IT hírek
:: 2017. február 7. - 11:32
Ne lehetetlenítse el a kormány a szegényebbek egyetemre jutását!
 
A Jobbik üdvözli Székely László alapvető jogok biztosának a felsőoktatási felvételi eljárásról szóló jelentését, amely egybecseng az általunk már sokszor elmondott kritikákkal. Évek óta hangoztatjuk ugyanis, hogy igazságtalan a kormány azon tervezete, amely úgy teszi kötelezővé a középfokú nyelvvizsga meglétét a felsőoktatásba való bekerüléshez, hogy a jelenlegi köznevelési rendszer nem biztosítja az ehhez szükséges feltételeket.
 
A kormány tervezete sajnálatos módon jól illeszkedik abba a politikába, amely egyre inkább a tehetősebb családok privilégiumának tekinti a felsőoktatást. Jelenleg ugyanis az Alaptanterv előírása szerint az érettségiig a fiataloknak csak a B1 szintű (alapfokú) nyelvtudással kell rendelkezniük, így a középfokú nyelvvizsga csak különórák vagy nyelvtanfolyamok  megfizetésével lesz elérhető. Míg ezek kifizetése a gazdagabb családoknak nem okoz problémát, addig számos szegényebb családban erre nincs lehetőség, ezért ők nem tudnak nyelvvizsgát szerezni, ezáltal kiszorulhatnak az egyetemekről, főiskolákról. Ezzel a tervezettel a Fidesz-KDNP tehát ismét egyértelműen a gazdagok oldalára állt.
 
A Jobbik szerint az ország versenyképességének elengedhetetlen kulcsa a magyar emberek minőségi nyelvtudása, éppen ezért a Fidesz-KDNP-vel szemben mi az idegennyelv-oktatásra stratégiai jelentőségű kérdésként tekintünk. Ezért szerepel régóta programunkban a köznevelési rendszer nyelvoktatásának átfogó és azonnali megreformálása, az első nyelvvizsga ingyenessé tétele, a felsőoktatásban az ingyenes nyelvoktatási félévek és az idegen nyelven meghirdetett kurzusok számának növelése. Azt szeretnénk, hogy ne a pénztárca alapján dőljön el, ki juthat be felsőoktatási intézménybe. Egyúttal felszólítjuk a Kormányt, hogy vonja vissza szakmaiatlan, minden realitásérzéket nélkülöző és az oktatáshoz való alapvető jogot sértő rendeletét.
 
Farkas Gergely 
országgyűlési képviselő, Jobbik

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya