IT hírek
:: 2018. június 5. - 14:33
Megrendezésre került a II. Hagyományőrző íjásznap Szentgotthárdon

Június 2-án került sor Szentgotthárdon a Barokk kertben, a II. Hagyományőrző íjásznapra. A szervezők célja, hogy megismertessék és megszeretessék a város lakóival a hagyományos, ősi íjászat szépségeivel.

10 óra előtt gyülekeztek a hagyományos gyalogos- és lovasíjász, illetve betyár viseletbe öltözött részvevők a templom kapujában, ahonnan a Városi Fúvószenekar vezetésével érkeztek meg a rendezvény helyszínére.

Elsőként a megnyitóra került sor, melynek folyamán a „szentgotthárdi törzs” fogadta ősi szokás szerint a Keleti törzset, akik az ország másik végéből érkeztek a rendezvényre. A kenyér és a bor megosztását követően üdvözölték egymást, majd kezdetét vette a rendezvény.

Az egész nap folyamán lehetőség nyílt ismerkedni a korabeli fegyverekkel többek között a fokossal, kelevésszel, bárdokkal, de találkozhattunk harcedzett török szablyával is. A legtöbben azonban az íjászkodást választották, miközben két üstben főzték a rendezők az ebédet. Ezt követően fél 1-től az Őr-Nyék Hagyományőrző Egyesület látványos lovasíjász bemutatójára került sor, mely sok érdeklődött vonzott.

 

A nap kiemelt programja volt Mónus József többszörös távlövő világbajnok kísérlete, aki a szentgotthárdi Barokk templom 64 méteres toronyból a 210 méterre kihelyezett A4-es lapra nyomtatott, a Trianoni békediktátumot becikkelyező törvényre lőtt saját készítésű íjával és vesszőivel. A célpont szimbolikus volt, hiszen két napra rá június 4-én volt a Trianoni békediktátum 98. évfordulója. A próbálkozást sokan tekintették meg, melynek eredménye, hogy az A4-es lapot felülről, mindössze egy-két centivel kerülte el a világbajnok vesszője. Ezt követően eladásában a saját életútjáról, a haza szeretetéről, a zászló tiszteletéről és legutóbbi Törökországban elért sikereiről mesélt a hallgatóságnak. Nagyon jó hangulatban került sor további kötetlen beszélgetésekre és fotozkódásra, majd a rendezvény résztvevői egy versenyben mérethették meg magukat, ahol 140 méterre lévő célra lőhettek a templom lépcsőzetéről.

A rendezvény zárásaként egy molinót feszítettek ki a rendezők a közönséggel, mellyel a határon túli magyar autonómiatörekvések támogatását kívánták demonstrálni.

 

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya