IT hírek
:: 2018. július 4. - 17:54
Műanyagmentes július

Az utóbbi időben a National Geographic júniusi számának hatására ismét téma lett a műanyag-használat. Kormányok, civil szervezetek kapták fel a témát, illetve a Greenpeace aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy hazákba se lehessen 2020-tól műanyag szatyrot kapni (a kezdeményezést itt írhatjátok alá).

De mi is a baj a műanyaggal?

Leginkább az, hogy bár sokszor csak egyszer és csak percekig használjuk, több mint száz év mire lebomlik. A kidobott műanyag hulladékégetőbe kerül, az „elszórt” szemét pedig a környezetet szennyezi. Folyókban, óceánokban köt ki, ahol a környezeti hatások miatt mikroműanyaggá aprózódik, ez belekerül a táplálék-láncba, ezzel pedig a tányérunkba. Ha nem változtatunk a szokásainkon, akkor 2050-re több műanyag lesz az óceánban, mint hal. Az újrahasznosítás sem tökéletes megoldás, mivel a műanyagot nem lehet 100%-ban újrahasznosítani, illetve szükség van elsődleges nyersanyag bevonására is,  az újrahasznosítás során készült termék már gyengébb minőségű, és felhasználása is korlátozott számú, tehát mindenképp a szemétben végzi.

A rutinos Facebook és Instagram felhasználóknak feltűnhetett már, hogy az elmúlt pár napban néhány új hashtag is megjelent: #plasticfreejuly #műanyagmentesjúlius.

Mit jelentenek ezek?

2011-ben Ausztráliából indult útjára a Plastic Free July kezdeményezés, aminek célja, hogy júliusban minél inkább elhagyjuk a műanyaghasználatot, ezzel felhívva a figyelmet a következményekre és a tudatosságra. Ha elkezdünk apró dolgokban változtatni, akkor ezek lassan rutinná válnak. 2018-ra már 150 ország csatlakozott hozzájuk, köztük Magyarország is, idén ehhez a kezdeményezéshez csatlakozik a Jobbik IT is! Minden héten találtok majd tippeket, ötleteket, amikkel egy kicsit Ti is hozzájárulhattok a műanyaghasználat csökkentéséhez és Földünk megóvásához.

Csatlakozzatok Ti is!

További információkért kövessétek a Facebook oldalunkat!

 

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya