IT hírek
:: 2013. április 23. - 12:07
A Minta meghívására Kolozsváron járt a Jobbik Ifjúsági Tagozat

Minta I. Országos Alakuló KüldöttgyűléseAz Erdélyi Magyar Néppárt ifjúsági partnerszervezetének; a Mintának, I. Országos Alakuló Küldöttgyűlésére kapott meghívást a Jobbik IT, ahol Samu Tamás Gergő országos alelnök, Takács Mónika a Jobbik Óbudai IT elnöke, és Szilágyi Szabolcs a Jobbik Miskolci IT elnöke képviselte az Ifjúsági Tagozatot.

A Minta, Tőke Ervint, az EMNP csíkszeredai önkormányzati képviselőjét választotta a szervezet elnökévé április 19-én, Kolozsváron.

Töke Ervin kijelentette, a Minta „jó ügyet és jó politikai közösséget" támogat, a tagok pedig az elmúlt választási év politikai kampányai során is bebizonyították, hogy „erős ellenszélben" is képesek dolgozni. Kifejtette, hogy a magyarság megmaradása, és erősödése csak Székelyföld és az Érmellék területi autonómiájával érhető el. A küldöttgyűlés alelnöknek Kolcza Istvánt, Sándor Esztert, Tőkés Lehelt és Vass Tamást választotta.

Tőke Ervin

Toró T. Tibor aláhúzta, hogy „Manapság nagy bátorság kell vállalni azt a politikai identitást, ami nem a mainstreamhez tartozik Erdélyben".

A Mintát létrehozó politikai nemzedék legfontosabb céljának az erdélyi autonómiaharcban való áttörést nevezte.

Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke arra buzdította a Minta küldötteit, hogy együttműködésre törekedjenek az erdélyi, a magyarországi és a kárpát-medencei nemzeti-keresztény elkötelezettségű, fiatalokat tömörítő szervezetekkel.

Habár az anyaországból meg volt hívva több ifjúsági politikai szervezet, köztük a Fidelitas, és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség, csak a Jobbik Ifjúsági Tagozat jelent meg a rendezvényen.

Minta I. Országos Alakuló Küldöttgyűlés

Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke rámutatott: Európában nincs ütőképes politikai párt hatékony ifjúsági szervezet nélkül. Az alelnök a Néppárt és a Minta közös céljának nevezte, hogy az erdélyi magyarokat Romániában ne „nemzetbiztonsági kockázatként" kezeljék, hanem önkormányzatiságot gyakorló, autonóm polgárok lehessenek.

Bozsó Imre Lehel, a Magyar Ifjúsági Tanács elnöke örvendetesnek nevezte, hogy a Minta tagjai megalakulásuk révén felvállalják politikai álláspontjukat, valamint üdvözölte, hogy a Néppárt vezetői bátorítják véleménynyilvánításukat és nem „felülről diktálják azt". Sorbán Attila Örs, az Erdélyi Magyar Ifjak elnöke úgy vélekedett, a Néppárthoz való társulás a Minta számára egyrészt „eszközöket és lehetőségeket" jelent, de hozzátette: azok „rengeteg munkával és felelősséggel" is járnak. Sorbán örvendetesnek nevezte, hogy a Minta alapítói között számos korábbi EMI-tag található, majd a két szervezet közös értékrendjére hívta fel a figyelmet.

Samu Tamás Gergő

Samu Tamás Gergő, a Jobbik Ifjúsági Tagozat alelnöke kijelentette: a Mintának egy olyan Erdély létrehozásán kell dolgoznia, amit a nemzetben gondolkodó magyarok mindannyian elképzelnek: egy autonóm terület Románián belül, ahol a magyarság gyarapodik. Továbbá felajánlotta a Jobbik IT segítségét, az újonnan alakult Mintának.

Szilágyi Szabolcs

Szilágyi Szabolcs, a Jobbik Miskolci Ifjúsági Tagozat elnöke kifejtette, hogy számára ennek a napnak az üzenete a remény, hogy egyszer majd mi magyarok itt a Kárpát-medencében ugyanazon a Magyarországon hajtjuk álomra fejünket, ahogy 100 éve elődeink. Elmondta, hogy ki kell tűznünk egy nagy magasztos célt magunk elé, és ha ennek a célnak csak egy része sikerül, - adott esetben az autonómia - akkor már nincs okunk panaszra.

A rendezvény a Himnusz, és a Székely Himnusz eléneklésével zárult.

itthon.ma nyomán

Képek: Takács Mónika
 

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya