IT hírek
:: 2013. november 20. - 11:33
„Megvédünk minden vészen át, Magyarország!” - beszélgetés Sziva Balázzsal

Sziva BalázsA budapesti Jobbik IT vendége volt 2013. november 14-én, este 19 órai kezdettel az Újbudai Jobbik irodában a magyarországi nemzeti rock egyik vezéralakja, jelenlegi Romantikus Erőszak (és Szent Suhancok) frontembere, Sziva Balázs. Immár a második ilyen jellegű eseményre került sor, ahol egy népszerű zenész jött el hozzánk, hiszen szeptemberben Kalapács Józsefet láttuk vendégül. A novemberi rendezvény felépítése hasonló volt a korábbihoz, hiszen az est első felében egy kb. egyórás beszélgetés hangzott el, utána pedig Sziva Balázs zenésztársával, a Romantikus Erőszak gitárosával, Mód Szabolccsal közösen akusztikus koncertet adott.

A több mint kétórás esemény elején megtudhattuk, hogy a nemzeti gondolatok, a hazaszeretet Sziva Balázs esetében családi környezetéből táplálkozott, mely erősen antikommunista volt. Elmondása szerint a ’80-as évek közepe tájéka volt az az időszak, amikor az emberek kezdtek rájönni, hogy miféle gyalázatos dolgok is zajlanak Magyarországon. A ’90-es évek skinhead - mozgalmával két unokatestvére révén került kapcsolatba, ezt erőteljesen jellemezte a bajtársiasság, összefogás mellett a politikai töltet is. A Romantikus Erőszak ekkoriban, 1994-ben jött létre, voltaképpen tipikus gimnáziumi zenekarként (ekkor a frontember 17 éves volt).

Az akkori közvélemény nagyon sokat várt a ’89/’90-es rendszerváltásról, de zavaros volt a környezet akkoriban, nem tudták, hogy mi is fog következni. Véleménye szerint ma már persze tudjuk, hogy ez egy „lejátszott” dolog volt, s nem volt esélye annak, hogy tényleg lényeges változások végbemehessenek. Sziva Balázs úgy gondolja, hogy már akkoriban kezdett megjelenni az elvándorlás (a Romantikus Erőszak két alapító tagja is külföldre távozott), de akkor az még inkább arról szólt, hogy a fiatalok szerencsét próbáljanak, világot lássanak, tehát vissza akartak térni Magyarországra. Nem úgy, mint ma, amikor a fiatalság ténylegesen el van lehetetlenítve, s a hazai kilátástalanság miatt kényszerül otthonától távol munkát vállalni, és sokaknak, ha ez bejön, eszük ágában sincs visszajönni.

Vendégünk történelmi példaképként a Pongrátz-testvéreket, valamint egy kevésbé ismert híres bajvívó végvári vitézt, Túri Györgyöt emelte ki, zeneiként pedig leginkább a P.Mobil-t és a Nagy Feró-féle Beatricét említette. Szerinte ezek tekinthetők a nemzeti rock hazai előfutárainak. A zenéről szólva még megemlítette, hogy a népi hangzásvilág beemelése a Romantikus Erőszak dalaiba nem volt tudatos, a dalok témája miatt jelentkezett az az igény, hogy azok ne csak „angolszász típusú” zenével legyenek lekísérve. Úgy gondolja, hogy Bese Botonddal (a zenekar dudása) való találkozásuk a részükről is egy értékmentés alapjává tudott válni, hiszen így részt tudnak venni az egyedülálló magyar duda hangzásának és örökségének megőrzésében. Sziva szerint a „nemzeti rock” egy elég jelentős magyar sajátosság, s bár vannak a népzenét rockzenével vegyítő csapatok más országokban is, az egyértelműen politikai üzenetekkel társuló szövegvilág nem jellemző. Az Árpád Hős Magzatjai nevű akusztikus projektről elmondta, arra azért van szükség, mert sok helyen (pl. művelődési ház főleg kisebb településeken, falvakban) nincsenek meg egy rock koncert technikai feltételei.

Sziva Balázs

A hazai nemzeti rock egyik vezető egyénisége nem kíséri figyelemmel a tehetségkutatókat, amennyit tud róluk, az alapján szerinte korábbi népszerű számok „újrahasznosítása” zajlik, hiszen egykori ismert zenészek dalait adják el újra. A mai magyarországi zenei életet tekintve lesújtó véleménnyel van a szerzői jogvédő szervezetekről.

Elmondása szerint a nemzeti rock zenekarok nagyban hozzá tudnak járulni a nemzeti radikális értékrend terjesztéséhez, a nemzeti rock hallgatása néhány évvel ezelőtt egyfajta jó értelemben vett „divat” volt. A zene tehát szerinte egy „jó propagandavivő fegyver”. A nemzeti értékrend szerinte nagyon fontos, de családapaként megjegyezte, hogy ezt a nevelésben erőltetni semmiképp sem szabad, hiszen az rosszul is elsülhet.

Sziva Balázs szerint a magyarság felemelkedése érdekében a legfontosabb megoldandó kérdések a teljes revízió, a cigánykérdés rendezése, valamint a demográfiai válság megoldása. Ez utóbbival kapcsolatosan hozzátette, hogy lassan nem lesz kire köszöntsön a Szebb Jövő, tehát gyermekeket kell vállalni.

A beszélgetés zárógondolataként elhangzott, hogy bár nagyon súlyos gondok vannak, de mégis itt kell maradnunk a hazánkban, közösen kell küzdenünk, s nemzetünk boldogulását az egyéni érdekeink fölé kell helyezni. Őseink sem futottak el a gondok, a problémák elől, így nekünk sem szabad. Különösen a nemzeti oldalon csinálnunk kell, amit eddig, legyünk egyre többen. Erre szerinte van esély, hiszen egyre többen kezdenek rádöbbeni az őket körülvevő disznóságokra.

Sziva Balázs

Az est második felében akusztikus koncertre került sor, ahol Sziva Balázs énekét és Mód Szabolcs gitárjátékát élvezhettük. Hallhattuk többek között a 100% Magyar, Előre mind, pesti srácok, Minden vészen át, a Trianont ledöntjük, vagy a Kárpátok dala, s a koncert legvégén az Ó, Magyarország c. dalokat.

Egy igazán jó hangulatú estében volt részünk ismét, a közeljövőben folytatás következik, melyre továbbra is szeretettel várunk mindenkit!

„Megvédünk, minden vészen át, Magyarország!”

Miénk a Jövő!

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya