IT hírek
:: 2014. április 16. - 15:43
Minőségi gyakorlati helyeket követel a Jobbik

Legyenek végre tisztességes, valódi szakmai tudást és megbecsülést adó gyakornoki helyek - írta közleményében Farkas Gergely, a Jobbik országgyűlési képviselője.

Hozzátette: a Jobbik üdvözli a felsőoktatási szakmai gyakorlatok terén felvetett módosítási javaslatot, melyet a napokban kezdeményezett négy szakszervezeti szövetség közösen. A négy szakmai szervezet ifjúsági tagozatai (Munkástanácsok, Magyar Szakszervezeti Szövetség, Értelmiségi Szakszervezeti Szövetség, LIGA Szakszervezetek) szeretnék elérni a gyakornoki fizetés törvényi szintű emelését.

A Jobbik az elmúlt időszakban többször felvetette a gyakornoki helyek számának és színvonalnövelésének szükségességét, illetve azt a célkitűzést, hogy el kell érni, hogy a szakmai gyakorlat minden esetben valóban releváns tudáshoz jutassa a fiatalokat. Ahogy az 2014-es választási programunkban is szerepelt, szükségesnek tartjuk azt is, hogy a részben a kormány, részben a felsőoktatási intézmények újabb és újabb stratégiai együttműködéseket kössenek cégekkel annak érdekében, hogy minél több lehetőségük legyen a fiataloknak szakmai tapasztalatot szerezni és akár plusz jövedelemhez jutni. Az ezért adható juttatás mértéke – ami a 6 hetet meghaladó foglalkoztatás esetén jelenleg legalább hetente a minimálbér 15 százaléka – azonban kevés, méltánytalan, ezért ennek emelése is szükséges.

A Jobbik éppen ezért vállalja, hogy a következő parlamenti ciklusban képviselni fogja a felsőoktatási szakmai gyakorlat rendszerének erősítését és az ezért járó bérek emelését. Ennek érdekében a Jobbik frakciója nevében az új ciklus egyik első törvénymódosítási kezdeményezése ez lesz részünkről, és a későbbiekben is mindent meg fogunk tenni, hogy a Jobbik és a szakmai szervezetek által megfogalmazott célokat elérjük, így valóban tisztességes, valódi szakmai tudást és megbecsülést adó gyakornoki helyek jöjjenek létre minél nagyobb számban.

A gyakornoki fizetés törvényi szintű emelését kezdeményezi négy szakszervezeti szövetség ifjúsági tagozata. A Munkástanácsok Ifjúsági Tagozata, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Ifjúsági Tagozata, az Értelmiségi Szakszervezeti Szövetség Ifjúsági Tagozata, és LIGA Szakszervezetek Ifjúsági Tagozata keddi közleménye szerint a felsőoktatási szakmai gyakorlatok rendszerét számos ponton felül kell vizsgálni és egységesíteni is szükséges. Az egyik legfontosabb kérdésnek a gyakornoki fizetések rendszerének felülvizsgálatát tartják - írta az Index.

A képzés részeként megszervezett szakmai gyakorlat vagy gyakorlati képzés során végzett munka esetében díjazás illetheti meg a hallgatót, illetve a 6 hét időtartamot elérő egybefüggő gyakorlat esetén kötelező a díjazás. A díjazás értéke legalább hetente a minimálbér 15 százaléka, amit eltérő megállapodás hiányában a szakmai gyakorlóhely fizet. A négy szervezet az összeg szorzószámának emelését kezdeményezi.

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya