IT hírek
:: 2013. május 28. - 15:39
Ne akadályozza a kormány a diákmunka-vállalást!

A Jobbik Ifjúsági Tagozat más szervezetek mellett már többször felhívta a figyelmet a passzív hallgatók diákmunkához jutásával kapcsolatos jogszabályi ütközésre. Ezen hallgatók esetében ellentmond egymásnak a felsőoktatási, valamint a társadalombiztosítási törvény. 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal jogértelmezése pedig nem kedvez a passzív hallgatóknak, akik a NAV gyakorlata szerint nem jogosultak a diákmunka után járó kedvezményekre. A nyári diákmunkák közeledtével egyre időszerűbb a kérdés rendezése, ami majd’ százezer fiatalt érint - írta közleményében Farkas Gergely, a Jobbik országgyűlési képviselője, a Jobbik Ifjúsági Tagozat elnöke.

A politikus hangsúlyozta: egyre több hallgató és családja számára okoz súlyos terhet a felsőoktatási tanulmányok finanszírozása, amelyre az évtizedekre eladósító diákhitel mellett a diákmunka jelenti az egyetlen alternatívát. Pedig sokan pont azért vállalják a passzív hallgatói jogviszonyt, hogy az ebben az időszakban munkával megkeresett pénzből tudják később folytatni a tanulmányaikat. A Jobbik már idén januárban kezdeményezett egy törvénymódosítást, amely rendezte volna ezt a helyzetet, és a passzív hallgatók számára is lehetővé tette volna, hogy egyenlő feltételekkel vállalhassanak diákmunkát, ám ezt a javaslatot a Fidesz lesöpörte.

A probléma továbbra is fennáll, megoldása viszont egyre sürgetőbbé vált. Ezért a Jobbik IT felszólítja a Fideszt, hogy mielőbb rendezze a passzív féléves hallgatók diákmunkához jutásának a kérdését, és részükre se akadályozza a diákmunka-vállalást.

MTI - alfahir.hu

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya