IT hírek
:: 2014. június 15. - 09:13
Mesterségünk címere: fiatal magyar gazda pályázat eredményhirdetése

A Jobbik Ifjúsági Tagozata márciusban hirdette meg a „Mesterségünk címere: fiatal magyar gazda” pályázatot a vidéki életmód és a helyi élelmiszertermelés népszerűsítése céljából. A pályázatra azon fiatal gazdák küldhették el szöveges, prezentáció vagy videó alapú anyagaikat, akik szerették volna megmutatni azt, hogy vidéken is ugyanúgy lehet érvényesülni, mint a nagyvárosokban, és akikben születésüktől fogva benne van a föld szeretete, akik nem vetik meg a földművelést vagy épp állattenyésztést.

A határidőig számos kiváló pályázat érkezett be Hazánk minden szegletéből a mezőgazdaság valamennyi ágazatát bemutatva. A zsűri szerint a legjobb pályázatot a tótvázsonyi Rajhonáné Falvassy Dóra nyújtotta be a Sőtényi Kecskesajt és a Rajhona Család bemutatásával. Dóra külföldről való hazatérés után döntött úgy férjével, hogy új életet kezdenek vidéken, és előzetes tapasztalat nélkül gazdálkodni kezdenek: megpróbálnak gyermekeikkel „minőségi életet élni”, ami többek között saját maguk által előállított, egészséges élelmiszerekben nyilvánul meg.

A zsűri szerint a második legjobb pályázatot a keszthelyi Georgikon végzős természetvédelmi mérnök hallgatója, Laczkó Csaba készítette el, aki a Mohácsi-szigeten fekvő Újmohácson gazdálkodik családi gazdaságukban. Csabának fiatal kora ellenére határozott elképzelése van a jövőről: testvérével felsőfokú agrártanulmányaik elvégzése után ketten szeretnék továbbvinni a Laczkó család fémjelezte növény- és állattenyésztéssel is foglalkozó gazdaságot, mivel látják a mezőgazdaságban rejlő potenciált, és nem akarják őseik földjét sem elhagyni.

A képzeletbeli dobogó harmadik fokára Pócza Bence Márton állhat fel, aki a Fertő-tó partján, Hegykőn gazdálkodik, aki a föld szeretetét, a mindennapi munka fontosságát, az időjárásnak való kiszolgáltatottsággal járó alázatot szinte az anyatejjel szívta magába. A kis családi gazdaságot édesanyjával a nagyszülei halála után vette át, hiszen nem szerette volna, hogy nagyszülei áldozatos munkája kárba vesszen. Úgy gondolja, hogy kitartó,szorgalmas munkával falun is megteremthető a megfelelő egzisztencia, és hálás nagyszüleinek és szüleinek azért, hogy megkövetelték tőle - gyerekként is - a munkában való részvételt, mintát mutattak arra, hogy a vidéki életforma is lehet tartalmas.

A nyerteseknek szívből gratulálunk, emellett minden pályázónak köszönjük, hogy részt vett pályázatunkban, és ezzel is hozzájárult kezdeményezésünk sikerességéhez, valamint szerepet vállalt a vidéki életmód népszerűsítésében! Emellett munkájukhoz további sok erőt, és kitartást kívánunk! A helyezetteknek járó nyereményeket hamarosan eljuttatjuk az érintetteknek, a legjobb pályaműveket pedig közzétesszük a jobbikit.hu oldalon. Bízunk benne, hogy a pályamunkák bemutatásával sikerül majd hozzájárulnunk ahhoz, hogy minél többen válasszák a vidéki életmódot, és minél többen merjenek belefogni a gazdálkodásba.

Jobbik Ifjúsági Tagozat országos elnöksége

 

Az első három helyezett pályázat az alábbi linkekre kattintva megtekinthető:

Első helyezett pályázat

Második helyezett pályázat

Harmadik helyezett pályázat

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya