mert hisz valamiben. Mik a te reményeid?

A nyári táborainkban a gyermekek megismerkednek a Kárpát-medence hagyományaival

– A Jobbik Ifjúsági Tagozatban végzett munkámat feladatnak tekintem, ami a nemzet javát szolgálja. Hiszem, hogy pozitív hozzáállással, kitartó munkával bármit el lehet érni. Úgy gondolom, hogy a Jobbik Ifjúsági Tagozatban olyan emberek vannak, akik hatalmas elszántsággal, optimizmussal és akaraterővel bírnak, ezért vagyunk képesek megszólítani a magyar ifjúságot, képviselni nemzeti értékeinket. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy a legdinamikusabban fejlődő ifjúsági szervezet vagyunk ma Magyarországon. Remélem, hogy ez a folyamat továbbra is folytatódni fog, és a belőlünk áradó életérzés és tettrekészség egyre több fiatalt állít majd sorainkba.

– Hogy kerültél kapcsolatba a Jobbik IT-vel?

– Korábban semmilyen szervezetnek nem voltam a tagja, ugyanakkor számos nemzeti rendezvényen részt vettem, ahol ismeretségeket szereztem, és ennek köszönhetően kezdtem el dolgozni egy jobbikos országgyűlési képviselő mellett. Így ismerkedtem meg az akkor még IT-s szervezőbizottság tagjaival. Szögi Zsuzsi barátnőm, akkori bizottsági tag kért meg, hogy csatlakozzak és segítsek a szervezet további fejlődésében. Majd felkértek, hogy legyek Pest megyei szervezője az IT-nek. Kicsit félve vállaltam el, mert nem igazán voltak és vannak politikai ambícióim, csupán a tenni akarás és a cél motivál.

A legkisebbekben is minél korábban el kell ültetni a haza szeretetének magját


 

Pozitív visszacsatolás

– Mondjuk egy nagyinterjú keretében ezt mondani talán vicces, de ettől még igaz: te ezek szerint nem akarsz reflektorfénybe kerülni, inkább háttéremberként dolgoznál?

– Igen, ez teljes mértékben így van. Mint az IT egyik alelnöke az elsődleges feladatom a karitatív akciók és a gyerekekkel kapcsolatos programok megszervezése. Például most indítottuk el országos ajándékgyűjtő akciósorozatunkat, amelynek a „Tiszta szívvel” elnevezést adtuk. Ezáltal szeretnénk minél több gyermek és család karácsonyát szebbé varázsolni. Ennek keretein belül a héten rendezzük II. Jótékonysági Bálunkat, amelynek bevételéből rászoruló nemzeti családokat fogunk támogatni.

– Társaidhoz hasonlóan te sem vagy éppen egy matuzsálem, de az IT által megszervezett rajzpályázat kapcsán már itt van előttünk a nemzeti fiatalok legújabb generációja. Őket megismerve mennyire erősödött az a bizonyos optimizmusod?

– A Rózsatanya Hagyományőrző Egyesület tagjaként az év elején is volt szerencsém egy hasonló rajzpályázat megszervezésében részt venni, aminek sikere minden várakozásunkat felülmúlta, akárcsak az IT által meghirdetett rajzpályázat is, amelyre közel 200 rajz érkezett az ország számos pontjáról és több általános iskolából is. Nagy örömmel és reménnyel tölt el ez a pozitív visszacsatolás, sok erőt ad a további munkámhoz, és jó látni, hogy van kikért küzdeni. A rajzok nagy része hazaszeretetről, nemzeti gondolkodásra nevelésről árulkodik.

– Az iskolák jelentkezése meglepő. Talán ha a politika iránt érdeklődő közvélemény nem szembesül a nemzeti radikalizmus Parlamentben, a szakpolitika keretein belül nyújtott teljesítményével, nem is mertek volna pályázni. Ez annak a bizonyítéka lehet, hogy a tartalmi radikalizmustól még az ellenséges sajtó sem tudta teljesen eltántorítani az embereket?

– Azt gondolom, hogy a Jobbik és az IT is nagyon sok olyat tett az elmúlt években, amivel bizonyította, hogy a nemzeti radikalizmus nem egyezik meg azzal, aminek legtöbbször láttatni akarják. Az ilyen és ehhez hasonló pályázatokkal, rendezvényekkel tudjuk világossá tenni értékrendünket, ennek köszönhetően ezt egyre többen felismerik, és egyre nyitottabbak is felénk.

A Jobbik Ifjúsági Tagozatban végzett munkámat feladatnak tekintem, ami a nemzet javát szolgáljaVarga Kitti

Hinni kell!

– Mi derült ki számotokra, a gyerekek milyennek látják a hazájukat?

– Nagyon sokféle, ötletes, különböző mondanivalójú rajzot kaptunk, de mind pozitív gondolatokat sugárzott, ami megint csak erősíti az optimizmusunkat. Azt látom, hogy a sokszor ezzel ellentétes hatások és törekvések ellenére is, mint például az értéksemlegesség propagálása, már az egészen fiatal generáció számára is értékként jelenik meg a hazaszeretet és a hagyományőrzés. Hosszú távon ez a szemlélet az, ami biztosíthatja a magyar nemzet túlélését.

– Belevágnátok egy olyan kísérletbe, hogy a most pályázó gyerekeket két-három évente megkérnétek, hogy rajzolják le, az adott pillanatban hogyan látják Magyarországot, amiből aztán egy folyamatábrát is fel lehetne állítani?

– Ez jó gondolat, ami hasznos és egyben nagyon érdekes eredményt is hozhat.

– Ezt azért kérdezem, mert a mi generációnk a rendszerváltás idején már felfogta, hogy mi történik az országban, voltak vágyai, elképzelései a jövőről, ami azonban minimálisan sincsen fedésben azzal, amit ma látunk. Az akkori optimizmus lassan fásultsággá alakult bennünk. Szerinted hogyan lehet azt a tüzet fenntartani, ami ezekben a gyerekekben, illetve bennetek is megvan?

– Ez a kérdés előbb-utóbb mindegyikünkben megfogalmazódik a küzdelem során, de a válasz egyszerűbb, mint sokan gondolnák: hittel. Az a realitás, amiben most élünk, nem sok jóval kecsegtet. Hinni kell, és közben ezen az alapon állva tenni is azért, hogy jobb legyen!

– Tudatos, hittel és nemzeti meggyőződéssel élő fiatalok is szeretnek szórakozni. Megvannak ennek a keretei az IT-ben?

– A felelősségteljes dolgok mellett nekünk, IT-seknek is szükségünk van a szórakozásra, lazulásra. Az IT által szervezett kirándulások, táborok és egyéb programok a közösségünket erősítik. A hazaszeretet, a nemzeti rock szeretete, a néphagyományok ápolása, a határainkon túl élő fiatalokkal való kapcsolattartás, a találkozók, bulik szervezése már nem egy apró szubkultúra szórakozása, hanem egy növekvő táború fiatal réteg életformája.

– Ha nem az IT keretein belül tevékenykedsz épp, akkor az általad felvázolt gondolkodásmódot hol tudod még kiteljesíteni?

– Családi vállalkozásunk keretein belül népművészeti termékekkel és hagyományőrző esküvők szervezésével is foglalkozunk, amellyel próbáljuk hagyományainkat és kultúránkat megőrizni és minél szélesebb kör számára eljuttatni. Ezenkívül a korábban említett egyesületünkkel hagyományőrző gyermektáborokat szervezünk immáron ötödik éve, hiszen a legkisebbekben is minél korábban el kell ültetni a haza szeretetének magját, hogy a jövőben ismét erős és büszke nemzet lehessünk. Nagy örömünkre szolgál, hogy sok gyermek érkezik hozzánk nemcsak csonkahonból, hanem határon túlról is.

– Említetted a hazaszeretetre való nevelést. Mondj néhány szót: milyen programokon vehetnek részt a táborba látogatók?

– A Pilisen megszervezett nyári táborainkban a gyermekek megismerkednek a Kárpát-medence magyar népművészeti, történelmi és irodalmi hagyományaival. Lovas nemzet lévén minden táborban készülünk egy lovas nappal, ahol a gyermekek megtanulhatják azt, hogy hogyan kell bánni egy ilyen gyönyörű állattal. Van olyan nap, amikor a fegyvereké a főszerep. Az elmúlt öt év alatt nem volt olyan gyermek, aki ne tanulta volna meg azt, hogyan kell bánni az íjjal, a csatacsillaggal, a kelevézzel vagy például az ostorral. Ezek mellett változatos kézműves foglalkozásokon vesznek részt, hogy kézzel fogható alkotásokat is hazavihessenek a szüleiknek. Megismerkednek a rovásírással. Az egyik legkedveltebb program a „vadállatok nyomában” elnevezésű túra, amely során a közeli lankás területeken a táborunk lakói felfedezhetik a körülöttünk élő apróbb és nagyobb állatok által alkotott élővilágot, megismerhetik hangjukat, erényeiket, tulajdonságaikat. A napok zárásaként minden este tábortüzet rakunk, népdalokat éneklünk, majd a hangulatos jurtáinkban hajtjuk álomra fejünket.

A házasság szentsége

Vannak csodálatos esküvői szokásaink, amik ma is tökéletesen megállják a helyüket

Varga Kitti

 

– Mondtad, hogy hagyományőrző esküvő megszervezésével is foglalkoztok? Mit jelent ez? Egyáltalán honnan van ennek a műfajnak irodalma?

– Családunkhoz közel áll a hagyományőrzés, ezáltal édesanyám korábban elkezdte kutatni és összegyűjteni a magyar esküvői szokásokat. Nekem rendezvényszervező a végzettségem, és korábban is ebben a szakmában dolgoztam, így jött a gondolat, hogy a kettőt összekötjük, és ezzel is igyekszünk tenni nemzetünk fennmaradásáért. Úgy tapasztalom, hogy rohanó világunkban a házasság elvesztette valódi szentségét, hogy manapság egy esküvő úgy zajlik le, mint egy szépen megtervezett program, amelynek a divat a legfőbb meghatározója, nem pedig a valódi értékek, ahogyan ez korábban volt.

– Hogyan viszonyultak az emberek mondjuk száz éve a házassághoz?

– Egy örök szentségnek tekintették, hogy Isten előtt összeköthették életüket. Értéknek, vállalásnak tartották a házasságot, az esküvőt pedig életük egyik legfontosabb sorsfordító eseményének, ahol minden mozzanatnak, eseménynek megvolt a maga jelentése, szimbolikája. Tudták mindennek a jelentését, jelentőségét, és hogy mi, miért történik. Említek egy egyszerű példát: a vőlegény kitűzőjében és a mennyasszony csokrában mindig ott volt egy-egy szál rozmaring, amely a hűséget jelképezte, vagy például az általában kalácsból készület életfa (a mai menyasszonyi torta őse), amely a lakodalmaknak az egyik talán legfontosabb része volt. Az egyik legrégebbi magyar jelképünk, a teremtés, a teremtő erő és az örök élet szimbóluma egyszerre volt a lakodalom dísze, süteménye és hordozta magában a szentséghez valókötődést.

– A kutató, gyűjtési munka a kodályi fotók ! Béli Balázs módszereken nyugszik? Vagyis utaztok és felkeresitek azokat az idős embereket, akik még pontosan ismerik az esküvői hagyományokat?

– Sok értékes anyagot találtunk könyvekben és az interneten is. Manapság természetes, hogy élni kell azokkal az eszközökkel, amikkel száz éve még nem lehetett. Ugyanakkor ez nem adhat teljes képet, ezért arra törekszünk, hogy végigjárjuk az országot, és felkeressük azokat az embereket, akik még ismerik a régi esküvői, lakodalmi szokásokat. Korábban jártunk már ezzel a céllal például Felvidéken, ahol lejegyeztük az ottani szokásokat.

– Ha jól értem, ezeket a hagyományokat szeretnétek újra megjeleníteni a mai esküvőkön.

– Elfeledett hagyományainkat szeretnénk életre kelteni, természetesen figyelembe véve korunk technikai jellegű fejlődését. Vannak csodálatos esküvői szokásaink, amik ma is tökéletesen megállják a helyüket, és érzelmileg sokkal többet adnak, mint egy más nemzettől átvett szokás. Szerencsére a valódi vőfélyeinknek köszönhetően sok szokásunk elsősorban a lakodalmi játékokban ugyan, de ma is megelevenedik. A díszítésben, a ruhákban követjük a divatot, de közben mindig igyekszünk beleszőni nemzeti értékeinket.

Megjelent a Bar!kád újság november 28-ai számában

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya